2012. május 20., vasárnap

Így varrom én ........ a nagy kagylót varrógéppel

.
Ígértem, hát íme lépésről lépésre!

Nem titok, hogy nem igazán vagyok kézzel varrós, de géppel annál inkább szeretek varrni. A nagy kagyló sablonnal fel lehet használni a kisebb anyagmaradékokat, a kevésbé sikerült saját festésű anyagokat, de természetesen tervezett színösszeállításban is dolgozhatunk, ráadásul varrógéppel.

A mostani összeállítás egy kicsit eltér a megszokottól, így azt gondolom izgalmasabb és érdekesebb is. 
Tudom nagyon sokan félnek az íves darabok varrásától, de minél többet varrok ilyet annál jobban állíthatom, hogy a pontos szabás és illesztés, valamint egy szabály betartása csak a fontos a siker érdekében!

A varrási metódus szinte teljesen azonos a Winding Ways és az almacsutka blokkok varrásánál már bemutatottéhoz. 

A most bemutatandó varrás is ezek alapján készült.

Saját festésű anyagdarabokat használtam fel, főleg azokat, amelyekből csak egy kevéske van. Kb 13 x 13 cm-es darab elég már egy kagyló kiszabásához. A sablon belső íve - azaz homorú oldal - miatt a 28 cm átmérőjű körkéssel dolgozok. 






Mivel forgatható vágólapom nincs és a bal kezemmel nem tudok körkéssel  vágni, így előszeretettel egy kisebb vágólapon vágok, amit hasonlóan a forgatható vágólaphoz könnyűszerrel el lehet forgatni az asztallapon is, így mindig kézre áll a vágandó oldal.


Miután négy kagylót kivágtam összeállítom őket. Ilyen egységeket - nevezzük blokkoknak - fogok varrni sokat, aztán majd a végén ezeket  az egységeket fogom "soronként" összevarrni.


A varrási sorrendet aszerint állítottam össze, hogy az íves darabok varrásának szabályát be tudjam tartani. Azaz a domború rész alul, a homorú rész felül legyen!!!

Így az első lépés ez lesz. Bevallom ez blokk megvarrásának számomra legnehezebb fázisa.

Mert ez a két darab összesen két varrásráhagyásnyi nagyságú és a varrógép előszeretettel "legyűri" alulra. Ezért előanyagot kell használni. Ráadásul nem elég csak egyszer végigvarrni, hiszen csupán pár öltés az egész - láncban esetleg varrhatunk több blokkot, de akkor kétszer menjünk rajta végig és kisebb öltéshosszal dolgozzunk!

  A varrásráhagyásokat szét"körmölöm".

A bevarrni kívánt darabot félbehajtom és bejelölöm a felét:

 Majd pontosan a felezőpontot odagombostűzöm a két már összevarrt darab varrásvonalához.

A két oldal kezdőpontját pontosan egymásra illesztjük

 Csipesszel vagy gombostűvel összefogjuk:

 Majd előanyag segítségével pontosan 1/4 inch varrásráhagyással szépen lassan elkezdjük összevarrni.
A két anyagdarabot nem lehet egymásra fektetve varrni, a bal kezünkbe fogjuk a felső anyagdarabot és folyamatosan az alsó anyag szélére igazgatjuk.

 Félúton a gombostű segít!!! Csak a varrásráhagyásra figyeljünk. Nagyon csalós a dolog, ugyanis a keskeny anyagdarab arra ösztönöz, hogy keskenyebb varrásráhagyást hagyjunk. (legalábbis engem, de nem engedem magam becsapni :-)))

 Aztán csak varrunk szépen tovább.....

Az egész kagylóív kb 3/4-nél megállunk és csipesszel vagy gombostűvel összerögzítjük a két darab végső csücskét. Ezeket összefogva tartva egy kicsit (de tényleg csak kicsit!!! ) húzzuk az anyagszéleket és akkor tökéletesen egymásra fognak feküdni, a két vég pedig pontosan ér majd össze.


No, most így nézünk ki.


 A varrásráhagyást a domború ív fele hajtjuk. (lilás-kék)
Jöhet a másik darab. A metódus ugyan az! Figyelni csak a középrésznél kell.

A meglévő varrásráhagyásunk azonban segít. A két oldal varrásának pontosan össze kell futnia. De mivel azon az oldalon varrunk, így látjuk is :-)




Most ennyi "blokkom" vagy inkább  négyes egységem van készen. Ezeket aztán sorokba rendezve fogom majd összevarrni.


Ha szeretnél ilyen sablont, akkor látogass el a Csoki-folt SHOP-ba!


2 megjegyzés: