2012. október 26., péntek

Így varrjuk mi ....a 3" körszeletet

.
Lényegében semmi újdonság nincs a körszeletek varrásában az eddig bemutatott íves darabokhoz képest. A sablon tervezésekor az motivált, hogy legyen egy olyan sablon, amelyikkel a kör negyedét, felét, de akár egy egész kört lehessen szabni, varrni nem applikálva.

Amikor végiggondoltam, hogy minek is nekünk egy ilyen sablon, akkor rengeteg varrnivaló ötlet jutott az eszembe, majd konstatáltam, hogy a legmodernebb quiltek és a hagyományos blokkos minták is megvalósíthatóak a segítségével. 
Mind a körszelet végleges vonala, mind a sarokpontok, de még egy átló vonal is jelölve van a sablonon. Így akár félbe, vagy negyedbe hajtott anyagból is könnyedén lehet szabni vele. De akár az átló vonalát felhasználva csíkos, vagy csíkokból varrt anyagból is szabhatunk.

Mint minden íves sablonnál a varrásráhagyás 1/4 inch, így a varrárráhagyások szépen ki fognak feküdni becsipkedés nélkül is.

A domború rész gond nélkül vágható a 45-ös körkéssel, a homorúhoz viszont a körkés és a sablon épsége érdekében a 28-ast ajánlanám. (bár kivágható a 45-össel is, de jobb a békesség!) Így egyszerűbb csak a 28-as körkést elővenni, hiszen gond nélkül mindkét rész vágható vele.

Hogy mi is lehet vele varrni? Rettentő sok dolgot!




De ennek a segítségével varrtuk nemrég a modern mintájú takarót is.





Hogy hogyan is varrjuk?
 A metódus a szokásos: az almacsutka, winding ways ... stb íves blokkoknál már leírtuk.

A domború rész alul, a homorú rész felül, az 1/4 inch varrásráhagyást pedig gondosan betartjuk!

 Kezdéskor így állnak a gép alatt a darabok:
 Előanyagot (nyuszifül vagy szamárfül) érdemes használni.


A blokk kb felénél összefogjuk a két végét kezünkkel, gombostűvel vagy csipesszel. A képen ez látszik,  de a bal kezem nem (mert, hogy azzal fényképeztem) pedig a bal kezem újjaival tartom  a felső és az alsó részt is pontosan egymáson.



 Na, ez megvolna:
 A varrásráhagyásokat most a domború rész fele vasalom, de ez nem törvényszerű!
 Az ok, amiért így vasaltam az az, hogy így az elkészült íves blokkomhoz egész pontosan tudom hozzávarrni a következő blokkot, mivel látom, hogy hol van az előző varrása, így könnyedén igazítom a varratot hozzá.


 Egyik a másik után.........


Nem hiszem, hogy minden variáció bemutatására vállalkoznék, tessék a fantáziát elengedni és játszani a blokkok elhelyezésével, színezésével :-)

Ha kedvet kaptál a körszelet sablonhoz, akkor látogass el a Csokifolt Shopba!!

Jó varrogatást!


5 megjegyzés:

  1. Ági, ez nagyon tetszik. De mondhatnám azt is, hogy ez is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök :-)) Én nagyon izgalmasnak találom ezt a sablont!

      Törlés
  2. Végigolvastam és örülök, mert úgy érzem, hogy sokat tanultam. Köszönöm.

    VálaszTörlés