2012. március 3., szombat

Így varrjuk mi............ a winding ways blokkokat

.
Előre bocsátom, hogy MI így varrjuk. Nem feltétlen biztos, hogy ez a "szabályos", de nekünk ez vált be. 

Első ránézésre nem is látszik olyan rejtélyesnek ez a blokk, aztán ha az ember lánya elkezd papíron tervezgetni, akkor jön arra rá, hogy izgalmas dolgok jelennek meg másodlagos mintaként. Az egymásba ágyazódó körök arra késztetnek, hogy játszunk a színekkel, árnyalatokkal. 
De kimeríthetetlennek tűnő rongyoszsákokból ragyogóan fogyaszthatunk maradékokat is  hozzá :-))

Tehát mi úgy kezdjük, hogy........... kávé, süti,.............. tervezőlap és színes ceruza :-))

A nálunk vásárolt sablonokhoz pdf formátumban küldünk tervezőlapot!

A szabás nem hiszem, hogy gondot okozna. A 45 mm átmérőjű körkéssel is lehet szabni, de azért ügyeljünk, hogy ne szaladjunk bele a sablon oldalába. (ha valaki nagyon óvatos, akkor inkább a 28 mm-es körkést használja a homorú íves darabok szabásakor.)  Az íves részek ferde szálirányba legyenek szabva, de a sablonnal adja magát a dolog. Ha sikerül a színeket összeállítani, akkor jöhet a varrás. 

 Tegyünk a kezünk ügyébe egy blokk darabjait..


Az alábbi sorrendben fogjuk  a darabokat összevarrni:
Varráskor egy dologra kell figyelni: A varrásráhagyás 1/4 inch!!!!!! Mindenhol ezt kell tartani, akkor minden csücsök oda ér, ahova kell kerülnie!

Jól látható a képen, hogy először a C jelú elemeket varrjuk össze. Talán furcsának tűnik, de lesz értelme. 

Majd a nagy szirmokat a sarkokkal varrjuk össze. 
Aki már varrt íves blokkokat, annak nem árulok el nagy titkot . A szabály a következő:

A homorú rész felül, a domború rész alul legyen . 

(ha a szabályt olvasva valaki visszapillant az előbbi képre, akkor egyből értelmet fog nyerni a varrási sorrend. Így minden gond nélkül megtehetjük, hogy a domború részek legyenek alul. A kényes részeket pontosan tudjuk illeszteni.
Nem kell gombostű, nem kell fércelés! Bízzunk magunkban és a pontos szabásban!

Tehát a domborút alul, a homorút felül a két darabot pontosan egymásra illesztjük -csipesszel én mindig összefogom - és tesszük a varrógép alá. Érdemes előanyag darabot használni, hogy ne gyűrődjön a tűlemezhez az anyag eleje. (én már megszoktam a csipeszes módszert, avval segítem át az első pár öltést. Aki nem rutinos csipeszes, az inkább elő-anyagot használjon) 


Mivel tudjuk a helyes sorrendet és minden kéznél is van, így egyik darab jöhet a másik után láncban :-))


Ha már rögzült az eleje pár öltessel, akkor fogást váltunk. A felső anyagot mintegy a kezünkbe fogva illesztjük az éppen varrandó pár öltésnyi darabot az alul lévő anyag széléhez. Pontosan!  (a technika ugyan az, mint az almacsutka blokk varrásánál, de sokkal lágyabb most az ív, könnyebben illeszkednek a darabok)Ha a sarkokkal készen vagyunk, akkor így nézünk ki:


Most a felül illetve alul lévő középső elemhez varrjuk a sarokkal már összevarrt szirmokat.A szabály továbbra is érvényes: Domború alul, homorú rész felül!!!

az anomália a következő lehet. Ott vannak azok a kis sarkok! NEM VÁGOM LE ŐKET, hanem használom - mintegy illesztési pontot. 

(bevallom a sablonok tervezésekor nagy dilemma volt, hogy a sablonok csücskeivel mi is legyen., végül győzött az a tény, hogy főleg a maradékok felhasználása esetében minden darabon további 4 vagy 6 körkéses huzintás lett volna szükséges. Ha a csücsköket békén hagyjuk, akkor viszont további támpontokként szolgálnak az egyes részek illesztésekor.)

*A "csücsköt a csücsökre" a Csoki-folt spopban kapható sablonra igaz, más gyártók másképp alakítják ki esetleg az ő sablonjaikat, ahol elképzelhető, hogy levágott csücsökkel terveztek.

