2016. február 2., kedd

Részeg ember ez is!

.
Nem tudom, hogy miért, de mostanában szeretem a narancstól - liláig színsort. Ezért aztán elég széles választékom is van belőle itthon. 
Most ezek közül az anyagok közül válogattam. Hogy modern is legyen és  a színek is érvényesüljenek fehéret választottam hozzá. Hogy mit varrok??? 

A részeg ember lépése sablonnal készül egy munka. Persze lehet ez terítő is, de én most egy takarót varrok. Ráadásul gyorsan! :-)) 
A kis részeg ember lépése sablont és a nagy részeg ember lépése sablont, valamint ezt a két részt összekötő elemet fogom használni.
Na nem kell megijedni, minden anyagot nem fogok felhasználni, most csak keresem a nekem tetszőket!  Ezt a három sablont fogom használni. Egy család és egymással passzolnak.
 Fehér színből szabom a nagy elem homorú darabját. Én az ilyen darabokat előszeretettel szabom csíkból. Sokkal egyszerűbbnek gondolom. A sablon szélességében levágok egy darabot, így egyből az egyik oldal már "készen" is van. Szabáskor ügyelek arra, hogy a körkéssel ne toljam el a sablont, ezért az egyik ujjamat mindig a sablon szélénél tartom. (képen a bal kezem kisujja)
Ahova belecsúszott a körkés az előző darab vágásakor az sajnos hulladék, ennek megfelelően szabom a következő darabot. Egyiket a másik után....

Ezután a kis részeg ember sablon domború elemét veszem elő és ebből is szabok jó sokat. A módszer ugyan az, egyiket a másik után az előre leszabott csíkból

 Ha a fehéreket kiszabtam, akkor végre következhetnek a színesek! Az összekötő elemet vágom különböző színekből. A 28 mm-es körkést használom, mert a belső íven ezt lehet szépen végigvezetni.

Gyakorlatilag készen van egy blokkunk minden eleme.
Az összevarrás ugyan olyan egyszerű, mint a szabás. A domború alul - homorú felül, gombostűre semmi szükség. Mivel a sablonnal pontosan szabtunk, így biztosan lehetünk abban, hogy a két összevarrandó darab eleje is és a vége is pontosan kell, hogy illeszkedjen egymáshoz.
Az 1/4 inch varrásráhagyást tartom végig, ez nagyon fontos!
Nem tolom, nem húzom, szépen illesztem az adott részt a másikra. Ahogy ezen a képen is látszik a felső anyagot harmonika szerűen a kezemben fogom és így csúsztatom ki a kezemből a szükséges anyagot. 
Az oldal utolsó 1/3 részéig ha összevarrtuk, akkor a két véget összefogjuk- csipesszel, vagy gombostűvel - mindegy, így varrjuk végig a darabokat. A végén pontosan kell végzödni a daraboknak, hiszen pontosan szabtunk.

 Majd ha egy jókora adaggal -  nálam ez most épp 48 blokk- elkészültünk mehetünk vasalni. Fontos, hogy én csak akkor vasalom ki a blokkomat, ha már mind a három darabot összevarrtam, nem korábban!
A blokkok vasalása most egy kicsit másképp alakult, mint ahogy azt máskor szoktam. Mégpedig pont azért, mert most fehér volt az egyik anyagom a másik szín pedig átütött volna, ha a fehér fele vasalok.
Normál esetben így vasaltam volna ezeket a blokkokat:
de ha megfordítom, akkor:  (fehérnek látszik, pedig a valóságban rózsaszínes)

ezért most ezeket a másik oldal fele - azaz az összekötő színes rész fele vasaltam.

Lássuk a lehetséges HIBÁKAT!  Amiket ne hagyjunk úgy!
 Az első egy klasszikus rossz vasalás. Némi vasaláskönnyítő spray ráfújás után könnyedén javítható egy újbóli vasalással! 

A második pedig a hibás összevarrás. Látszik, hogy kis csípés keletkezett az anyagban. Ne hagyjuk úgy, hiszen ott fog a kész munkán is égtelenkedni. Nem szétvasalható, nem palástolható, ott van és ott is lesz, ha nem bontjuk ki!

Kibontás után ..
 Újból összevarrni kb 1 - 2 perc ráfordítással

Jó érzéssel nézegetjük az elkészült blokkjainkat. Közben a cérnavégektől is érdemes megszabadulni.

Akkor lássuk a mintát tovább. Semmi különös nem fog történni, mint, hogy színes csíkokat varrok a blokkok szélére. Csak a két szélére. Hogy milyen széles legyen az mindenkinek a maga ízlésére van bízva, hogy milyen hosszú az egyszerű, hiszen pontosan leszabható a sablonnal.
Aztán hozzávarrtam az egyik oldalhoz és ki is vasaltam.

A két oldal találkozásához pedig egy kis szélforgó blokkocskát tettem, hogy izgalmasabb legyen a mintám. Én ehhez a Vadlibák sablont szoktam használni, de persze mással is szabható.  Majd ha elkészültünk, akkor szánjunk rá nem kevés időt, mert annyiféle variációban lehet összerakni a blokkjainkat, hogy bütykös lesz a térdünk.

Meg volt még 23 másik variáció, amit nem fényképeztem le.
Komplikáció nélkül alkossuk meg a magunk variációját, varrjuk össze és jöhet a tűzés öröme! :-)
Azt gondolom, hgoy ez az a minta amelyiket akár egész egyszerűen is megtűzhetünk. De mivel nekem még bejáratos a varrógépem és azt gondolom, hogy épp ideje volt  több órán át  folyamatosan nyomnom a pedálját, így én egy kicsit  "munkaigényesebb" mintát választottam. :-)Aztán belefutottam abba, ami minden foltvarró rémálma. Egyébként egész jól elkerülhető probléma kell odafigyeléssel. Ez nekem most hiányzott :-(  Gyakorlatilag a széle visszafordult és szépen alaposan meg is tűztem. Élmény volt ( :-( ) a bontása.Aztán olyat is elkövettem, amit nem szoktam. Kivételesen hiba nélkül jöttem ki a dologból. Miután megtűztem a takaró nagy részét felvarrtam a szegélyt és a külső részt - igaz, hogy csak azt a keskeny sávot - úgy tűztem meg, hogy a szegély vissza nem varrt állapotában ott lifegett. Ezt fogtam meg és tűztem a széli részeket meg.

Ra-ta-ta-tammmmmm.............


És ha szeretnél ilyet varrni, akkor látogass el a  CSOKI-FOLT SHOP-ba, ahonnan megrendelhető a részeg ember lépése sablon.

És most AKCIÓS ÁRON vásárolható meg. Az akció FEBRUÁR 14-IG TART! 

 Templates - International purchases CLICK HERE
6 megjegyzés:

 1. Ez gyönyörű! :) Én nem mernék belevágni, annak ellenére sem h végignézve a bejegyzésed tök egyszerűnek tűnik az egész... Gratulálok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Odry! Ha kicsit tartasz a dologtól, akkor azt tanácsolom, hogy először olyan mintát válassz, ahol nincs a kis részeg ember lépése sablon belekombinálva. A nagy sablon mérete viszont egész egyszerűen varrható, jó szívvel tudom bárkinek ajánlani. :-)

   Törlés
 2. Imádom a pontos, mindenre kiterjedő és élvezetes magyarázataidat.
  A széle visszahajlott és letűztem típusú bontásban már nekem is nagy gyakorlatom van. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! :-) Ó, a bontás ? :-) Az van. Talán az teszi színessé a napjainkat? Fogjuk fel így! :-)

   Törlés
 3. Nagyon jó kis leírás! :) Megyek is a boltba sablont venni! :)

  VálaszTörlés