2011. november 7., hétfő

A lámpa

.
A neten annyi fantasztikus ötletet látni, aztán végül egyiknek sem állunk neki. Nem így van evvel az én kitartásra nevelt lányom. Megláttuk az ötletet és én már-már túlléptem volna az egészen, de ő kitartó volt. Elég nehezen álltam kötélnek, de tudtam, hogy egyedül nem kivitelezhető az ötlet, ha pedig ő valamit a fejébe vett.......


Így a videó bejátszáson elég könnyed dolognak tűnik, de mivel a lányom 4 m belmagasságú lakásban lakik, így a terv egy 90 cm átmerőjű lámpa-búra elkészítése volt.

1. feladat: szerezz télen egy 90 cm átmérőjű strandlabdát emberi áron!!!!  Nem írom le, de sikerült :-)  Igaz nem Csőrikés, hanem "Lunituni"-s de az eladókkal ellentétben bennünket ez nem érdekelt

2. feladat: a fél lakást borítsd be takarófóliával, mert minden ragadni fog. Te is!!! Ne ábrándozz, még a hónod alja is!

3. feladat: szerezz be olcsón (pl turkálóból) fonalakat, áztasd be extra tapéta ragasztóba.

4. feladat: Fújd fel a labdát, végy még egy nagy levegőt és állj neki.

Szerencsére a fonalak végeit még nem tapétaragasztós állapotukban kilógattuk a vödröcskéből, különben esélytelen lett volna az egész. 
A lányom vezette ki a tapétaragasztós trutyiból a fonalat én tekertem a labdára. A 90 cm-es labdára ráment kb 35 dkg fonal. 
 Majd sikkesen összehúztuk a fóliát, lehámoztuk magunkról a kínai nép szabadidő ruházati termékeinek remekeit (melyet valószínű a népességpolitikai osztály kiváló tervezői terveztek)  kissé ragacsos formában. A zokninkat kiemeltük a fólia közül, a hajunkat megmostuk, az egyéb nem rendeltetésszerű helyen megjelenő tapétaragasztó nyomokat eltávolítottuk, majd "Lunituni" labdánkat immáron fonalakkal jól áttekervényezve egy műanyag tálra helyeztük száradás céljából.


Bár tudom, hogy igazán szórakoztató kedves olvasóimnak az lenne, ha a fent leírt műveletsort gazdagon illusztráltam volna fotókkal, de sajnos mindkettőnk összes testrésze 100 %-ban le volt kötve a fonalak labdára helyezésével, így semmi esély nem volt a fotózásra. Ha pedig véletlenül valaki megnyomta volna  a csengőt, akkor valószínű ő is beleragad a nagy ragadáncsba. 

A labda meg csak száradt és száradt, de végül eljött a nagy durranás ideje. Semmiféle lyukat nem kellett vágni a fonalakon, mert nagyon ügyesen ki lehetett piszkálni a labdát - igaz darabokban. 

Az utolsó feladat pedig a rendeltetésszerű használatra való összeépítés,amit bevallok hősiesen nem vállaltam, sőt lánykámra sem bíztam. Ennek egyszerű oka azt, hogy mi kérem elég szőke nők vagyunk így a fizika és az elektromos szerelés ...............no ezt ne firtassuk. 

Tehát lányom addigi "szovjet csillárját" ezennel komoly design váltotta fel! 
Íme:
És világít is :-))



Úgyhogy csak bátran álljon minden vállalkozó kedvű neki a lámpa-búra készítésnek, megéri!!!!!

26 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tuti!
    Máskor is hagyd, hogy a lányod belevigyen az "őrületbe", megéri!
    :)

    VálaszTörlés
  2. Hát, józan paraszti ésszel: elébb rátekerem a fonalat és utána kenem rá a ragasztót. Mintha dekoupage-olnék. És minimum két ütemben, egy papír vagy műanyag tál pont jó lenne tartószerkezetnek.

    Köszi az ötletet, a gardróbba nekem is kellene egy trükkös lámpa. :-D

    VálaszTörlés
  3. Azért egy videófelvételt megnéztem volna rólatok munka közben :D! A végeredmény szuper jó lett és gondolom a hangulat is hasonló lehetett alkotás közben!

    VálaszTörlés
  4. Mónika! Amikor már úgy neveltem a gyereket, hogy amit akar, azt vigye véghez, akkor a végén már nincs kibúvó nekem sem :-))

    Zsófi: azt tapasztaltuk, hogy be kell áztatni a fonalat, mert különben nem lesz elég kemény és ekkora méretben sajnos összeesne. Lehet, hogy kisebb labdával működne a kétlépcsős módszer.

    Abile: szerintem hatalmas nézettsége lett volna a videófelvételnek. Volt ott egy-két jó beszólás is :-))

    Mici! Igen én is emlékszem gyerekkoromban ilyen lámpára :-)) A lufi is jó, de beáztatós módszerrel biztos nem lett volna gömbölyű. Ez a történet azért szerencsésen végződött, de bevallom a parasztgatyás képtől féltem egy kicsit én is :-)) A lefújás lakkal biztos egyszerűbb, de a több rétegnyi fonalat már nem biztos,hogy összetartja.

    Dióhéj: Köszi!!

    Ági

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok,nagyon ügyesek és kreatívak vagytok!
    Igazi anya-lánya program!!!
    Rózsa

    VálaszTörlés
  6. Nagyon ötletes és biztos jól is mutat a nagy térben. Ma voltam cérnáért és cipzárért. Holnap nekiállok egy tolltartónak! Remélem boldogulok a cipzár bevarrással!

