2013. január 26., szombat

X-blokkjaim szaporodnak

.
Az igazság az, hogy egyszerűen nem bírtam abbahagyni a varrást. Mert egyik csík jött a másik után..... és ahogy láttam a szaporodó blokkokat egyre jobban a varrószobában maradtam :-)

A bejegyzésem oka pedig az, hogy szeretnék pár tapasztalatot megosztani.

A legfontosabb, hogy a varrásráhagyást mindenhol nagyon pontosan be kell tartani!
Az egyes csíkok megvarrása után minden esetben precízen vasalni kell!

Ha az anyaggal spórolni szeretnénk (márpedig melyik foltvarró pazarolja az anyagot?) akkor a sor elején lévő első blokk kivágása utáni szabáshulladékot ne dobjuk el. Egész egyszerűen varrjuk a következő egység elé.
Minél hosszabb csíkká varrjuk össze a darabokat, annál kevesebb hulladék lesz.

Ha esetleg színátmenetes anyagból varrjuk (mint én is) akkor nem a nagy csíkok színét kell figyelni, hanem a hármas-csík elem színeit. Nagyon zavaró lehet, ha nem harmonizáló "szalag" folytatódik. Emiatt az összevarrás előtt színárnyalatok szerint rendszereztem az összevarrandó darabokat és nem láncban varrtam őket össze, hanem egyesével. Persze ez a probléma egyszínű anyag esetén fel sem merül.
ezen a képen jól látszik, hogy a sárgából a barnába menő színsor szerint varrtam össze az elemeket.

A vasaláskor, ha a varrásráhagyásokat egy irányba vasaljuk, akkor utána könnyebb az összevarrás.

Volt egy pillanat, amikor azt hittem, hogy az 5"-es három csíkból álló darabokat elég az egyik oldalukon pontosan levágni, mert majd elegendő lesz az egyik sarkot passzítanom az egyenes csíkhoz.
Ez lett belőle :-((
Nem volt nagy baj, csak le kellett bontani a hibás varrást és újra jól összevarrni. Tehát nem spórolunk a levágással! Mindkét oldalon pontosan le kell vágni. (vagy nagyon rutinosak tegyenek belátásuk szerint)

A fenti képen az is jól látszik, hogy ha a három csíkos elemet 5" nagyságúra vágjuk, akkor elegendő ugyan, de nagyon kis darab marad a két blokk között. Ez nem okozott gondot, de azért figyeljünk a körkésre, hogy nagyon ne a blokk előtt illetve után vágjunk még!

Szabás:
Ezen a képen jól látszik, hogy mi történik. Én először a felső oldalt vágtam le körkéssel és haladtam az óra mutató járásával ellentétesen. Így sehol sem vágtam bele a következő blokk darabjába.
A leeső háromszögeket pedig nem dobtam a kukába, hanem szépen színenként összegyűjtöttem :-)
A kész blokkok elkészülte után a következő állapotok vannak ......
Van két "kutyatálnyi" háromszögem (ezekre nagyon vigyázok) , egy nagyon kevés hulladék (ez van a fehér vödörkében - ezt ki kell dobni!) 


és olyan maradék, amit nem dobok el, mert majd "jó lesz valamire" (na ez a veszélyes nekem). Ezek azért keletkeztek, mert az alapszín barna anyagom 140 cm széles, míg a szalagnak szánt narancs és zöld anyagom 110 cm széles volt. Elvileg spórolhattam volna, de én nagyvonalúan varrtam.
Amiért ezeket mutogatom, annak az oka pedig az, hogy az a két halom háromszög nagyon incselkedett velem :-) A barna alapszínű anyagom gyakorlatilag elfogyott, viszont szegélyt azt szeretnék a takarómra varrni.  Így jött a játék a hulladékkal......

Az egyik-egyik színből csak egy oldali háromszög esett le, de az színenként összesen 98 db!!!
első verzió:

második :

maradjunk a realitások talaján, azért mert szépen néznek ki a vágólapon még össze is kell majd varrni rendesen, így ez a megoldás lett a nyerő:
A közös oldal eleve egyenes, a varrásráhagyásokat könnyű passzítani.
A Joker sablonnal pedig egyformára vágtam őket .... (már látom, hogy a Joker sablon tényleg okkal kapta a nevét)
Összevarrva így mutatnak:



Így most készen van összesen 98 db blokkom, megyek ebédet főzni és nagyon rendes háziasszonynak tűnni, aztán amint tehetem elkezdem sorokba rendezni a blokkjaimat!!!









2 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a részletes képes útmutatót! Számomra nagyon hasznos volt!
    Várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  2. Én is így szoktam a varrógép mellett ragadni fél éjszakára.

    Míg olvastam végig az járt a fejemben, hogy: "Na de mi lesz a leeső 3szögekkel?" A végére kielégítő választ kaptam. :-)

    VálaszTörlés