2015. május 21., csütörtök

Olvasói levelek...........Drezdai tányér

.
Az egyik kedvenc klasszikus! :-)
Három levél is jött drezdai ügyben.
N. Ildikó kérdezte: "... A dresdai tányér sablonnál írjátok gyors technika . Kivágtam varrtam mitől gyors?"

Kamila :"  Mekkora a varrásráhagyás a 18 fokos sablonnál? "

+  egy kedves foltvarrónak is küldöm a bejegyzést (Székesfehérváron beszéltünk) , a keresztnevét sajnos nem jegyeztem meg, bocsánat!

Nos akkor nézzük magát a technikát! A ráérő, alapos, igényes foltvarró darabonként kivágja, összevarrja és kezével felapplikálja a darabokat. A gyors-technika a "dolgozó nő" módszere. (H-né Cs. Andi találó meghatározása szerint)  Nem kézzel varrjuk, hanem minden mozzanatát géppel. Gyorsan egymás után láncban készülnek a darabok. Próbálom a lehetséges hibákra felhívni a figyelmet. 

Ugyan ezzel a technikával lehet még drezdai tányért varrni a 18, 15, 9, 30 fokos sablonokkal is, de most én a 18 fokossal dolgozom.

Tehát eldöntöm, hogy mekkora is legyen az egész tányér. Most egy nagyobbacska blokkot készülök varrni. Ehhez most 17,5 cm szélességű csíkokat vágtam le az anyagokból. A sablonon egyébként vannak vonalak 2,5 cm-ként, egyszerűbb valamelyiket választani, mert megkönnyíti a szabást.

Mind a három színből fogok szabni. Konkrétan egy negyed tányérhoz összesen kell 5 db, tehát egy egész körhöz 20 db. A színezés egyéni.
Semmi különös nem történik szabáskor, hol egyik, hol másik oldalra illesztem az épp aktuális vonalat és vágok. Mivel a csíkot teljesen fel tudom használni, így hulladék nincs, vagy csak nagyon minimális.

Én jobb kezes vagyok, ezért balról jobbra haladok. Értelemszerűen a balkezesek fordítva haladjanak.

Első hiba lehetőség!!
Alulról felfele haladtam a vágással, a sablon aljánál még jó helyen volt a sablon, majd eltolódott a sablon. Azaz kisebb darabot vágnék így ki!
Ha a sablont úgy fogjuk, hogy a sablon szélét megtámasztjuk, akkor az elcsúszásnak kicsi az esélye:
A kisujjam a sablon szélénél ér a vágólapra, az akadályozza meg az elmozdulást.

Színével befele most kettőbe hajtjuk a darabokat és a széles oldalukon le is varrjuk. MOST kell odafigyelni először a varrásráhagyásra. Bár még most nincs hatalmas jelentősége, de azért már legyünk precízek.
 egyiket a másik után varrhatjuk láncban. Az öltéshossz a normál 2,5 helyett lehet 2.
 ezen a képen jól látszik, hogy végig a talp oldalát az anyag oldalánál vezetem pontosan. Ha valakinek oldalt "ekés" talpa van, az nagy segítség, vagy a mágneses sorvezető használata is!
 Így jönnek ki a gép alól.
Majd elcsípem a cérnákat, így elválnak a darabok egymástól. Ollóval lecsípem a belső csücsköket.
 és az ujjammal kifordítom a darabokat.
Jöhet a vasalás, de előtte egy kis segédeszközt gyártok.
Egy kartonlap (képeslap, harisnyás doboz, corn flakes doboz stb) egyik oldalát derékszögűre vágom és erre rajzolok egy 45 fokos szöget.
Most jön a vasalás! A karton lapot bedugom a csücsökbe, szemre a varrásvonalat a papíron lévő vonalra igazítom és vasalok.

