2011. szeptember 11., vasárnap

A lyuk

.
Most már be merem vallani. Ezt a lyukat a tűlemezen már 6 éve nézegetem.





Nagyon középen van és nagyon szabályos. Próbáltam rájönni, hogy minek is van ott. Még a varrógép használati utasítását is tanulmányoztam, de semmiféle eredményre nem jutottam. Volt, hogy foltvarrós körökben egy szerény kérdést is intéztem másokhoz, de csak csodálkozó és "miről is beszél ez a nő? " pillantásokat kaptam. Most sem tudom, hogy csak az én gépemen van ilyen, vagy úgy általában mindenkié lyukas.
Tettem már kísérletet, hogy a bobbinhimzéshez használandó fonalat ott dugtam be és próbáltam a bobbinba belevezetni, de semmiféle eredményre nem jutottam. Elkönyveltem magamban, hogy gyártástechnológiai okokból van rajta és kész, esetleg szellőzést biztosít valaminek. Na nem aggódom, hogy lábszaga akarna lenni a varrógép talpnak, de  ott a lyuk és nem firtatjuk. Egyébként egész jól mutat!!!

Aki ismer, az tudja, hogy nekem hajnalban jönnek a magvas gondolatok. Így volt ez ma is. Nem is értem, hogy eddig miért csak egy irányban próbálkoztam valamit is beleszuszakolni abba a lyukba? Sebaj, ma megvilágosodtam. Tűlemezt leemelve, bobbint kiszedve alulról felfele belefűztem egy fonalat. Tűlemezt vissza, bobbint pedig betettem.




1. kísérlet:
Simán zikk-zakk öltéssel. A fonalat csak az anyag alatt lehet vezetni. Szándékosan egy darab organzán próbálgatok, hogy jobban lássam, hogy mi is történik.

Tetszik!!!!



2.  és 3. kísérlet:

Mindkettő ikertűvel. Az egyiknél szélesebb, a másiknál keskenyebb ikertűvel, egyenesen varrva







A szálfeszességek beállításával még lehet szerintem fokozni a hatást, most csak arra voltam kíváncsi, hogy egyáltalán működik-e? 
De igen, szépen, egyenletesen vezetődik be alulról a fonal. Azt gondolom, hogy nagyon érdekes és dekoratív felületeket lehet evvel a nagyon egyszerű módszerrel  is kialakítani.

Tehát, ha a Ti gépeteken is van egy lyuk, akkor játszatok vele bátran!!



11 megjegyzés:

  1. :))) miért nem alszol te hajnalban inkább:))? Bár akkor mi sem kapnánk ilyen ötleteket:))

    VálaszTörlés
  2. Szuper egy csajszi vagy! Hihetetlen mikre rájössz!! Ha szimatot fogsz, csak mész előre, mint egy vadász kutya!! ...és ez nekünk nagyon jó! Nagyon köszi az ötletet!!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Marcsi és Ági!
    Mint az egyik kedvenc blogerjeim egyikének egy nemrég kapott díjat veletek is szeretnék megosztani!

    VálaszTörlés
  4. Akkor ez a zsinórozó talp negatívja? :D

    VálaszTörlés
  5. Valószínűleg igazad van /nekem más fajta gépem van/, de ezek után csak zárójelben merem megemlíteni, hogy a régi varrógépeken ilyen nem-tudom-minek lyuk ott van, ahol időnként olajozni kell az alatta lévő akármit.

    VálaszTörlés
  6. szerintem is olajozásra van, meg is ihletett ez a poszt egy kis takarításra, de azért kísérletezem én is a lyukkal :)

    VálaszTörlés
  7. A lyukat eredetileg erre (http://www.sewingmachine-sales.co.uk/sewing_machine_info/video/37/bridging-guide.html) használják, de aki habverővel készíti a sodrott zsinórt...

    VálaszTörlés
  8. Valamikor láttam ilyent egy régi burda patchwork újságban, hamar ki is akartam próbálni, de nem boldogultam vele. Kisebb volt a lyuk, mint a zsinór :(, aztán el is felejtettem. Na, majd most, köszi az ötletet!
    Meg is kerestem gyorsan az újságot, bársonyt használ, és az alatt vezeti a zsinórt, nagyon szépen kiadja a mintát. Ikertűvel varr,1vesen és olyan rovátkás-talppal. Tudom ám, hogy nem így hívják, az újságban biche de nervure szerepel, a nervure erezet, de mi is a talp neve magyarul?
    Ebben az újságban van, nálam a 61. oldal, de ez francia példány.
    https://picasaweb.google.com/lh/photo/wjbyBy7Ox6IX1p3QzJrtTQ

    VálaszTörlés
  9. Szila!
    Én már szerintem így maradtam: hajnali kelőként :-(( De igen, legalább jönnek a gondolatok. Néha jók, de sokszor kevésbé jók is.

    Bruercsi!
    Nagyon szívesen!

    Diusbd!
    Tulajdonképpen igen. De inkább plasztikus kiemelést lehet vele elérni. Ha az alsó szálon feszítünk,akkor mintegy bevonja az alul elvezetett zsinórt. Azt még ugyan nem próbáltam, hogy hogyan viselkedik az anyag, ha több ilyen zsinórt fektetünk alulra, félő, hogy összekapja a felső anyagot. De ki fogom majd próbálni.

    Maria, Dióhéj!
    Bevallom én még sosem olajoztam ott :(( De valószínű, hogy igazatok lehet.

    Czkriszta!
    Ez az!!!! Amit írsz, azt a kütyüt szerettem volna egyszer megvenni, de nem azt kaptam. De ha már ott az a a lyuk, akkor legyen többfunkciós!

    Katafolt!
    Nincs meg ez az újságom, de nagyon jó ötlet amit írsz!
    Próbáld meg vékonyabb, de keményebb zsinórral!
    Bársonyon? Hmmm, ez tetszik :-)))

    Ági

    VálaszTörlés
  10. Nekem van ilyen talpam, de más néven.Fagotting guide néven és 820228-096 számmal.

    VálaszTörlés
  11. Nem Kriszta, ami Neked van, az a távolságot tartja két összevarrandó darab között, de nem emeli meg a piét. 820678-096 számú talppal lehet azt a hatást elérni, hogy magasabbak legyenek a piécskék. Szerintem. Ilyen távolságtartóm nekem is van, de nem azt akartam :-((
    Ági

    VálaszTörlés