2011. december 6., kedd

Van aki új cipőre, én új talpakra vágytam:-))

.
Most nem egy nélkülözhetetlen (vagy nélkülözhető) talpat szeretnék bemutatni. Hanem inkább egy olyan dologról írnék, ami nagy segítség azoknak, akik rendszeresen olvassák a talpas cikkeimet és ellenállhatatlan vágyat éreznek, hogy magukénak tudjanak egy csodásnak és nélkülözhetetlennek vélt darabot.

Akik a Hírfoltok c. újságot olvasták, azoknak nem lesz semmi újdonság, hiszen azt szeretném, ha ezek a hasznos információk minél több foltvarróhoz eljussanak. De biztos vannak olyanok, akik nem céhtagok, valószínű ők is szívesen  veszik ezeket az információkat.

A cikk megírásának története azért pár sort megér. Vagyok egyszer én, mint lelkes foltvarró és van nekem "A" varrógépem. Aki (itt azért le merem írni) olyan, mintha családtag lenne. (ne szépítsünk, mintha a gyerekem lenne) Óvom, védem, vigyázok rá. Nos az én varrógépemnek minden évben kijár egy kis wellness-fittness. Ezért Szegedre szokott utazni, hogy ott egy kis karbantartáson, fényesítésen, tisztogatáson essen át. Utána nagyon jól érzi magát egy évig, nagyon hálás ezekért a kiruccanásokért :-))

Amikor elhatároztam, hogy bizony utána járok a varrógéptalpaknak és kompatibilitásuknak, akkor egy ember jutott az eszembe, aki nekem ebben segíthetne. Baráth Róbert, akihez wellnessre jár az én varrógépem. Gondoltam ezt azért, mert ő az, aki az én kérésemre telefonon felhívott, amikor első évben kézbe vette a varrógépet, amikor darabokra szedve tapogatta belső alkatrészeit. Furcsa, de megérti, hogy nem csak a sok kiadott forintot látom ebben a szerkezetben, hanem egy társat, amelyik akár rossz pillanatokat is szerezhetne nekem,  ha nem lenne karban tartva. Miután felhívtam, hogy miben kérem a segítségét (és bevallom azt a választ vártam, hogy sajnos nem érek rá) inkább lelkesedést éreztem a hangján. "Jó, próbáljuk meg!" - volt a válasz :-))

Szeged nekem nem pár percnyi autóútra van, így kellemetlenül, de még az időpontot is én szabtam meg. Majd Baráth úr szabadidejében, a bolti nyitás előtt, egy hosszú útja előtt bejött a boltba és kipakolt vagy 10000 dobozkát, előszedett milliónyi katalógust, mértünk, illesztettünk, varrógépeket próbálgattunk,   kérdéseimre válaszolt . 

Mindezt egy mosolyért, a foltvarrók nevében küldött KÖSZÖNÖM-ért!

Nos íme az írás, amiért ezt a prológust leírtam :-))

Amikor varrógépet vásárolunk általában csak olyan funkciókat várunk el leendő gépünktől, amelyeket gyakran használunk, így a pillanatnyi igényünk és pénztárcánk határozza meg a kiválasztott típust. Aztán amikor már használatba vesszük és nap, mint nap használjuk is kedvenc segítőtársunkat, akkor egyre több dolgot szeretnénk vele alkotni. Ebben nagy segítség, ha különböző varrógéptalpakat szerzünk be, amelyek különböző speciális kiképzésük folytán egy bizonyos munkafolyamathoz egyszerűbb, vagy akár különleges kivitelezési és dekorációs megoldásokat tesznek lehetővé.
Az egyes típusokhoz kapható különböző varrógéptalpak funkciójukat tekintve nagy vonalakban hasonlóak. Gyakran fordul elő azonban, hogy egy talp megtetszik, de nem tudjuk, hogy a mi saját gépünkre ez felszerelhető-e.  A különböző varrógéptípusok felfüggesztési rendszere azonban eltérő, így sajnos nem lehet általánosítani és bármilyen varrógéptalpat felszerelni a saját gépünkre. 
Ezért aztán utánajártam, hogy melyik varrógépre melyik talp szerelhető fel. Egy varrógépszerelő segítségét kertem, hogy mi foltvarrók is el tudjunk igazodni ebben a kissé szövevényes rendszerben.

Nagy általánosságban elmondható, hogy az alábbi talpfelfüggesztési rendszerek vannak: 


Ferde  - Singer slant felfüggesztés:  (főként Singer gépekre jellemző) magassága a csavarlyuk közepéig  7/8 inch,   a lyuk felső széléig 1 1/8 inch és ahogy a képen is jól látszik döntött formájú. A tűpozíció ennél a típusnál előrébb is esik.Magas – High shank  felfüggesztés: a távolság alulról a csavarlyuk közepéig 1 inch. A lyuk felső széléig  1 ¼ inch. A megfigyelésem szerint főként a régi, azaz az 1980 előtt gyártott típusokra jellemző (pl: Lucznik) valamint az ipari gépekre.
Alacsony – Low shank felfüggesztés: a távolság alulról a csavarlyuk közepéig ½ inch. A lyuk felső széléig  ¾ inch
   Szuper  - a felfüggesztés magasabb, mint 1 inch. (nagyon kevés gép rendelkezik evvel a felfogatási rendszerrel,  Magyarországi forgalomban talán nincs is ilyen gép)

Snap-on – esetében nincs külön felfüggesztés, a talp közvetlenül pattintható fel. (ez az 1980 után gyártott típusoknál fordul csak elő). Egyre gyakoribb felfogatási rendszer. A talpak cseréje nagyon egyszerű, mivel a felfogató rendszer lecsavarozása nélkül simán felpattintható egy másik talp.


A felsőbb kategóriás gépek viszont akár teljesen egyedi felfogatási rendszerrel is rendelkezhetnek, ezeket nem lehet a felsorolt kategóriákba sorolni teljes egészében. (pl a Bernina talpfelfogatása belül kúpos kialakítású, vagy a Pfaff gépek IDT rendszere nem használható, más talpakkal, stb… )
A varrógépmárkák honlapjain, prospektusaiból azonban könnyen ki lehet választani a saját gépünk típusához specifikusan gyártott talpakat. Érdemes elsősorban a saját géptípusunkra tervezett talpat választani, hiszen több különleges funkció, amelyre a gépünk képes, csak a saját kialakítású talp tudja biztosítani (6 mm-nél szélesebb öltés, IDT, stb…)
A kereskedelmi forgalomban azonban lehet kapni egy univerzális kis szerkentyűt- mondhatni „talp konvertálót” – amely felhelyezésével az „univerzális talpak” könnyedén felhelyezhetőek lesznek a varrógépünkre. Ezáltal azokhoz a gépekhez is vehetünk különleges talpakat, amelyekhez a saját gyártó cége nem forgalmaz.
Ez jelenleg két méretben van Magyarországon kereskedelmi forgalomban.
Az első a hosszú szárú, amely főként az ipari gépekhez, illetve a Lucznik márkájú varrógépekre helyezhető fel.
A rövid szárú már sokkal több típusra felhelyezhető. Főleg a félfordulatos hurokfogóval rendelkező gépekhez, de jó a Bernette márkájúakhoz is. De ha nagyon egyszerűen akarnék általánosítani, akkor az lenne a helyes, ha azt írnám, hogy a kb 60-80 ezer forint értékhatárig kapható háztartási varrógépekhez illeszthető fel.
Jól megfigyelhető a képen a hátul lévő kis „szarvacska” amely egy rugót működtet, ami segítségével az elején lévő kis karmantyú akad be a felhelyezendő varrógép talpba.
Így néz ki felfogatva:
 
A felhelyezés után a fent bemutatott Snap-on, azaz pattintós módszer lép életbe, hiszen nincs más dolgunk, mint a karmantyúra felpattintani a kívánt talpat.
Ezáltal minden olyan varrógéptalp felfogathatóvá válik, amelyen a felfogató rész 6 mm szelességű zárt rudacskával rendelkezik. 

