2012. február 12., vasárnap

A legújabbak! - Csillag varázsló

.
Megérkeztek a legújabb sablonok a Csokifolt Shop-ba!

Kis időt kérünk, hogy  részletesen be tudjuk mindegyiket mutatni, mert sajnos az "időkibővítőt" még nekünk sem sikerült megalkotni.

Két büszkeségünk is készült, ezeket szeretnénk lépésről lépésre bemutatni, mert rengeteg lehetőséget látunk bennük. Íme az első:

A legjobban a Csillag varázsló nevet kapott sablonnak örülünk. Azt gondoljuk, hogy a kezdőktől a legprofibb foltvarrókig mindenki jól ki tudja használni ezt a sablont,  hiszen annyi lehetőség és variációs lehetőség van benne. Bár a  legnagyobb igyekezetünk ellenére sem tudjuk mind bemutatni, szeretnénk ha azért a lehetőségekre rá tudnánk világítani.A tegnapi napot az égiek a foltvarrásra találták ki, hiszen reggeltől fogva megállás nélkül esett a hó, így egy közös Csoki-foltos varrás keretében megkíséreltünk jó néhány lehetőséget megvarrni és itt most bemutatni, hogy mire is használható ez a sablon. A megvarrt darabokhoz adunk pontos méreteket, de aki ráérez az "ízére" az hamar rájön, hogy ez csak csepp a tengerben, hiszen a méretek variálásával még több minta szabható :-)) 

Aki csak a képeket nézi most végig, az azt gondolhatná, hogy ez papírravarrós technikával készült, de NEM! Ez itt mind csíkvarrással szabott darab! Szabj pontosan és varrj végig 7,5 mm-es varrásráhagyással!  Akkor minden sarok oda fog kerülni, ahova kell!

Az első csillag amit varázsolunk egy egyszerűbb csillag.lesz.


Mi 3 féle anyagot használunk fel.Mindhárom anyagból 10-10 cm-es csíkokat szabtunk ki.

Kétféle csíkot varrtunk össze. Alapszín + A anyag és alapszín + B anyag.  Összevarrás után szétvasaljuk a varrást és kifektetjük a két csíkot. A képen jól látszik, hogy a sablon jelölését a varrásvonalra kell helyezni. Figyelni arra kell, hogy a kétféle csíkot kétféleképp kell szabni. A könnyebb megjegyezhetőség érdekében az alábbi szabályt találtuk ki:
 A sablon derékszöge mindig az alapszínnek szánt anyagon feküdjön! 
Az egyik csíkból csak jobbról, a másik csíkból csak balról helyezzük a vonalat a varrásvonalra. Most a képen két sablonnal fényképeztünk a könnyebb érthetőség kedvéért.
Ehhez a csillaghoz a sablon oldalából induló vonalakat használjuk!


Egy blokkhoz mindkét csíkból 4-4 db szükséges.egy-egy darabot összefordítva 7,5 mm-es varrásráhagyással összevarrunk.


Majd négy ilyet összevarrunk és készen is vagyunk :-)) A hátoldalon, hogy ne keletkezzen nagy bumszli egy kicsit megnyitjuk a varrásokat és szépen szétvasaljuk a varrásráhagyásokat. (a könnyebb érthetőség kedvéért varrtunk elütő színű cérnával)


A következő egy bonyolultabb csillag, amihez a sablon csúcsából kiinduló vonalak segítségével szabunk.
Háromféle anyagot használtunk.
Kétféle összeállításban készítünk csíkokat a szabáshoz.
Az első csíkhoz szabtunk:
C anyagból 6 cm  + A anyagból 12 cm + B anyagból 6 cm + A anyagból 6 cm   
A csíkegységek szélén lévő csíkokat érdemes egy kicsivel (kb 0,5 cm ) szélesebbre szabni. (ennél a csíkegységnél ez azt jeleni, hogy a C anyagból 6.5 cm + A anyagból 12 cm + B anyagból 6 cm + A anyagból 6.5 cm. Erre azért van szükség, mert ha véletlenül a csíkvarrás nem sikerül tökéletesre, akkor a sablon széli része esetleg lelóg az anyagról és nehézkesebb később összevarrni a blokkokat. 

A második csíkhoz szabtunk:
A anyagból 6 cm + B anyagból 12 cm + A anyagból 6 cm + C anyagból 6 cm

A fent leírt okok miatt ez a csíkegység pedig így áll össze:
A anyagból 6.5 cm + B anyagból 12 cm + A anyagból 6 cm + C anyagból 6,5 cm 

7,5 mm varrásráhagyással varrtuk őket össze!!!! A varrásvonalakat szétvasaltuk

Két sablon felhelyezésével látható jól, hogy a kétféleképp összevarrt csíkokat másképp kell szabni a sablon segítségével. (a csomagban egy db sablon van, mi az érthetőség kedvéért fotóztunk két sablonnal!)


A miáltalunk kreált szabály:

A sablon derékszögű sarkából kiinduló jelöléseket kell használni.
A széles csík varrásvonalálra kell helyezni pontosan a sablon jelölését.
A sablon nagyobbik fele a széles sáv fele legyen.


Egy -egy darabot összevarrunk egymással.  7,5 mm varrásráhagyással kell majd a darabokat összevarrni!!!!!   A két darab varrásvonalait a biztonság kedvvéért gombostűvel összerögzíthetjük.  Mivel az összevarrandó darabok nagyon keskenyek az elején, így célszerű egy darab elő anyagot használni.

