2013. december 7., szombat

Repüljetek vadlibák!

.
Végre, végre már csomagolhatom a legújabb sablonokat :-)  A Csokifolt Shopban már rendelhető is!

Az egyik a repülő vadlibákhoz készült, aztán tervezés közben jöttem rá, hogy még mi mindenhez lehetne használni. Így kerültek még rá vonalak, jelölések, de most végre elkészült! Így nem csak a vadlibák blokkhoz, hanem az ananászhoz, négyzetben a négyzet blokkokhoz és a felezett és negyedelt háromszögekhez is remek sablon született.

Én már nagy lendülettel varrok vele, élvezem a sablon adta lehetőségeket. Igyekszem minél több technikát leírni ide, hátha kedvet kaptok hozzá.


 Ezúttal egy rövidke technikai leírás is került a csomagba és szabási táblázat is. Magát a technikát nem én találtam ki, de ezzel a módszerrel tényleg gyorsan lehet dolgozni, a pontos méretre szabásban pedig a sablon segít.

A vadliba blokkokhoz szükséges "A" anyag, amelyik a belső háromszöget fogja majd adni, és "B" anyag, amelyik a széli részek lesznek majd.
A szabási táblázat segít, hogy melyik méretű vadliba blokkhoz mekkora anyagot kell kiszabni. Az "A" anyagból egy négyzetre, a "B" anyagból pedig négy kisebb négyzetre lesz szükség, amelyekből összesen 4 db kész vadliba blokk lesz.

 A sablon segítségével 11 különböző méretben lehet pontos blokkokat készíteni! ( 2x4 cm, 3x6 cm, 4x8 cm.......... 12x24 cm + varrásráhagyások)

Ha kiszabtuk a kellő nagyságú négyzeteket, akkor be kell jelölni a kis négyzeteken az átlót. Én bevallom szívesebben nyomom a vasalót a félbehajtott anyagra, de természetesen jelölő ceruzát is használhatunk.

Két kis négyzetet (színt színre fektetve)  felhelyezünk a nagy négyzet két szemben lévő sarkára, majd a felező vonaltól jobbra is és balra is 7,5 mm varrattávolságra levarrjuk.  A sablon segítségével érdemes ellenőrizni, hogy megfelelő varrásráhagyással dolgozunk-e!







Ha levarrtuk, akkor a középvonal mentén elvágjuk az anyagokat. (körkéssel, vagy ollóval mindegy)




Vasaljuk a darabokat. Én először levasalom a varratot, majd ezután hajtom ki és még egyszer végighúzom a vasalót.


 elég furcsa, de ennek így kell kinéznie:


A darabokra most rátesszük a maradék kis négyzetet, amelynek szintén jelölve van az átlója:

 Ha szükségesnek érezzük, akkor gombostűvel lehet rögzíteni. Az átlótól jobbra is és balra is a varrattávolságot tartva összevarrjuk a darabokat.


Vágás és vasalás után majdnem készen is van a blokkunk. Na de minek kell akkor ehhez sablon????
Mert a kész darabok így néznek ki ennél a fázisnál.

jól látszik, hogy a pontos szabás és varrás ellenére is bizony elcsúszás van. Eleve a kezdő háromszögek sem tized mm- pontossággal lettek kiszabva. Ahhoz pedig, hogy a blokkok összevarrás után pontosan álljanak, a csúcs pontosan varrattávolságra legyen a széltől,  ahhoz ezeken a darabokon igazítani kell.


Így a sablont felhelyezve látszik, hogy mennyire pontatlan az első ránézésre egész jó blokkunk. 

Válasszuk ki a sablonon a megfelelő méret szerinti vonalakat.  A három legkisebb méretű vadliba méret jelölése  (2x4, 3x6, 4x8 cm) nem került fel a sablonra, mivel a vonalak ott fontosak és nagyon sűrűn helyezkednek el.
A sablonon lévő méretek a blokk végleges méretét mutatják, amibe bele van számolva a varrásráhagyás!!!!!
Tehát a pl 5 x 10 cm -es vonal valójában nagyobb (6,5 x 11,5 cm) , hiszen körben a 7,5 mm varrásráhagyás is benne van.
Minden egyes mérethez tartozik a belső háromszög varrásvonalát jelölő vonal. Ezek nem lettek feliratozva, hiszen akkor egy zavaros adathalmazzá változott volna a sablon.  Célszerű egy jelölővel ezt jelezni, hogy könnyebben az adott sarokra helyezzük a varrásvonalunkat. (A sablon csomagban mellékelve vannak nyom nélkül visszaszedhető papír címkék)
A sablon mellett vágjuk le a jobb és a felső oldalt, majd a blokkot elforgatva a másik két oldalt is. Elforgatás után a blokkméretnek megfelelő vonalra helyezzük az imént már  méretre vágott oldalt, a belső háromszög vonala is segít. Levágjuk méretre a másik két oldalt is. 


Pillanatok alatt elkészültek a pontos blokkok :-))


Hogy mennyi ilyet varrtam? Szóval nagyon sokat, mert nem lehetett abbahagyni, no meg a szabási táblázat minden méretét a valóságban ellenőriztem :-)

A másik nagy kedvenc ezzel a sablonnal a felezett és negyedelt négyzet szabása. Semmi macera, minimális hulladék, tökéletes pontosság!





 Természetesen mellékelve a hozzá való szabási táblázat a sablon csomagjában, 11 különböző mérethez. ( 2x2 cm-től 12x12 cm-ig)  Ennek leírásával holnap jövök!

Ha kedvet kaptál a Vadlibák sablonhoz, akkor látogass el a Csokifolt Shop-ba!







1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó és nagyon ötletes!
    Azt hiszem sokunk hasznára lesz.
    Januárba én is rendelek !
    Kellemes Adventet kívánok :)
    Üdv.:Rózsa

    VálaszTörlés