2012. november 15., csütörtök

Így varrjuk mi .... Joker sablon 1.

.
Önhatalmúlag neveztem el ezt a sablont Joker-nek. Tettem ezt azért, mert a megszokott sablon formátumán ejtettem változtatásokat, hogy még több blokkot lehessen vele megvarrni. Így kapta ezt a nevet az egyébként "négyzetben háromszög" sablon. 
Most a Kínai lámpás blokk megvarrását mutatom meg legelsőként, hiszen ennek okán lett ekkora ez a sablon.
Nagyon örülök, hogy többen írtok e-mailt nekem észrevételeitekről, ötleteitekről! Mindig szívesen fogadom ezeket a leveleket! Így tudatosult bennem, hogy sok foltvarrónak nincs inch-es vonalzója. Bár azt gondolom, hogy anyagra is elég tetemes összeget költünk (sajnos én is!) érdemes egy inch-es  hosszú vonalzóra is beruházni, hiszen csak egyszer kell megvenni. Aki pedig használja az előbb vagy utóbb rájön, hogy sokkal egyszerűbb vele számolni, ráadásul az amerikai minták leiratai kivétel nélkül inch-ben készülnek. 
Nos az igazat megvallva a Joker sablon is 1/4 inch varrásráhagyással készült (a jelölések a sablonon 1/4 inch-re vannak, de ha módszeresen más varrásráhagyással dolgozunk végig, akkor ezt következmények nélkül  bátran megtehetjük!! )
A blokk megvarrásakor azonban úgy szabtam végig, hogy nincs szükség inch-es beosztású hosszú vonalzóra! Pontosan azért tettem ezt, hogy bebizonyítsam -  akinek csak cm-es beosztású van, az is nyugodtan szabhat, varrhat a Joker sablonnal.


 A félbe, esetleg négybe hajtott anyagdarab felső szélét egyenesre vágjuk, majd ráhelyezzük a sablonunkat. A kívánt nagyságnál hozzá illesztjük a hosszú vonalzónkat. Az anyagcsík teljes szélességében ellenőrizni kell, hogy mindenhol ugyan az-e a a szélesség. Majd ezt a darabot leszabjuk.
A kínai lámpás blokk esetében kell egy alapszín (világos szürke lesz a mostani blokkokon) és egy ettől elütő szín a lámpásoknak.

 A lámpásokat a nagy háromszögű sablonnal kell kiszabni.
 Ha a csíkok már le vannak vágva, akkor nincs más dolgunk, mint hol egyik, hol másik oldalról körbevágni.
 A sablon sarkait gondosan érdemes körbevágni!
 Ugyan ezt a műveletsort megismételjük a kis derékszögű háromszög sablonnal is. Ez lesz a "háttér".

 Egy blokkhoz kell két darab színes nagy háromszög és 4 db derékszögű háromszögű alapszínű anyag. Figyelem! Szabáskor ügyeljünk rá, hogy két-két darab egymással tükörszimetrikus derékszögű háromszögre van szükségünk! Érdemes az anyagokat színt színére összefordítva szabni, így nem lesz számszaki gondunk a végén!
Én bizony kirakom varrás előtt a blokkokat az asztalra, mert így biztos, hogy minden darab oda fog kerülni, ahova kell.
 És az ok, amiért a csúcsokat le kell szabni az az, hogy amikor a darabokat össze akarjuk illeszteni, akkor nem kell keresni, hogy "mekkora az akkora", mert a két  kezdő oldalt pontosan egymásra kell csak illeszteni és a megfelelő varrásráhagyással összevarrni őket.

 Én biza használok előanyagot, vagy papírdarabot a kezdéshez, mert előszeretettel gyűrődik be az anyag a tűlemezbe.
A végüknek is passzolni kell.
A helyzet az, hogy azok az oldalak, amelyeket ennél a blokknál össze kell varrnunk sosem szálirányban futnak, hanem keresztben. Mint tudjuk ezek az anyagok nagyon szeretnek megnyúlni, ezért ügyelni kell, hogy varrás közben ne húzzuk az anyagot, mert akkor biztos, hogy az egyik vagy a másik nagyobb lehet a kelleténél. Mivel nem olyan nagy darabok ezek, ezért a kezdés után csak arra ügyelek, hogy pontosan egymáson feküdjenek, betartsam a varrástávolságot, közben pedig már a darabok végét fogom, hogy ott is pontosan találkozzanak!

Ha mindkét rész oda lett varrva a nagy háromszög oldalára, akkor ki kell vasalni a blokkot!

Ezután tegyük vissza a vágólapra és a nagy sablont megfordítva a jelölést helyezzük a megvarrt blokkra, így:

A sablonon lévő jelölés pontosan a két szín varrásvonalán legyen és a csúcs jelölés is!
A ferde szálirányba szabott anyagok, mint előbb azt taglaltam egy kissé megnyúlhatnak, ezért  most ezt könnyűszerrel korrigálhatjuk! Figyelem!  Ez a jelölés az 1/4 inch-es varrásráhagyáshoz készült! Ha ettől eltérő varrásráhagyással dolgoztunk, akkor most azt figyelembe kell venni és a vonalzót egy kissé elcsúsztatni!
Azt a pár mm kilógást én bizony levágom!

mert ez a csúcs a blokk lelke, ha ez nem precíz és pontos, akkor a további szabások sem lesznek jók!

Innen két verzió létezik, én most azt mutatom, amelyikhez nem kell inch-es vonalzó, elegendő csak a sablon. Az ezeken lévő vonalak segítségével szabok tovább!

A cél az, hogy négy részbe aprítsam ezt a blokkot. Mivel 8 inch-es volt az alapblokk (8 egységnyi, ha nem akarunk semmiképp sem inch-ben számolni :-)))  Így az első vágást a csúcsi résztől kezdem el mérni. (ezért is kell azt olyan pontosan levágni)
A vonalzó aljától mért második EGYENES vonalat helyezem a blokk bal oldalára, majd vágok, aztán újra és újra!

A szépen megvarrt blokkomat így feldarabolom. A kép jobb oldalán lévő 1/2 inch szélességű csík a kukába kerül, de így nem kell méricskélni, csak a sablonon lévő vonalra helyezni a széli részt és vágni.

Most ezeket a felvágott csíkokat átvariálom:
És szépen megyek a varrógéphez és csíkonként újra összevarrom őket :-))

Én alulról haladok felfele, mégpedig azért mert így könnyebben el tudom varrás közben igazítani a varrásráhagyásokat. Ügyelni kell, hogy ne gyűrődjenek vissza.

A legfelső (csúcs) az utolsó, figyelek arra, hogy ilyenkor ez legyen a felső anyag, hiszen a varrás vonala már segítség abban, hogy pontos legyen a csúcsi rész varrása.

Vasalás jön!!!

És íme a kész blokkok. Bevallom nagyon gyorsan készülnek el :-))Hogy ki hogyan variálja a kínai lámpás blokkokat ? Ez legyen a Ti dolgotok! :-))

A Joker sablonpár megrendelhető a Csokifolt Shopban!

Hamarosan újabb varrási ötletekkel jövünk, mert még rengeteg dolgot lehet varrni a Joker sablonpárral.

3 megjegyzés: