2011. június 14., kedd

Így varrom én....... a paszpolozott szegélyt

.
Nem, nem gondolom, hogy én találtam fel a spanyol viaszt! Juci (egy nagyon távol élő foltos ismerősöm) írt nemrég egy levelet, hogy kíváncsi, hogy én hogyan varrok szegélyt, mert a sarkoknál néha bajban van. Akkor írtam neki egy elég hosszú levelet. Most úgy gondolom, hogy lehet, hogy másnak is hasznára válhat ez a bejegyzés. Így tehát jön egy poszt arról, hogy hogyan varrom én  a szegélyt.

Ha egyenes a szegendő darab széle, akkor nem ferde, hanem egyenes pánttal dolgozok. Ferdére akkor lenne szükség, ha íves részt akarok eldolgozni. Lemérem, hogy kb hány cm-nyi pántra lesz szükségem. Ennél azért valamivel többet szabok. A darabokat 45 fokos szögben vágom le és úgy varrom össze egy összefüggő szalaggá. A kezdésnél viszont egyenlőre nem vágom le 45 fokban.

Jelen esetben 6 cm széles csíkokat vágtam. Összevarrás után szétvasalom a varrásráhagyásokat és félbehajtom a szalagot és azt is levasalom. (logikus, hogy most 3 cm széles a pánt)

1 cm-es varrásráhagyással fogok most varrni, ezért azt a talpat teszem fel a gépre, amelyik zömében "általános talp" elnevezés alatt fut. Ezt fontos ellenőrizni, mert később még jelentősége lesz ennek!

A műanyag talpon ejtek egy jelölést cd-író tollal. Azt jelölöm be rajta, hogy hol van az a pont, ahol ha az anyag végére érek, akkor a tű pontosan 1 cm-re van az anyag végétől. (van direkt olyan talp is, amelyiken ez már gyárilag be van jelölve. Nekem is van ilyen, de az nem 1 cm-nyi varrásráhagyással dolgozik)A félbehajtott pántot pontosan a szegendő darab széléhez illesztem. Általában a hosszanti oldal kb 1/3 részénél kezdem a varrást. A pánt első kb 8 cm-ét nem varrom le és a kezdő öltést nem rögzítem. Csak úgy elkezdek varrni.Végig varrok az oldalon, de az utolsó 1 cm-t NEM!  (Az elhagyandó rész nagysága megegyezik a varrásráhagyással!!)  Ebben most segít nekem a talpon ejtett jelölés. (egy másik darabon mutatom, mert én ugyan láttam a jelölést, de nem tudtam jól fényképezni. Egy tű hegyével mutatom a képen, hogy a jelölés segítségével látom, hogy hol kell abbahagyni a varrást.)

Ezt a varratvéget elvarrom úgy,hogy kettőt hátra, kettőt előre öltök a géppel. Elvágom a cérnát és kiveszem a darabot a gép alól.

A pántot 45 fokos szögben felfele hajtom a sarok pontjától. Jól látszik a képen, hogy a félbehajtott pánt vágott széle egyenes vonalat alkot a munka oldalával. Ezt a hajtást egy tűvel vagy csipesszel rögzítem......
Majd a felfele néző pántot a felső szélhez pontosan igazítva lehajtom.
Itt nem hagyok el az elején semmit, közvetlen a széltől elkezdek varrni a következő sarokig.

 Amikor körbeértem a szegendő oldalakon, akkor az utolsó 10 cm-t nem fejezem be, haanem kiveszem a gép alól a munkát. Ellenőrzöm, hogy nem esik-e közel a toldás a befejezéshez. Ha igen, akkor inkább levágok a kezdésből egy részt, csak ne legyen közel két pánt összevarrása. Ekkor vágom le a kezdéskor egyenesen hagyott darabot 45 fokosra. A pántot nem duplán fogva vágom le, hanem szét kell nyitni!!!

elnézést, a képeket a legnagyobb igyekezetem ellenére sem tudom egyenesbe hozni :-((Majd aláteszem a másik oldalát a pántnak, így könnyedén be tudom jelölni rajta, hogy hol kell, hogy találkozzon a két rész.A bejelölt pontnál rajzolok egy 45 fokos vonalat. Vigyázat!!! ellenőrizni kell, hogy jó irányban vágjunk!!! Ezt könnyen tudjuk ellenőrizni, ha egymásra helyezzük a pánt két végét.


Ha megvan a jelölés, akkor evvel párhuzamosan rajzolunk még egy vonalat 2 x varrásráhagyásnyi távolsággal NAGYOBBRA!   Szintén szétnyitott anyaggal, nem félbehajtva!!! Jelen esetben 2 cm-el nagyobb így a szegély anyaga, mint ahol a találkozási pont van.. Itt vágjuk el az anyag végétA két anyagvéget egymáshoz illesztjük és összevarrjuk. Nem félbehajtva, hanem szétnyitva! Esetlegesen a varrás helyének jelölése segít, hogy pontosan illesszük a megfelelő helyre a pánt két felét.A varrást szétnyitjuk, lekörmöljük és a felesleges csücsköt levágjuk.
A pánt felvarrása előtt azért ellenőrizzük, hogy tényleg jól dolgoztunk-e, a pántunk pont akkora lett-e, amekkora a szegendő darabunk.Nincs más dolgunk, mint a munka visszájáról kézzel levarrni a pántot. Nem kell visszahajtani már duplán az anyagot, mivel hajtott szél van ott!

A rögzítéshez lehet használni gombostűt, de mivel előszeretettel bámulom közben a tévét, vagy beszélgetek, így általában vérbe fagyva értem körbe. Aztán jött a csitt-csatt korszak, majd egyszer kipróbáltam a hullámcsatot. A bunkós végűt!!! Extra gazdaságos kínai gyártmányú 200 Ft/ csomag kiszerelésűt. Nekem ez a tuti!!! Mert varrás közben amelyik csat útban van, csak egyszerűen a mutató ujjammal lelököm az anyagról. Igaz, hogy az ölem a végén tele van hullámcsattal, de nem igazán zavar.


A sarkoknál ügyelek a hátoldalon is a derékszög betartására!
És ilyen az én sarkam :-))Ha valakinek újat tudtam mutatni és hasznára vált ez a bejegyzés, akkor szívből örülök :-))
(akinek pedig evidens volt a történet, attól elnézést, ha untattam :-)


15 megjegyzés:

 1. Én is így készítem a szegést egyenes v ferdepánttal. De nagyon jó volt olvasni ahogy leírtad a munka menetét. Érthető minden egyes fázis menet, és a képek is nagyon sokat segítenek!! Én személy szerint örülök neki, hogy leírtad és elmagyaráztad nekünk!

  VálaszTörlés
 2. Hű, ez nagyon jó leírás!!! Biztos, hogy sokunknak hasznára lesz.

  VálaszTörlés
 3. Nekem is nagyon jól jött! Nálam csak az alap dolgok hiányoznak így persze általában nem is úgy sikerül, ahogy kéne! Még alapokat!!! :)))

  VálaszTörlés
 4. Igazán hasznos volt a bejegyzésed, mert a végek összedolgozása nekem is új volt. Így sokkal szebb lesz, ki is fogom próbálni. Köszönöm!

  VálaszTörlés
 5. A végek összedolgozásáról leesett a homály! Köszönöm! :-) Nagyon jó leírás!

  VálaszTörlés
 6. Jó ezeket a bejegyzéseket olvasni, még akkor is ha ismerős a történet. Olyan világosan fogalmazol, hogy érthető bárkinek :))
  Mutatok egy elrettentő ellenpéldát, érdemes megnézni és szörnyülködni :)))
  http://sweet-verbena.blogspot.com/2011/06/zippered-purse-lining-tutorial.html

  VálaszTörlés
 7. Ja, és ez a hajcsat-hadművelet remek, ezt nem ismertem, de ki fogom próbálni, szintén zenész, én is állandóan összeszurkálom magam, és tele a kanapé gombostűvel.

  VálaszTörlés
 8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 9. Nekem minden információ jól jön, mert még nagyon kezdő vagyok varrástémában. Nagyon jó a leírás, a fényképek! Köszönöm szépen a fáradozásod!

  VálaszTörlés
 10. Örülök, ha tetszett és főleg, ha hasznosnak vélitek!

  Diusdb! Mit szeretnél még alapot? Azt nem ígérem, hogy holnap, az sem biztos, hogy mi tudjuk, de megpróbálhatjuk.

  Gina! Megnéztem a blogot :-(( Irigylem az ekkora önbizalommal rendelkező embereket!
  A gombostűs megoldás egy rémálom volt, állandóan bele is gabalyodott a cérnám :-(

  Ági

  VálaszTörlés
 11. Ági, örülök, hogy egyetértesz velem :)) Ma vettem gömbölyített csatokat, kemény 200 pénzért, indul a hadművelet ! Még egyszer jó mulatást, varrjatok sok szépet, aztán mutassátok ! Remélem, Icának már helyrejött a keze, és Mártira is ráfér a kreatív pihenés :))

  VálaszTörlés
 12. Szia! Én is így készítem a széleket. A hullámcsat zseniális!!! Megyek és veszek egy csomót :-)

  VálaszTörlés
 13. Mindig élvezem az írásaid, ez pedig nagyon jól érthető és pontos leírás volt, köszönöm!! :)

  VálaszTörlés
 14. A jövő héten ki fogom /kell/ próbálnom. Így elég egyszerűnek tűnik. Nagyon profi bemutató. Köszi.

  VálaszTörlés
 15. Szia Ági. Sajnos valamit nem jól működtetek, mert az Én szegélyem nem olyan szép, de mondhatnám azt is, hogy ronda. Az lenne a kérdésem, hogy ez után a hajtás után, a terítő színén hány cm-es anyag látszik? Kb 1-1/5cm? Természetesen a 6cm-es anyagra gondolok. Puszillak, Szentgotthárd-i Rózsi

  VálaszTörlés