2012. október 20., szombat

Így varrjuk mi... flik-flakk blokkot

.
Igen, ez egy kicsit eltér az általában megszokottól. Bevallom nem az én fejemben született meg az alapötlet, de ami jó  az jó, azt bátran varrjuk is :-)

Nem, ez most nem az a módszer, amikor összevarrunk egy nagy darabot, aztán összeszabdaljuk, majd újra összevarrjuk és a végén bánkódunk, hogy azt a pirosan nem a zöld mellé akartuk.


Sablonnal kivágjuk a kellő számú darabot, majd kedvünkre variáljuk, áthelyezzük, kicseréljuk..........és csak egyszer varrjuk össze az egészet. 

De hogy is? A flik-flakk sablonunkkal nem csak egy méretben szabhatsz, hanem akár háromban is, felhasználhatsz új anyagokat is, de bátran kotorássz a maradékos-zsákban, mert biza nem kell nagy darab! A legnagyobb blokkméret ami kiszabható a sablonnal 6" + varrásráhagyás.
(elnézést kérünk, de a legelső nyomtatású csomagborítónkon tévesen 8" szerepel.)

A lényeg, hogy nem a kész blokkot, hanem csak egy forgónak az egy negyedét szabjuk ki a sablonnal, de azt egy anyagból négyszer.


Szabályok persze vannak, de nem komplikáltak .-)

A legfontosabb, hogy az anyagokat ha egymásra tesszük, akkor minden anyagnak a színe nézzen felfele!!!!!!!!!! Tehát még véletlenül se szabjunk félbe vagy negyedbe hajtott anyagból. 
A másik szabály, hogy egy munkán belül a sablonnak  CSAK  AZ EGYIK OLDALÁT  használjuk. Nem forgatjuk, mint a bakelit lemezt régen (vagy pl a csillagvarázsló és gyémánthegyek sablont).

Szabás:
Egyik verzió: amikor leszabunk minden kiválasztott anyagból 1 1/2 inch-el nagyobb négyzetet, mint majd a kész blokkunk lesz. Pl a legnagyobb méret ami szabható a sablonnal 6" + vrh. Ezért a képen látható négyzet - amiből szabok 7 1/2" x 7 1/2 " 
 Nem kell ezt hajszál pontosan venni, ha egy hajszállal kisebb vagy nagyobb az nem probléma, majd rögtön megértitek, hogy miért van erre szükség.

A sablont az anyag egyik szélére helyezzük úgy, hogy a sablon derékszögű része pontosan illeszkedjen az anyagunk széléhez. Majd ezt azon mód körbe is vágjuk körkéssel. Ahol mutatom  az ujjammal a sarkot, ott le is vágjuk a sarkot.

 Na most kell figyelni!! A sablont NEM  fordítjuk meg, hanem az óramutató járásával megegyező irányba elfordítjuk és újra az anyag szélére helyezzük a derékszögű részét. Körbevágjuk úgy, mint az előbb.
 Majd még egyszer....
 és negyedjére is.  Ha ezt mind a négyszer megtettük, akkor így néz ki amit kiszabtunk.  Direkt otthagytam a maradékot is, hogy látható legyen, hogy mit vágtam ki a kiindulási anyagomból.
Talán már érthető, hogy a kicsivel nagyobb anyag azért kellett, hogy amikor a körkéssel körbevágjuk a sablon oldalait, akkor óhatatlanul is tovább vág a körkésünk, mint a sablon széle. Így ha nagyobb anyagunk van, akkor még véletlenül sem fog a következő részbe (amit fel akarunk használni) belevágni a körkés. 

Nyilván,  több anyagkockát egymásra helyezve nem egy blokkra való anyagot vágunk ki, hanem akár négyet- ötöt is. Viszont ügyelni kell arra, hogy minden agyag színe felfele nézzen!!!


A másik szabási metódus, amikor a maradékainkat kezdjük el felszabdalni. A szabály itt is ugyan az, mint az előbb leírtaknál. Az anyag színe néz felénk!
Ha maradékokat vagdosunk, akkor viszont nem kell a sablont forgatni, hanem pl jegyezzük meg, hogy a sablon derékszögű oldala van mindig a jobb kezünknél. És akkor minden egyes anyagdarabra így helyezzük rá a sablont.
Ezen a képen jól látszik az, hogy a sablonon vannak vonalak. Ezek teszik lehetővé, hogy ne csak 6" végleges blokknagyságúak legyenek az elkészült blokkjaink, hanem ettől akár kisebbek is. Ilyenkor az anyagmaradék egyik oldalát le kell vágni derékszögűre és a derékszögű kiválasztott vonalat arra helyezni, majd körbevágni a sablont. 

Ha van egy csomó kivágott darabunk, akkor jöhet a játék. Bevallom az első blokk összeillesztése először elgondolkodtatott, de aztán már ment, mint a karikacsapás :-)
Először összeraktam így.........

 majd végül ennél a színösszeállításnál maradtam.
 Amikor már rendben vannak a színek, akkor kezdjük el blokká formálni őket. Ez most egy összevarrandó blokk.
 Először a felső kettőt, majd az alsó kettőt varrom egymáshoz.
 Összevarrásban semmi faxni nincs. A két derékszögű részt illesztem egymáshoz, az  lesz  a kezdés...
 Az 1/4 inch varrástávolságot tartom!!
 Ha a két-két darab össze van varrva, akkor azokat kell összevarrni és ennyi... :-))
 Az, hogy szabáskor levágtuk a sarkokat most nyer jelentőséget. Így nagyon egyszerű pontosan illeszteni a darabokat egymáshoz.  Az elején is..
.... és a végén is.
 A középrész pedig pontosan illeszkedik.
 Tehát már készen is van egy blokk, már jöhet is a következő.
Ugye, hogy nem nehéz és én élvezem, hogy már a kész munkán tervezhetem, illeszthetem össze a színeket. 

Ha kedvet kaptál a Flik-flakk blokkhoz, a szükséges sablont megrendelhetetd a Csokifolt Shopban!

Színezz, tervezz bátran!

Ha valami nem érthető, akkor írjatok bátran!!!4 megjegyzés:

 1. Nagyon ötletes,köszönöm a leírást :o)

  VálaszTörlés
 2. Ági, ez nagyon klassz. Köszi

  VálaszTörlés
 3. erdélyből lehete sablont rendelni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet! A csokifolt.com oldalon a webshopba lépve közvetlenül lehet vásárolni. Kedvezőbb azonban, ha magyarországi utalással és postázással meg tudnád oldani.

   Törlés