(bocsánat, a gépemhez nincs 7,5 mm-es talp, így a 6 mm-es talppal varrok, de egy segédszalag felhasználásával tudom pontosan igazítani az anyagomat, hogy a varrattáv biztosan 7,5 mm legyen!)
Így néz ki: összevarrva:
Szétvasalás után vágjuk le a kilógó csücsköket:


Négy darab ilyen egységet összevarrunk .........és ugye már látszik, hogy mi is lesz ez ? :-)))))


A sarkok illesztésére kell csak figyelni, de nem nehéz feladat!Ugye nem volt nehéz :-)))


Ezen a virtuális képen látszik, hogy a csillagok mellett másodlagos minták is vannak, ha több ilyen blokkot összevarrunk.De mi nem szeretjük ám az anyagdarabokat elherdálni!!!!!! Így a szabáskor keletkező darabokkal tovább játszunk!

A darabok nem szabályosak, így oda kell figyelni a formára igazításkor. Mi a 45 fokos vonalzónkat használtuk. Ha valaki spórolósan szab, akkor is más nagyság esik le, mint aki nagyobb távolságokat tart az első nagy csillag szabásakor. Tehát tessék kinézni egy jelet és ahhoz igazítani a hulladék darabok varrásait!

Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy egy szalaggal jelölést tettünk a sablonra, amely azt mutatja, hogy hol van a két szín összevarrása. Ezt a jelölést minden darabnál be kell tartani.

Kettesével szépen összevarrjuk őket........A négy sarkat azonban még ki kell egészíteni. Ehhez vágtunk két darab 10 x 10 cm -es négyzetet, amelyeket átlósan kettévágtunk. Ezt varrtuk a négy sarokra és íme ezt kaptuk a hulladékból :-)))


A maradék szabáshulladékot tovább varrogattuk. Bevallom ez egy kicsit már erőltetettnek tűnt, na de mi most mindent ki akartunk próbálni :-))
A módszer ugyan az volt, a két különbözőt szembefordítottuk és varrtuk. A végén ezt kaptuk, amit az átló mentén négyzetté vágtunk.


Tehát a kezdeti csíkvarrott darabunkból ez a háromféle blokk készült el :-)) :


De van a játék még tovább is !!!!!!!!!!!!

Most csak két színt használtunk. A anyagból 10 cm-es csíkot, B anyagból 17 cm-es csíkot varrtunk össze 7,5 mm varrásráhagyással. Szétvasalás után színt színére hajtottunk. Ügyelni kell, hogy PONTOSAN egymáson feküdjön a két rész varrásvonala!!
A két oldalt most egyszerre vágjuk a csúcsból kiinduló vonal segítségével. A vonalat a varrásvonalra helyezzük pontosan!
Ennél a méreteknél nem kell nagyobbat szabni, mert bőven van rátartás a széli részeken!

A metódus ugyan az, mint eddig.........két oldalt szembefordítva összevarrjuk.


Ez lett belőle:::A variációk száma nagyon sok!!!!
Csak még egy lehetőség! Használjuk ki az eleve csíkos anyagokat. A csíkokat nagyon pontosan egymásra fektettük és így szabtunk.A sablonon lévő jelölés mindig ugyan oda kerüljön!!!


És lássuk, hogy mi történik, ha különbözőképp illesztjük össze őket :-))

Nos, betartottuk a szavunkat ? Elég sok csillagot varázsoltunk egyetlen sablon segítségével?

Azt gondoljuk, hogy ez egy nagyon izgalmas játék!!!

Ha kedvet érzel hozzá, akkor a sablont beszerezheted ITT,  a Csoki-folt Shop-ban!


Ági, Marcsi

12 megjegyzés:

 1. Isteni ötlet! szerintem a játék egyik résztvevője lesz... Köszönöm!

  VálaszTörlés
 2. Fantasztikus csillagokat csináltatok! Klassz ez forma.

  VálaszTörlés
 3. Én máris vevő vagyok rá. Régóta áncsingózok egy ilyen sablonra :-))

  VálaszTörlés
 4. Már alig vártam ezt a bejegyzést.Nagyon kíváncsi voltam erre a csillagvarázslóra.Nekem egyet mindenképpen kérek félretenni,de megkérdezem a lányokat is.:)

  VálaszTörlés
 5. Ez a sablon nagyon szuper. Mindenképpen szeretnék egyet én is. Lehetne 11-én? :-))))

  VálaszTörlés
 6. Nagyon ötletes, szuper csillagokat foltoztatok össze!

  VálaszTörlés
 7. Szuper a varázslat, stipistop egy sablon!:)

  VálaszTörlés
 8. Szuper én is kipróbálom!
  Van egy meglepim a számodra! Gyere át érte! :) Puszi! Rózsa

  VálaszTörlés
 9. Jut mindenkinek! :-)))
  (nem kevés munkánk van a sablonban, de azt hisszük megérte :-))

  VálaszTörlés
 10. most varrom a csíkos anyagból, meglátjuk mi lesz!!! aztán hátizsákot kell varrnom Puszi Boszi

  VálaszTörlés
 11. Köszönöm az ötleteket, csak ámulok és bámulok!!!

  VálaszTörlés