Majd összekészítem, hogy melyik szirom melyik mellé kerüljön:
Most két egymás mellett lévő darabot - csúcsukkal előre- egymásra fektetek és összevarrok. Teljesen egymáson kell feküdni a két darabnak és összevarrás közben figyelek arra, hogy a varrásráhagyás a két darab elejénél is és a végénél is pontosan be legyen tartva!!!!!!
Ha módszeresen pl az elejénél megvan - pl 6,4 mm- de a végénél már kevesebb lesz - pl csak 5,5 mm a varrásráhagyás, akkor a 18 fok a 20 db összevarrása után torzul és nem fog kifeküdni a blokkunk. (ebben az esetben a szélénél kifekszik, de belül csúcsos lesz) Ha a külső résznél helyesen varrunk, de a belső résznél  nagyobb lesz  a varrásráhagyás, akkor a külső szél lesz hullámos. 


 ezeket is lehet láncban varrni. (gyorstechnika:-) )

Ha 90 foknyi darabot - 18 fokos sablonnal szabva ez 5 db blokkocska- összevarrtunk, akkor vasalni kell és ellenőrizni.
Vasalás nálam egy irányba történik, de mindenki úgy vasal ahogy jónak látja.
 Ügyes voltam, tökéletesen 90 fokot ad az 5 db! :-)
Most nézzük, hogy mi történik, ha nem 1/4 inch varrásráhagyással varrom össze a darabokat!!!!!!! 
Ez a talpam 1 cm-es varrásráhagyást tart. A szirom vasalása már megvolt, az az 1/4"-es talppal már megtörtént. A változás a darabok oldalainak összevarrásakor lesz. 
A varrásráhagyást ugyan úgy betartom végig az összes oldalrésznél.

 Az 5 db összevarrása után a 90 fok ugyan úgy megvan!
 Ez a két különböző varrásráhagyással készüld darab egymás mellett. Felül az 1/4 inch varrásráhagyásos varrás, alul az 1 cm-es.
 Egymásra tettem a két blokkot. A középrészt egymásra fektetve jól látszik, hogy a nagyobb varrásráhagyással varrd blokk kisebb lett.
De csak ennyi! Ugyan úgy működik. 
Tehát hibaforrás, ha nem nem tartjuk be a következetesen minden darabnál ugyan azt a varrásráhagyást. A munka elején el kell dönteni, hogy milyen talppal varrunk és azt az összes darabnál BE KELL TARTANI. akkor semmi meglepetés nem fog történni. 

Ugyan ez igaz minden "körben" haladós minta esetén is. Így a 15 fokos drezdai, a 9 fokos és a 30 fokos (Tetőcserép) sablon esetében is. Ez az oka, hogy a sablonon nincs jelölve, hogy milyen varrásráhagyással KELL  dolgozni, hiszen azzal varrunk, amivel nekünk tetszik, de az egész munka alatt azzal kell varrni! 
Szándékosan nem soroltam ide a 22,5 fokos sablont! Abban az esetben, ha a 22,5 fokos sablonnal drezdait varrunk, akkor a fent leírtak vonatkoznak rá, de azzal a sablonnal sok olyan technikát is varrunk, amelyiknél különböző varrásvonalak találkoznak. Ez az oka annak, hogy a 22,5 fokos sablon esetében be kell tartani a 7,5 mm varrásráhagyást .

A további befejezési munkákról a következő posztban írok!










6 megjegyzés:

  1. A vasalós segédeszközből gyártok egyet magamnak. Nagyon jó ötlet! :)

    VálaszTörlés
  2. Egész sokáig ki is tart! :-) Csak vigyázz, mert van olyan toll, amelyikről átmegy a tinta az anyagra.

    VálaszTörlés
  3. Szeretem az ilyen kedves, alapos leírásokat, amivel megkönnyíted a munkánkat! :) Szép napot! :)

    VálaszTörlés
  4. Hű, nagyon köszönöm ezt az alapos leírást! Tényleg nem is olyan nagy macera egy drezdai tányér ÍGY! Azt a papír derékszög mekkora ötlet! Legyártom én is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aranyos vagy, köszönöm! :-) Papír derékszöget máskor is szoktam használni, nekem szinte állandó segédeszköz. Drezdait varrni jó és nem is nehéz, szerintem .

      Törlés