2012. április 30., hétfő

2012. Free motion quilt challenge - április

.
Bevallom nagyon vártam a márciusi feladat után az áprilisit, de aztán végül megint csak az utolsó pillanatra maradt a varrás.

Sew CalGal   áprilisi instruktora  Don Linn volt.

Az igazat megvallva még a könyv is - amiből az áprilisi feladvány van - a birtokomban van. Eleinte nagy volt a lelkesedésem, de aztán alább hagyott. Mert nem igazán szeretek előre rajzolt vonalakon tűzni. Elveszi a szabadságom, korlátok között kell unalmasan haladni. De ha egyszer beneveztem, akkor kutya kötelességem ezt is megvarrni. Bíztam benne, hogy evés közben jön majd meg az étvágy!

A feladványhoz egy részletes videó is tartozott, hogy hogyan másoljuk át a mintát. Lehet, hogy itt ment el a maradék türelmem? Nos már mindegy, ezt a hosszadalmas műveletet leegyszerűsítve a könyv lapjára helyeztem egy darab anyagot és közvetlen az anyagra rajzoltam át a mintát. Amikor ezt a fázist letudtam, akkor hosszasan nézegettem a mintát, hogy honnan is induljak el, hogy merre is haladjak majd a cérnámmal. A tűzésben az a csodálatos, hogy a vonalak - a kelta mintákhoz hasonlatosan - egy folyamatos vonalat adnak, így a tű felemelése nélkül rajzolódik ki a művünk. Természetesen van ahol vissza kell majd menni egy meglévő varraton, de akkor (mivel ott két cérnavonal fog keletkezni) dupla szál is fog látszani. Ez volt az oka a hosszú perceknek, amit a nézegetéssel eltöltöttem. De egy idő után feladtam :-(

Sötétebb cérnát fűztem be, hogy legalább látható legyen a mintám és az elején tervezve, majd vakegér módjára neki is álltam.


Majd egy idő után már nem tudtam tervezni az útvonalat, hanem csak haladtam, így végül szépen körbe is zártam egy jókora mintarészletet. Választhattam: Vagy végigstafétázok a meglévő vonalaimon, vagy cérnát elvágva új helyen folytatom a tűzést. Az utóbbi mellett döntöttem, mert mint írtam, akkor dupla cérna lenne látható és zavarólag hatna, ha a szimmetrikus minta másik oldalán nem lenne dupla az a részlet. Őszintén bevallom már nem is volt hozzá kedvem, de azért folytattam, hátha valami jó fog belőle kisülni. Ezeket az előre megrajzolt mintákat egyébként nagyon jól fel lehet használni blokkok díszítéséhez, így nem akarom elvenni senki kedvét ettől a technikától, mindössze én most nem élveztem a játékot.

Amikor elkészültem, akkor nagy nehezen kiszedtem a csuda jelölőtollam vonalait az elkészült munkából, majd alaposan szemügyre vettem a végeredményt és úgy döntöttem, hogy a mintát ki is kell emelni. ezért  meg is tettem azt. 

Íme a végeredmény:


Persze, ha nagyobb lelkesedést mutatok a feladat iránt, akkor valószínű többet is ki lehetett volna hozni belőle, de most ez ilyen.


8 megjegyzés:

 1. Szia Ági!
  Teljesen meg tudlak érteni,hogy előre rajzolva nem az igazi a tűzés.
  De ezt a feladatot megint szuperül megoldottad.
  Én nagyon hálás vagyok neked,hogy megmutattad a tűzés technikáját azóta is imádok tűzni:)
  Kellemes hetet kívánok!
  Rózsa

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Figyelem is, hogy milyen csodákat tűzöl!! :-)))Gratula!!!

   Törlés
 2. Szia Ági!
  Mindig ámulattal nézem a tűzéseidet. Nem igazán szépek a gépi tűzéseim, így aztán ha lehet inkább kézzel tűzök.
  Milyen csoda tollad van, amit úgy kell kiszedni? Én otthon vettem illanó tollat. Valami fantasztikus.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nos akkor őszinte csodálód vagyok, mert a kézi tűzésem az....... erre azt szoktam mondani, hogy nem publikus :-((
   A csoda tollam - én is még ismerkedek vele. Úgy vettem, hogy transzfer, azaz felrajzolom transzfer papírra és átvasalom az anyagra. ez a toll nem így viselkedett. Tehát nem tudom, hogy mire jó, de csak jó sok vízre jött ki, amit rögtön meg is vasaltam, aztán vízfolyásos lett az anyag, ami éppen most jól néz ki, de lehet, hogy egy nagy takaró esetében nem értékeltem volna ezt pozitívan.
   Illanó tollam nekem is van, de nagyobb tűzéshez nem ajánlom, hátha nem leszel olyan gyors a tűzéssel, mint a toll az illanással!!

   Törlés
 3. Szia Ági!
  nagyon szép a végeredmény!
  Én is Tőled tanultam tűzni, az előre rajzolt minta egyelőre nem a világom, inkább szabadon engedem a "tűzőfantáziámat", és majd..egyszer..szárnyalok is vele::))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem sikerült megkedveltetnem Veled a technikát, mert akkor........ csak a fantáziánkat kell elengedni szabadjára :-)))

   Törlés
 4. Szia Ági. Hát nem irigyelkek. Ettől az áprilisi feladattól nekem is a szőr feláll a hátamon. Olyannyira, hogy meg sem csináltam. És valljuk meg a május sem egy fantáziadús történet. De mindegy, példát veszek rólad, és én is nekiesek. Különben is: Mr. Quilt én vagyok ;0)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lele, teljesen igazad van! A májusi meg teljesen el is vette a kedvem, de még agyalok rajta, hogy hogyan lehetne valamit "kihozni" belőle. Tudatom Veled, ha valami magvas gondolatom támad! :-)) A szörnyű az, hogy az elején bedobnak tényleg nehezebbet, most meg .......... no hagyjuk.

   Törlés