2012. december 6., csütörtök

Így varrom én....az esküvői gyűrűt

.
Megint csak ki szeretném hangsúlyozni, hogy én így varrom. Az általam kreált szabályok sehol sincsenek kőbe vésve, bátran bíráljátok felül!  Nekem ez a módszer vált be.

Az esküvői gyűrű varrása szerintem minden foltvarrónak legalább egyszer eljön az életében, mert szép, mert szimbolikus, mert tulajdonképp kihívásnak érezzük. Túl azon, hogy megizzasztott a sablon szerkesztése, így utólag egy kicsit túlmisztifikáltnak érzem az egész esküvői gyűrű blokkot.  De miután varrtam már minden aggodalmam elillant. Igaz, hogy a tradicionális változat nem a teljesen kezdőknek való blokk, de pont ennek okán a sabloncsomagot úgy állítottuk össze, hogy minél több verzióban (bonyolulttól a legegyszerűbbig) kivitelezhető legyen. Ezért áll a sabloncsomag 7 db-ból.Most a tradicionális minta varrását mutatom, vagyis azt, hogy én ezt hogyan készítem.

Ehhez a típusú blokkhoz most csak a 1,2, 4, 5, 6 sz elemeket fogjuk használni!!!!

Egyszínű anyagból kiszabom a gyűrűk közepét (1. elem) és a  - nevezzük szirmoknak (2. elem) Bátran lehet a 45-ös körkéssel vágni, mert gond nélkül elmegy a sablon mellett. Ha valaki ragaszkodik a jelölésekhez, az rögtön most be is jelölheti. Én nem jelölök, mert enélkül is pontosan lehet varrni. 


A csomagban van 3 db kis sablon (4,5,6 sz elemek) , amely a gyűrűk egyes darabjai, és van 2 nagy íves darab. Egy belső kis gyűrűív (3. sz elem) + külső nagyobb gyűrűív (7. sz elem)
(Ha a 3. sz elem két oldalához hozzáillesztjük a 4. sz elemet, akkor megkapjuk a 7. sz darabot.
A 3. számú elem pedig nem más, mint 2db tükör-szimmetrikus 5. sz elem + 4 db 6. sz elem.) 

Először a belső - azaz a kisebb - gyűrűívet varrjuk meg!

A képen jól látszik, hogy  a 3. sz elem mely kis darabkákból állnak. 2 db 5. sz + 4 db 6. sz 

 Az 5. számú darabokat  nem csak egyik oldalról, hanem tükörszimmetrikusan is ki kell szabni.Ezért én most színt színére fordított anyagból szabok.
ezekből a darabokból fog összeállni a kis gyűrűm:
 
Érdemes asztalon összerakni egymás mellé a darabokat, mert azért bele lehet keveredni, ha fix színösszeállítással akarunk dolgozni. Ha sokféle anyagból tervezünk, akkor azért egyszerűbb a dolog. 
Láncban összevarrom a darabokat. 
Aztán ha összevarrtam megyek vasalni. (na jó, most a bemutató kedvéért egy blokkot varrok, de ha már tudom, hogy hány darab ilyen ívre van szükségem, akkor először összevarrok sok ilyet és azután vasalom a sokat)
 Amit fontosnak érzek az az, hogy a varrásráhagyásokat így, ahogy a képen látszik, ha felül van a domború rész, akkor balra vasalom le. 
 Ha nem varrtál még ilyet, akkor kérlek most ne keresd az okát, tegyél így, aztán majd meglátod .-) 

Marcsi szokta nekem mondani, hogy "ne gondolkodj, hanem csináld és kész".  
 Az összevarrt, kivasalt kis gyűrűívet most hozzávarrom a "szirom" darabhoz, azaz a 2. sz elemhez.  A szabály a szokásos, domború alul, homorú felül, tartani egymáson a két szélt és a 1/4 inch varrásráhagyást!
 a kezdésnél segítség az előanyag, vagy egy darab papír...
 Eddig mindig a csipeszemmel zsonglőrködtem, de nem fontos, lehet a végi részeket egy gombostűvel is egymáshoz rögzíteni.
 aztán csak szépen összevarrom a két darabot....
 A darabok kb utolsó harmadánál egy kissé (de tényleg csak nagyon enyhén) meghúzom a két darab végi részét, hogy szépen feküdjenek egymáson az anyagok.
 Hoppla! már össze is van varrva.
És a vasalás most elengedhetetlen. A varrásráhagyásokat a gyűrűk fele kell vasalni!!! Ez fontos!


Most ezt a darabot hozzá fogjuk varrni a gyűrű középrészéhez, azaz az 1. sz elemhez. 
 Varrási szabályok nem változnak.....

 ez a két vége, amit összetűztem gombostűvel...
 tartom az 1/4 inch távolságot....
 A legvége csak két varrásráhagyásnyi szélességű, nem szabad kísértésbe esni és valamelyik oldal javára csalni!!
 Na így néz ki összevarrva. Vasalni a gyűrű fele kell a varrásráhagyásokat!!!!!
 .. végre mutathatom, hogy miért........ mert arra a kis darabkára amelyik a jobb oldalon van nekünk szükségünk van. Ha oda vasalnám a varrásráhagyásokat, akkor ott egy nagy káosz lenne, de így nem!

Most megvarrjuk a nagy ívet, ami nem más, mint a kis ív + a két végén 1-1 db 4. sz elem:

Ennek a 4. sz elemnek az egyik sarka le van csapva. Oka pedig az, hogy könnyebb legyen az illesztés, de legfőképp az, hogy nagyon könnyen össze lehetett az oldalait keverni. Varráskor ügyelni kell arra, hogy a lecsapott sarok a szirom (2. számú elem)  fele néz!!!!!!
 ezen a képen látszik, hogy a felső a kis gyűrűív, az alsó pedig a nagy gyűrűív:

Az elkészült nagy gyűrűív vasalása ugyan úgy történik, mint a kicsié, azaz balra vasalok, ha felül van a domború rész!
Ide kell hozzávarrni a nagy gyűrűívet:


Ez egy nagyon fontos kép! A 4. sz elem széle a képen a hüvelykujjamnál lévő világos darab széléhez kell illeszkednie. 
 Az elején és a végén,  + ahol találkozni fognak a varratok,  oda teszek gombostűt. (összesen 4 db csak az egész íven!)Ez az az egy darab varrásráhagyás az egész blokkban, amit átfordítok, de ezt úgy is látjátok varrás közben.

 Ilyen hátulról............ a varrásráhagyás most is a gyűrű fele van vasalva!
 És előröl....
Hogy hogyan lesz ezekből egy szép nagy takaró?

Nos bevallom sokat töprengtem, hogy nekem melyik módszer a szimpatikus, de végül úgy döntöttem, hogy óriási almacsutka szerű blokkokat varrok, azokból sorokat, majd a végén a sorokat varrom össze takaróvá. Így a következő lépés az lesz, hogy ennek a gyűrű-középrésznek a szemben lévő oldalára is varrok íveket.
Ilyen egységeket varrok sokat, majd ezeket varrom egymáshoz. Egyet vízszintesen, egyet függőlegesen, pont úgy, mintha almacsutka blokkok lennének.

A két egység összevarrása sem bonyolult, mert a szabályokat be kell tartani, domború alul, homorú felül.........

Gombostűket használok a 4. sz elemek találkozásánál varrás előtt.
 És talán most elhiszitek, hogy igazam volt abban, hogy a varrásráhagyásokat a gyűrűk fele kell vasalni. Így ugyanis a saját varratunk segít abban, hogy hol is kell varrni :-)))


 Na így futnak be egy pontba a darabok :-))

Ugye nem is volt olyan komplikált :-))

Pedig ez nem a legegyszerűbb esküvői gyűrű blokk volt. Remélem hamarosan újabb ötleteket tudok mutogatni ezzel a sablonkészlettel, mert tudjátok, ötletem az van bőven :-)) 

Adél is már varrt a sablonnal egy igazi karácsonyi asztalterítőt, nézzétek meg nála ITT 

Ha szeretnél ilyen sabloncsomagot, akkor látogass el a Csoki-folt Shopba!!!

Ha pedig valami nem érthető, akkor bátran írjatok!1 megjegyzés: