2010. november 8., hétfő

Egy tanfolyam margójára

.
Nagy megtiszteltetés ért! A Magyar Foltvarró Céh felkért, hogy Hajnal Krisztit  helyettesítsem, mivel halaszthatatlan ügy miatt nem tudott jelen lenni egy tanfolyamán. 
A szabad gépi tűzés imádata nem ismeretlen olvasóim előtt. Ekkora lendülettel még nem készültem semmire sem. Nagyon igyekeztem, hogy Kriszti tudását megközelítve színvonalas, hasznos tanácsokat, gyakorlást nagy mértékben elősegítő ötleteket, instrukciókat tudjak átadni. 
Tanítottam már szakmámban kolléganőket nem is egy esetben, de ez valahogy mégis más volt. Fantasztikus élmény volt számomra!! 
Bár első hallásra a 6 óra soknak tűnhet, mégis azt gondolom,  hogy ennek ellenére kevés lett a rendelkezésünkre álló idő. Így esett, hogy az egyik lényeges dolog begyakorlására nem engedtem a  kedves résztvevőknek elegendő időt.

A kezdő és záró mozdulatsor a tűzésnél a szálak elvarrása. Nagyon fontos, hogy ne legyenek kóbor szálacskák a munka közben az anyag hátoldalán, (hisz többen tapasztalták is!!!!!!), hogy cérnából szőtt szörnyek jöttek létre, lehetetlenné téve a további munkát.
Ígéretemhez híven,  a helyes elvarrást  most képes beszámolóval pótlom.

1. lépés: A felső szál felénk, az alsó a gép háta fele nézzen




2. lépés: A tűt (a gépet kézzel hajtva) óvatosan leengedjük, majd felső állásba hajtjuk - 1-szer!!!



3. lépés: A kezünkben lévő felső szál végét és a tűnél lévő szálat összefogva óvatosan meghúzzuk. Addig húzzuk a szálakat, amíg az alsó szál fel nem jön a munka felszínére. ( a képen az alsó szál fehér színű, míg a felső világos arany)



4. lépés: Bal kezembe fogom a két szálat (alsó +felső) - egy kissé ki is feszítem, de tényleg csak egy kissé, majd óvatosan leengedem a tűt abba a pontba, ahonnan felhúztam az alsó szálat.


5. lépés: Egy helyben öltök 2-3 öltést, a szálakat oldalra teszem, vagy hátra (mindegy, csak ne varrjak később rá)


6. lépés: tűzök, majd amikor már könnyen elérhető a kilógó két szál, akkor óvatosan elvágom őket.

Aki ennél a módszernél még biztosabbat szeretne, az ne vágja el ollóval a szálakat, hanem tűbe fűzze be és öltse a munka belsejébe. Én még ilyet sohasem tettem, ennek ellenére még nem bomlott fel egy munkám sem.

A befejezésnél is alkalmazzuk ezt a módszert. A különbség annyi, hogy ott nem tudjuk teljesen felhúzni az alsó szálat - nyilván, hisz éppen varrtunk vele, tehát nincs vágott vége. Ebben az esetben így varrjuk el a szálat:

 1. lépés:
Az utolsó öltést egy helyben kb 3-4-szer öltjük, majd a tűt és a talpat felemelve kissé balra toljuk a munkát.

2. lépés: A bal kezünk mutató ujjával megemelve  a szálat visszatesszük a tűt a befejezés helyére.



3. lépés: a kezdéshez hasonlóan leengedjük a tűt, majd felső állásba hagyjuk és a kezünkkel felvezetjük az alsó szálat. (ne várjuk a vágott végét, mert hogy még nem vágtuk el!)

A művelet végén két hurok lesz a kezünkben - egy a felső, egy az alsó szál.



4. lépés: A két hurkot a bal kezünkben (vagy ujjunkon) tartva helyben varrunk 3 öltést. 

5. lépés: A szálakat elvágjuk, vagy tűbe fűzve a munka belsejébe vezetjük. 


Ha valami nem érthető, akkor írjatok bátran, megpróbálom jobban átfogalmazni.




8 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos.Köszi,hogy nem tartod magadban a tapasztalatokat:D
    Én is jövök majd, mert még nem szedtem ehhez össze magam eléggé...és most inkább kézzel varrtam...
    Neked ez már nagyon megy!!!

    VálaszTörlés
  2. köszi, hogy leírtad és köszi még egyszer a tanfolyamot, nagyon jó volt! ma csináltam az egyik gyakorlódarabomból egy edényalátétet, és teljesen oda vagyok érte, majd teszek be képet a blogomba róla.
    Kriza/Kriszta

    VálaszTörlés
  3. Hű Ági, nagyon jó lehetett ez a nap veled! Én is pont ezt a tanfolyamot néztem ki annak idején, aztán mégsem jelentkeztem. Még szerencse, mert sajnos nemhogy a tanfolyamra, de a kiállításra sem tudtam elmenni :-(((

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó volt veletek ez a hétvége.Mégegyszer mindent köszönök.Remélem hamarosan találkozunk.

    VálaszTörlés
  5. Örülök, ha hasznosnak bizonyult a leírás, bár a technika nem tőlem származik, csak "összeszedtem".
    Ági

    VálaszTörlés
  6. Sajnos akkor a kiállításon nem mertem a tanfolyamra is jelentkezni, mert rövid volt a fővárosban töltött idő. Most viszont úgy tudom, hogy Te jössz hozzánk, Pécsre :o)) Már nagyon várom!

    VálaszTörlés