2015. november 25., szerda

Varrógép szelidítés

.
 Gondolkodtam, hogy mi legyen a bejegyzés címe, no meg azon is, hogy nyilvános legyen-e egyáltalán ez az iromány. De arra gondoltam, hogy lesz aki elolvassa és legyint, de az is lehet, hogy valakinek hasznos. Így marad itt a blogon.
Mert, hogy ami itt következik egy nyílt levél is lehetne. (de megint hosszú vagyok tudom!)
Tehát:
A hétvégén Adonyban voltam közös varráson. Túl azon,, hogy csupa kedves foltvarróval töltöttem egy csuda napot, hogy fantasztikus terülj-terülj asztalkám várta a vendégeket olyan szerencsében is részem volt, hogy a tombolán....... nyertem.... egy................... sose gondoltam és reméltem volna... szóval egy varrógépet!!! :-)))


Történt ez akkor, amikor az én lánykámnak születésnapja van, annak a lánykának, akivel már többen bizonyára találkoztatok, így jól tudjátok, hogy igen is részese az én foltvarró világomnak. Mindent tud a patchworkről, na jó... fejben. Már pont szó volt róla, hogy lehet, hogy jó lenne neki egy gép. És íme eldöntetett! :-) De rendes anya itthon szelidíti az új jövevényt. És mivel tudom, hogy használat közben Évi lányom majd csöngeti a telefont ha kérdése lesz, így előre fel kell készülnöm. 
Gondoltam a varrógéppel való tapasztalatokat itt leírom.
Benkő Zsuzsától megtanultam, hogy a varrógépek használati utasításának nagyon alapos tanulmányozása legyen az első feladat. Így tettem és állítom hasznos volt! Pontról pontra olvastam és tekergettem, nézegettem az alkatrészeket. (Pedig azt gondoltam, hogy erre semmi szükség nincs, hiszen minden egyértelmű) Majd szépen fel is cimkéztem, hogy egyszerűbb legyen:
 Nagy örömömre bobbinos az alsó szál, ez nekem a megszokott, "pottyantós" gépem nincs is. A bobbin ugyan más méretű, mint az itthoni gépeim, így pár orsót még szerzek be hozzá. Kezelése egyszerű, ahogy szokott az lenni állíthatjuk az öltés szélességét és hosszát.
Aztán jött a meglepetés:
Ezen az egyszerűnek látszó gépen van tűpozíció állítási lehetőség. Igaz, ha nem olvasom a használati utasítást oly figyelmesen (köszönet innen Zsuzsa jó tanácsának) akkor ez számomra sosem derül ki. 
Az öltés szélesség goomb átállításával be lehet állítani többféle variációt, de foltvarró szemmel a legfontosabbat is, az 1/4" szélességű varrásráhagyást!! :-) Öröm! Így nem kell beszerezni külön ilyen talpat.
Aztán minden öltésfajtát végigpróbálgattam :-)
Finom a gép hangja, tökéletesek az öltések, jó vele varrni!

Az öltés hossz gombra tettem még egy jelölést. Ugyanis itt kell váltani a programsorok között. Ráadásul nem mindegy, hogy milyen irányban tekergetjük a gombot. Így a felkiáltó jelekkel már kisebb az esélye, hogy rossz irányba forgassa a varrógép használója. 
Persze nem is én lennék, ha a tűzést nem próbáltam volna ki rajta. A kelmetovábbító nem lesüllyeszthetó, hanem le kell takarni, de mellékelve van hozzá a lapocska. A leírás azt írja, hogy próbálkozzunk talp nélkül. Hát próbálkozzunk! Én nem jártam sikerrel :-( 
Egyszerűen nem hurkolt. Amire én ugyan nem találok értelmes magyarázatot, de tény. Elég sokáig kitartóan öltögettem eredménytelenül. Majd az ész érveket félretéve a 30 éves Neumann gépemről átszereltem a stoppoló talpat és lőn csoda! :-) 
Élvezettel lehet vele tűzni! 

Az öltések szépek és egyenletesek, sehol sem húz semerre.!  Na jó nem a fő művemet alkottam, csak próbálkoztam,  hogy a gépet kipróbáljam, de a lényeg látszik.... szépen tűz a gép!

Ami nem tökéletes: 
A programváltó gombot ha nem megfontoltan tekergetnénk, akkor könnyen fordított irányba csavargatva valószínű hibát okozhatnánk. Figyelni kell! 
A szálvágó valahogy pár mm-el rövidebb cérnát hagy, mint kellene ahhoz, hogy a következő varráskor ne csússzon ki a a tűből a cérna. Szokás kérdése, valószínű más pozícióba kellene hagyni a tűt hozzá. 
Ami még a csomagban volt:
szereléshez minden megvan
 Kiegészítő talpak. A gombfelvarrást még kipróbálom, mert szerintem az használva lesz!
Még ikertű is van a csomagban. Igaz a többi tűről nem derült ki, hogy milyen vastagságú, de formára egész jók.


Amit be fogok szerezni :
Pár orsó, különböző méretű tűk és természetesen egy szabadgépi tűző talp. (nem tudom miért gondolom, hogy ez a lányomnak feltétlen szükséges lesz, de a remény hal meg utoljára! ) 

Tehát ez egy nagyon-nagyon jó és sokoldalú kis gép. A kísérletezést még folytatom, de már nagy vonalakban ismertük egymást. A használati utasítás alapos - és többszöri- átolvasását én is erősen ajánlom mindenki figyelmébe! 

KÖSZÖNÖM a szerencsének és legfőképp az adonyi foltvarróknak ezt  a szuper kis gépet a magam és a leendő tulajdonosa- a lányom - nevében!


5 megjegyzés:

  1. Mindig ilyen anyát szerettem volna magamnak. :-)

    VálaszTörlés
  2. Minden anya másban jobb, én kicsit többet adok (vagy erőltetek rá? ) varrással kapcsolatos dologból. De kedves vagy nagyon! :-)

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok ! És ezzel bebizonyosodott, hogy jók a lidis varrógépek :) Eddig ehhez nem volt bizodalmam, bár az ominózus Veritast már több éve nyúzom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Igen, eddig semmi rosszat nem mondhatok rá. Nagyon is elégedett vagyok vele. Meglepően jó! :-)

      Törlés
    2. Köszönöm! Igen, eddig semmi rosszat nem mondhatok rá. Nagyon is elégedett vagyok vele. Meglepően jó! :-)

      Törlés