2015. május 5., kedd

Olvasói levelek.. íves vágás körkéssel.

.
Jó érzés, köszönöm a bizalmat! :-) Megtisztelő, hogy  sok érdekes levelet kapok. Tényleg élvezem. Aztán jól meg is ígértem, hogy írok róla, és most azon kaptam magam, hogy sehol semmi. De most talán az elmaradásaim is sikerül pótolni minden téren és végre elindulhat az OLVASÓI LEVELEK poszt sorozat. Ahogy már írtam a Hunter Star blokkról, most írok másról.
"Nem igazán sikerül az íves blokkokat körkéssel vágnom! Miért lehet ez? "
Most aztán górcső alá vettem a saját kezem, hogy mitől is sikerül, vagy nem sikerül az íves darabok körkéssel szabdalása.
Igyekszem  a következtetéseket megírni.
1.) Ha kicsi a sablon, akkor egy kisebb vágólapon fogok vágni, hogy azt forgatni tudjam majd, a belső ívek miatt pedig a kisebb (28-as) körkést fogom használni. Az anyagot nyilván kivasalom, sőt ha lehet ki is keményítem. (örök hála Benkő Zsuzsának, hogy ezt a trükköt pár éve megtanította nekem, azóta is hálával gondolok rá, amikor élvezem a keményebb anyag előnyeit!) 
A körkés penge legyen éles. Sajnos ha életlen, akkor bosszúságok sorozata várható, ezért ezen ha lehet ne spróroljunk. Aztán ha új a körkésünk és érdekes rojtokat vág, akkor lehet, hogy dupla penge  van a körkésben, ahogy Gina jött rá egyszer a hibám okára!  ......de tételezzük fel, hogy minden tökéletes és vágjunk!2.)  Ha hosszabb csíkból vágok, akkor - mivel jobb kezes vagyok- ezért balról jobbra fogok haladni a szabással. A jobb oldali csíkot lazán feltekerem és a kisebb vágólapon elhelyezem.

3. ) Hiba lehet még, hogy a kisebb sablont szabás közben "elnyomjuk", azaz nem marad egy helyen. Ez nyilván komoly gondot okozhat, hiszen nem akkora lesz a kiszabott darabunk, mint a sablon. Az elcsúszást megakadályozhatjuk kétféleképpen is. (szóval mind a két módszert használjuk egyszerre, ha jót akarunk! )  Az egyik a sima egyszerű cellux szalag. Vágjunk le belőle egy kis darabot  (kb 4-5 cm) és ragasztós felével kifele tekerjük be. Kb 1-2 cm nagyságú legyen. Ezt ragasszuk a sablon hátoldalára.
Tapasztaljuk majd, hogy nagyon szépen fixen tartja a sablont az anyagon anélkül, hogy a sablonon, vagy az anyagon nyomot hagyna. Figyelem! Pár óra elteltével mindenképp vegyük le, soha ne hagyjuk rajta a cellux szalagot hosszú ideig, mert akkor viszont már nem fog nyom nélkül eltűnni. Ha szükséges újra feltehetjük. A másik ahogy a kezünkkel rögzítjük a sablont. Kis sablonokról beszélünk!
A kisujjammal a sablon bal szélét, míg a hüvelyk ujjammal a sablon alját rögzítem. Az első pár percben rá lehet érezni a másfajta fogásra, ígérem! :-)

4.) Vágjunk tehát! A körkésnek van ugye két oldala. Mindig a penge fusson a sablon/ vonalzó mellett!  Nem a műanyagos oldala!!!
No most jön egy kis fizika  - leegyszerúsítve- az erőhatásokról.
Az első képen kb 45 fokos szögben tartom a körkést az anyagon.  Nyomom, de szépen eloszlik az erő és szépen siklik a körkés az anyagon. Sokkal kisebb mértékben kell nyomnom a körkést, mégis szépen tudok vágni
 Ezen pedig szinte függőlegesen tartom - amikor is az egész erő, amit kifejtek a körkéssel a vágólapra - az egy pontban összpontosul. Sokkal nehezebb így nagy felületen vágni.!!!!!!! Figyeljünk rá, hogy csíkok vágásakor NE  így fogjuk a körkést!

De hogyan is vágom az íveset? A domború oldallal csak egy gond lehet, mégpedig az, hogy nagyobb darabot vágok ki az anyagból, mint a sablon. Ez korrigálható, de némi odafigyeléssel ez sem lesz később gond. Általában a széli részen (végén) fordul ez elő. A domború részen kb 45 fokos szögben tartom a körkést és csak arra figyelek, hogy a körkés penge végig a sablon mellett legyen. Igazából inkább kifele döntöm a körkést - pengét befele. 

A macerásabb a homorú  oldal lehet! Most a poszt kapcsán figyelgettem magam, hogy mikor lesz jó, mikor nem a szabás. A következőre jutottam:
- eleve túl nagy körkéssel nem szabad vágni, hiszen a "kanyarban" belefuthatunk a sablon oldalába. Ez nem jó a sablonnak sem, de a körkés pengénkre nézve végzetes is lehet. Megjegyzem minden sablon csomagolásán egy ikonnal jelzem, hogy melyik méretű körkést javaslom a szabáshoz. Tehát az ikon nem azt jelenti, hogy az a körkés is bele van csomagolva a zacskóba  a sablon mellé :-(
A homorú oldal szabásakor pont nem kell, hogy gyorsan keresztül futtassuk a körkést a sablon mentén, sokkal fontosabb, hogy ne menjünk bele a sablon szélébe, és ott fusson a penge, ahol mi szeretnénk. Ezért a homorú oldalnál majdnem függőlegesen tartottam a körkést, így "hamarabb"fordult a penge és jobban kontrolláltam a vágást is.
Ugye az egyértelmű, hogy a kisebb vágólapot forgatom el az egyes oldalak szabásakor?

(na jó azért közben a bal kezemmel tartottam a sablont, úgy ahogy fentebb már mutattam, de ha az a kezem is látszik a képen,  akkor nem tudtam volna mivel fényképezni. Azt tessék odaképzelni!) 

Na akkor készen is lennénk. Felemelve a sablont ilyen szépen tart a cellux szalagunk :-) 


 Íme a kiszabott darab, jöhet a következő vágás! :- ) Minden véleménynek, -  ami eltér az enyémtől annak is- nagyon örülök! 

ui: a következő levél a 18, 15, 9 fokos sablonok varrásráhagyásáról fog szólni, remélem hamarosan


1 megjegyzés:

  1. Én most kaptam ajándékba sablonokat. Az egyiken kis kör alakú valami volt mind a két oldalon. Késöbb jobban megnézve olyan leukoplaszt anyagból kivágott kör volt. Igy bármelyik oldalát tettem az anyagra, nem csúszott el a sablon. (az egyik végével rombuszokat lehetett vágni!)

    VálaszTörlés