    VálaszTörlés
  7. Remek az ötlet,hát még a kivitelezés!

    VálaszTörlés
  8. Ezt a kedvcsináló videot már láttam..
    Bizony,csak szívbő gratulálni lehet, milyen ügyesen elkészítettétek ezt a lámpát, ami óriási feladat volt!

    VálaszTörlés
  9. ... a Férjem újfent megkérdezte: mit röhögsz már megint? Bocs! Naaagyon jó a lámpaernyő!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon tutiiii!!!!! Ez a módszer akkor összehozza, akarom mondani összeragasztja a családot? :))

    VálaszTörlés
  11. Igen, már büszkén mutogatom a végeredményt :-)) Egyébként az a jó benne, hogy a készítés tényleg nagyon jó hangulatban telt, valóban összeragasztott bennünket, élmény maradt az az este :-))) De az egész csak azért volt ennyire macerás, mert hatalmas volt a labda. Kisebb darab nem hiszem, hogy ekkora galibát csinálna. No meg mi is tapasztalatlanok voltunk.
    Ági

    VálaszTörlés
  12. Nagyon-nagyon tetszik! Ügyesek vagytok! Akkor milyen fonalat, labdát, ragasztót vegyek, ha biztosra akarok menni? Mert hogy egyszer én ilyent csinálok, az tuti!

    VálaszTörlés
  13. Ági, nagyon nagyon jó lett a lámpa! Valahol korábban láttam már ilyet régi csipketerítő darabokból, nekem is van egypár, lehet, hogy majd egyszer én is kipróbálom!

    VálaszTörlés
  14. Krealady! Egy lámpát készítettünk eddig, de lesz még egy kisebb is a tervek szerint. Fonal ne legyen buklé és lehetőleg nagyon vékony se. Legközelebb is be fogjuk áztatni a fonalat -kb 20 perc. Methylan extra (kb 1300 Ft) por alapú ragasztót használtunk. Az igazság az, hogy nem mértük ki a vizet hozzá, de nem kellett volna az egész dobozzal bekeverni, elég lett volna a fele is. Kb meleg puding sűrűségűig hígítottuk csak. A labda egyszerű (olcsó volt, kb 1200 Ft) felfújható,amit bekentünk előtte vazelin híján kézkrémmel. Ez a nagyság kb 4 napig száradt, közben forgattuk a műanyag tálban, hogy minden oldal tudjon száradni.

    Martilein: Én is láttam a csipke terítóset, az annyira nem fogott meg, mert stílusában nem passzolt volna a szobába.

    Csak bátran álljatok neki, nem olyan vészes, mint ahogy látszik!

    VálaszTörlés
  15. Lányok ez fantasztikus lett. Olyan elegáns fehérben és mégis olyan modern. Pont valami hasonlót kerestem :) és szerintem csinálok egyet a gyerek szobájába is, persze az lehet mindenféle színes fonálból. Csodás ötlet, köszönöm :)

    VálaszTörlés
  16. Nagyon köszönöm az instrukciókat! Gyorsan ki is másoltam magamnak a linkkel együtt, hogy biztos, hogy meglegyen később is!:)

    VálaszTörlés
  17. Kb 1,5 hónapja megvettük a gimnasztikai labdát erre a célra. Fuuuu.... (levegő kifúj) Mosmá nincs mese, neki kell állnom. Ha már Te is, akkor muszáj lesz nekem is :-))))

    VálaszTörlés
  18. Ancsapancsa!! A gimnasztika labda nagyon drága és nehéz is kiszedni a nagy kidurranás után. "lunituni" kb 1200 Ft volt és elég vékony ahhoz, hogy kipiszkáljuk a darabokat a végén a lyukak között. Ne félj, nem olyan vészes a tekerés. Arra gondolj közben, ahogy a gombolyagra tekered a fonalat. Váltani kell az irányokat a fonaltekeréssel. Állj neki bátran!
    Ági

    VálaszTörlés
  19. Egyébként tesc...gazdaságos labdát vettünk, azt is akciósan ~ 1000 Ft-ért viszont valóban elég vastag a gumi, és ráadásul sajnálom is kiszúrni. Jó kis feladat lesz novemberben strandlabdát találni. :-)

    VálaszTörlés
  20. ÁÁÁ, szerintem kilehet a strandlabdát leeresztve is kiszedni, tök felesleges tönkretenni, én sajnálnám.
    nekem 70 cm-es van és nyáron a strandon most télen pedig fittball-ként használom.
    Tetcik ez a lámpás dolog, de nekem nem lenne szívem kilyukasztani a strandlasztimat :S
    Évi

    VálaszTörlés
  21. Évi! Próbálgattuk mi is egyben kiszedni, de nem jött össze:-(( A fonalak sérülnének, ha ki lenne ráncigálva a labda közöttük. Ha pedig nagyon gyéren vannak a fonalak, akkor nem is szép és nem is masszív a lámpa.

    VálaszTörlés
  22. A labda szelepjébe beleteszel egy szívószálat, vagy tólbetétet, és porszívóval simán ki lehet szívatni a strandlasztiból a levegőt, úgy mint mikor az új csomagolásból kiszeded, és széthajtod. kábé annyira összezsugorodik a labda,
    A fitneszlabdánál meg a szelepet kell csak kihúzni, és úgy rányomni a porszívót.
    Bizok benne, hogy meg tudtam menteni pár labda életét:)

    VálaszTörlés