Tehát a csücsökre illesztjük a csücsköt pontosan, összefogjuk és- domború alul, homorú felül - összevarrjuk!Amikor a részek kb felénél járunk, akkor a két véget szintén illesztjük egymáshoz - a csipesz nagy segítség - és így a végeket rögzítve tartva varrjuk végig a részeket.


Lényeges, hogy a részeket hogyan vasaljuk szét!!!

A szirmok közötti részt úgy kell vasalni, hogy a szirmok fele nézzen a varrásráhagyás! Ugyanis ez az elem a keskeny részén csak olyan széles, hogy pontosan két varrásráhagyásnyi csupán!  (hiszen a szirmok összefutnak a középpontban.) Ha befele vasalnánk, akkor a következő varrattal az egész varrásráhagyáson keresztül kellene varrni.

Most a sziromközi darabhoz hozzávarrjuk a másik oldali szirmot. Ugye látszik, hogy miért is kell a varrásráhagyásra ügyelni???

Használjunk előanyagot, hiszen nagyon keskeny és precíz az összevarrandó darabok kezdése!


A részek összevarrásánál továbbra is él az összes szabály! Domború alul, homorú felül, a darabok felének összevarrása után összeilleszteni a végeket. Csücsök a csücsökre!Most itt tartunk!Ez az a fázis, ahol én megyek a vasalóhoz. Eddig elegendő volt "lekörmölni" a varrásokat, most viszont érdemes levasalni vasalóval, hogy így nézzen ki hátulról a darabunk.A legelején összevarrt sziromközi darabok varrását ráillesztem a szirmok találkozási pontjára. Ezt én egy gombostűvel rögzítem. Rutinosoknak lehet, hogy ez sem kell, de én óvatos duhaj vagyok :-)))
(domború rész alul, homorú felül!)


Az eddig leírt módon összevarrjuk. Csücsök a csücsökre..........stb A közepén pedig ott a gombostű, amely biztos támpont! A végek összefova........
 Megint csak kifele vasalom a varrásráhagyást!


A másik fél blokkot ugyan így varrom.
Közepét illesztem, rogzítem  1 db gombostűvel, csücsök a csücsökre, domború alul, homorú felül, félúton végeket összefog! A végeknél összefogva ha egy kicsit húzzuk, akkor tökéletesen egymásra fog illeszkedni a felül és alul lévő darab, garantáltan gyűrődés és becsipődés mentesen lehet összevarrni!! A két kezünk is elegendő, mivel a jobb kézben a csipesz  - esetleg egy rögzítő gombostű, ha valaki nem csipesszel dolgozik - a bal kezünk ujjaival pedig az alsó anyagot illesztem a felső széléhez.Ha elkészültünk így néz ki hátulról :-)))
Jöhet a következő blokk összevarrása :-))
Ugye nem volt egy ördöngösség :-))) ?????????

ha szeretnél WINDING WAYS sablont, akkor látogass el a CSOKI-FOLT  Shopba!!


ui: Azok, akik már vásároltak ilyen sablont tőlünk, azoknak folyamatosan küldöm e-mailben a tervezőlapot. Akik személyesen vásároltak azok pedig kérem írjanak és küldöm!


Ági, Marcsi5 megjegyzés:

 1. Nagyon jó,hogy megmutattátok !Pont ma válogattam össze,hogy melyik sablont szeretném megrendelni és ezen még gondolkodtam.Küldöm a rendelést!

  VálaszTörlés
 2. na figyusztok! Megvarrtam a hátizsákot, 10db zippes valamicsodát, most nézem mit kell varrnom a Windign ways-ből! nagy sikere volt a csillagvarázslóval megvarrt blokkjaimnak. ez a leírás nagyon jó, remélem pikk-pakk megvarrom.
  Puszi Boszi

  VálaszTörlés
 3. és a sok megvarrt blokkból majd a nyári táborotokba elviszem és táskát, meg tolltartót, akármit fogunk varrni! Jó lesz? Boszi

  VálaszTörlés
 4. Tegnap este próbáltam ki a sablonodat, de bevallom, nem a blogod szerint varrtam össze, nem is lett tökéletes. Aztán eszembe jutott, hogy mintha olvastam volna valamit régebben a blogodon erről. Meg is találtam, nagyon jó, hogy ilyen részletesen leírod a varrás menetét. Legközelebb már e szerint varrom, kár, hogy nem jutott hamarabb eszembe. Köszönöm!

  VálaszTörlés