2015. szeptember 20., vasárnap

Egy egyszerű technika, egy sablon öt variációban és egy elkészült project

.
Ráadásul mind ugyan arról szól. Mert a melegben semmit nem lehetett csinálni, kivéve varrni. Takarót talán nem, de táskát igen. Meg ki is kellett próbálnom az új sablont..... no meg az új varrógépet :-)
Nem érheti szó a ház elejét, mert a felezett hexagonok kis méretben - 1,5 inch kisebb oldalszélességgel, nagyobb méretben 2 "-es oldalszélességgel mind 7,5 mm-es varrásráhagyással, mint az inchben varrók kedvére 1/4" varrásráhagyással készültek .
Az  1,5 illetve 2" oldalszélességű fél hexagonok egyéb más sablonokkal kompatibilisek, míg a Jelly Roll-ból szabható sablon a csíkból dolgozóknak megfelelő. (mert én hiszek abban, hogy egyszer majd a magyar foltvarrók is designer jelly rollból gyakran dolgozhatnak!  )
És hogy miért lett mindegyik kétféle varrásráhagyással elkészítve? Mert van, aki ragaszkodik a 7,5 mm-hez, nekik és a kézzel varrósoknak is így van sablon, aztán van aki géppel varrna és megkedvelte az 1/4" varrásráhagyást- mint én is- így nekünk van ez a variáció.
A csomagborítókon egyébként próbálom ezt színekkel jelezni. A sablonkép KÉK-  a 7,5 mm varrásráhagyást tartalmazó sablonokon, míg a sablonkép PIROS-  az 1/4" varrásráhagyást hagyó sablonok esetében. 

Tehát miután kigondoltuk, hogy mit és mekkorából varrunk szeretnék egy egyszerű, de látványos technikát mutatni a sablonnal.
Én a FÉL HEXAGON - Jelly Roll -sablonnal dolgozom most. Nem inchben szabom le a csíkot (sőt nem is kész tekercsből dolgozom) hanem levágok  a nekem tetsző anyagokból 6,5 cm-nyi   ( 2 1/2" szélességű)  csíkokat.
Ebből szabom le a fél hexagonjaimat a sablon segítésével. A sarkokat gondosan le is vágom!!!
 Gyakorlatilag nincs hulladék!

Most az összevarrás következik. Semmi komplikáció, egyedül az első darabnál kell figyelni!


Nem próbálom leírni, a képen jól látszik. A kékhez hozzá kell varrni a zöld-fehér pettyes darabot így:

 Ha az első lépés megvolt, akkor már parketta szerűen jön egyik darab a másik után. Mivel a sablonnal levágtuk a darabok sarkait, így az összevarrás már semmiféle gondot nem okozhat! Adja magát, hogy a darabokat hova tegyük :-)

.... szépen sorban, egyiket a másik után.... semmi kétértelmű nincs, minden darab pontosan akkora, amekkorának lennie kell :-)

Mivel most nem egy ágytakarót szeretnék varrni, csak egy méretes táskát, így nem a végtelenségig fogom varrni a sort. Így varrtam még egyet... majd még többet is.
Most jön a játék a színezéssel.  Akár egyszínű csíkokat is tehetünk az elkészült egységek közé....
 vagy össze is varrhatjuk őket....
 Állhatnak felfele, vagy lefele a "csúcsok". A két oldal lehet azonos anyag, vagy egy árnyalatnyival világosabb, meg persze ahogy a rongyos zsákból előjön....... szóval lehet játszani vele.
Ha eldöntöttük, hogy melyik hova kerüljön összevarrhatjuk az egységeket. A varrásvonalakat a két oldalon egymásra illesztjük, akár gombostűvel akár anélkül, egyszerű az összevarrás.

Én a táskám két oldalához 3-3 ilyen egységet varrtam össze, amit egy-egy textilből csíkkal kötöttem össze. Alátettem egy vékony, de keményebb vatelint, így varrtam őket össze táskává.

Sajnos  a következő munkafolyamatokról készült képek eltűntek az éterben, bocsánat, de ez a technika ördöge. A kész darabot tudom mutatni, pedig még a SARKALÓ sablont is használtam a fenékrész kialakításánál. No mindegy, a technikát már sikerült illusztrálnom talán :-)

 A táskán semmi különös njncs, rém egyszeű minta alapján varrtam. Belül csak mágneszár van és egy karabíner. Nyáron használtam strandoláskor :-)



Ha tetszik a sablon, akkor látogass el a CSOKIFOLT SHOP-ba, ahol már rendelhető.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól mutat, és mozgalmas minta, becsapós a szemnek! :)

    VálaszTörlés
  2. Élveztem a varrását, gyorsan ment és jó volt rakosgatni a színeket is. Lehet, hogy készítek még egy nagyobb darabot ebből a sablonból a takarókhoz ? :-)

    VálaszTörlés