Ha már feltettük a konvertáló talpfelfogatót, akkor viszont az egyszerűbb gépekkel is lehet a speciális talpakat használni. 
A talpkonvertáló eszközhöz és külön is lehet beszerezni univerzális varrógéptalpakat, melyek így felhelyezhetővé válnak az egyébként szegényes varrógéptalp választékkal rendelkező gépekre. A kínálat nagyon bőséges, mindenki igénye és pénztárcája szerint válogathat közülük. 


A szélesebb öltéseket  (cikk-cakk) is lehetővé  tevő talpaknál azonban még egy dologra kell figyelnünk. 


A tökéletes varratkép érdekében szenteljünk egy kis figyelmet a képen látható két általános talpra! Jól látható, hogy a bal oldali talp öltéshelye egyenes, míg a jobb oldalié kissé íves. Azok a gépek, amelyek alsószálát a tűlemez felnyitásával kell felülről „belepottyantani” a helyére, azok szálvezetése egy kicsit eltér a hagyományostól. Így azokhoz a jobb oldali képen látható talp tökéletesebb varratképet képes adni.

A fenti paraméterek segítségével azt gondolom, hogy mindenki könnyebben tud majd eligazodni a varrógéptalpak helyes megválasztásában és könnyebben tud majd különleges funkciókat ellátó talpakat is beszerezni.
A gyakorlatban viszont azt tudnám minden foltvarró társamnak ajánlani, hogy ha a gépéhez passzoló talpkonvertáló felfogatót beszerezte, akkor legyen mindig nála, ha varrógépkellékes boltba készül. Ha a felfogató „felveszi” az áhított talpat és stabil, akkor bizony jó az ő gépéhez az a talpkonvertáló felhelyezésével, ha nem, akkor csak ablakon kidobott pénz, mert használni sajnos nem fogja tudni.  Bátran nyúlhatunk más márkájú gépek talpaihoz a segítségével, mert ha a felfüggesztés magassága és a tűpozíció biztosított, akkor képesek leszünk használni. De ez nem jelenti azt, hogy ha egy bizonyos márkanevű gép talpa jó, akkor azon belül minden típusszámú gép talpa is felhelyezhető lesz. Adódik ez abból, hogy típusonként eltérő lehet a felfogató rudacska szélessége. (pl Pfaff esetében van 6 és 8 mm szélességű rudacska is)
A felsőbb kategóriás gépek pedig biztosítják a saját felfüggesztési rendszerüknek megfelelő bő talp választékot.
Ha azonban egy felsőbb kategóriás gép talpválasztékára vágyunk, akkor az csak úgy fog működni, ha az áhított gép saját felfogatáshoz szükséges saját alkatrészét vásároljuk meg (figyelembe véve, hogy alacsony illetve magas a felfogató rendszer) és így lehetővé válik, hogy az adott géptípus talpait is felillesszük a mi gépünkre.
Kipróbáltam!! Egy felső kategóriás Pfaff gépről, amely alacsony felfüggesztési rendszerű, de teljesen egyedi, speciális talpfelfogatással rendelkezik (8 mm széles és csak részleges a talptartó rudacskája) leszereltem a saját felfogató rendszerét. (lecsavaroztam). A 26 éves Neumann Veritas típusú régi varrógépem felfogató rendszere szintén alacsony. Gond nélkül felcsavarozható volt a Pfaff felfogatója a Veritasra és így probléma nélkül használhatóvá válik az összes meglévő Pfaff talpam a Veritas géppel. Persze nem fog tudni ettől bizonyos funkciókat a régi Veritas, (változatlanul csak 6 mm öltésszélességre lesz képes) de a gép saját korlátait figyelembe véve egyes speciális talpak használhatóvá válnak evvel is. A talp ugyan akár 9 mm-es öltésszélességű díszítő varratot lenne képes varrni, de a Veritassal csak 6 mm-re tudja majd csak varrni. De tudja vele varrni!

 Ebben az esetben azonban mérlegelni kell, hiszen ez több ezer forintos kiadást is jelenthet. De pl a Berninák teljesen eltérő talpfelfogató rendszere semmilyen más géppel nem kombinálhatóak.
Ha már biztosan tudjuk, hogy saját gépünk mely felfogatási rendszerbe tartozik, mely típusú talpakat szerezhetjük be, akkor egy széles kapu tárul ki számunkra a forgalomban lévő számtalan speciális talpak választékával.
A felhasznált képeket és szakmai segítségét  Baráth Róbert varrógépműszerész bocsátotta az én és foltvarró társaim rendelkezésére: http://varrogepszakuzlet.hu

ui: Lesz a témában folytatás, először a Hírfoltokban, majd itt a blogon is. 


Szeretném kérni foltvarró társaimat, hogy ha lehetőségük van arra, hogy amikor csoportvarráskor varrógépekkel együtt összejöttök, akkor tegyetek pár próbát. Illesszétek fel a különböző típusú gépekre egymás talpait és osszátok meg a megfigyeléseteket velem. Kérlek Benneteket írjatok, hogy mit tapasztaltok! Mely gépek talpai kompatibilisek valamely más varrógéptípussal.!!!! Ha több ilyen összeférhetőség is van, akkor azt megosztanánk foltvarró társainkkal!

5 megjegyzés:

 1. Nagyon szeretem a "talpas" híradásaidat! Köszönöm!

  VálaszTörlés
 2. Húha, Ági! Annyira hülye amatőr vagyok, hogy most kisebbfajta sokkot kaptam. Nagyon akarom én ezt, de félek, annyira analfabéta vagyok... A gépemről semmit nem tudok, csak használom. Nálunk még varrógépszerelőt sem sikerült felderítenem. Lehet, hogy van, nem azt mondom - de akkor jól elbújik. Hallottam olyant is egytől, hogy ne nagyon erőlködjek, mert már nemigen foglalkoznak ezzel. Talán egy-egy öregember, aki nem hírdeti magát. Így aztán... Maradok nulla tudással, annyi lehetőséggel, amit most ki tudok hozni ebből az amúgy singer(tehát talán márkásnak mondható), de baromi régi táska varrógépből... Köszönöm neked ezeket a leírásokat, egyszer azért nekiállok a gépnek jobban átnézegetni, vagy felkutatni valakit, mégis mit lehet belőle kihozni:)

  VálaszTörlés
 3. Én is ide járok ha valami gondom van vagy sos kellene valami a géphez vagy csak úgy Pestről. Robi tényleg nagyon aranyos, hozzáértő, segítőkész és rugalmas üzleti partner.

  VálaszTörlés
 4. Szia Ági !Köszi a hasznos "értekezést" a vgép talpakról.Nekem régi típusú neumannom van-arra is illeszthető a konvertáló talp.!A képen látható félig-meddig nyitott kék "csőrű " talp mire való?
  Nagyon aranyos az adventi naptárad !:-)

  VálaszTörlés
 5. Örülök,ha hasznosnak vélitek az írásokat!
  Krealady: Mindenhol lehet fellelni jó varrógépszerelőt. Keresd, biztos megtalálod! Tanulmányozgasd a gépedet, hihetetlen mennyi jó dolgot tudnak!

  Éva! Neumann-ra jó az alacsony rendszerű konvertáló. A kék csőrű a gombfelvarró talp.
  Adventi dicséretet köszi!

  Ági

  VálaszTörlés