2012. augusztus 2., csütörtök

Nyuszifül vagy szamárfül????

.


Na nem szó szerint, csak úgy foltvarrósan teszem fel a kérdést :-))

Az elő-anyagot varratok kezdéséhez a foltvarró szleng egyszerűen csak nyuszifülnek nevezi. Használjuk is többen, hiszen nagy segítség, de.........
A harmadik felhasználás után már a cérnaszálak mindenfele állnak, de ez még a kisebbik baj. A dolog szépséghibája, hogy nem érhet alá az összevarrandó anyagszéleknek, hiszen akkor hozzávarrnánk. Tehát könnyebb a kényes csücskök összevarrása nyuszifüllel, de azért még ezzel is megeshet, hogy  a varrógépünk lyukába beleszorul az anyag eleje, ha pedig nagyon közel van a nyuszifülhöz az anyag kezdete, akkor pedig problémás a levágás, hiszen felbomolhat az anyagokat összefogó cérnaszál. 


 Miért ne lehetne egy darab papírt használni???? Lehet, hogy nem én gondoltam rá először, de számomra ez még új ötlet. A papírt a varrás perforálni fogja, így a letépés sem lehet nagy probléma. Eleve az összevarrandó anyagdarabokat úgy teszem a papírra, hogy mind az eleje, mind a vége teljesen a papíron feküdjön. Aztán varrok:...



 Mivel elég kis darabokat varrok össze, így oda-vissza varrom meg a részt.

 Majd nagyon egyszerűen kitéphető a papír, anélkül, hogy a varrat megsérülne vagy bomlana. A végeredmény tökéletes!!!! :-))


Na és hogy milyen papírral jó ezt varrni?? A kísérletet nem fotóztam, de leírom.
  1.  sima géppapír (amit a nyomtatóba is használunk)  -  Varrni lehetett vele, a kitépés is egyszerű volt
  2.  fax papír - Tökély!!! vékonyabb, mint a géppapír, de azért van tartása. Varrható, téphető. Nagyszerűű!!
Egy 21 cm széles faxpapír tekercs  (sok méternyi) költsége 250 Ft volt. Erre az életemre szerintem elég is lesz::-)) Mert én ezek után nem használok nyuszifület, maradok a "szamárfülnél" !!


5 megjegyzés:

  1. Hihetetlen csajszi vagy!
    Köszönöm a sokadik remek ötletedet is!
    :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szuper ötlet!!!
    Szerintem a foltvarróknál és a pedagógusoknál kreatívabb "népség" nem igen létezik!:)
    Üdv. Váradiné Éva

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó ötlet ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  4. Én is beállok a köszönet nyilvánítók sorába!

    VálaszTörlés
  5. Én is szoktam használni "papíralátétet". :o) Először akkor tettem, amikor nagyon vékonyka anyagokat kellett volna összevarrnom és kellett valami a kezdésnél, hogy - ahogy te is írtad - ne vigye be a tűlemez alá az anyagokat a tű. :o)

    VálaszTörlés