2012. november 17., szombat

Így varrjuk mi... Joker 2.

.
Ez egy teljesen más blokk lesz! Persze a végeláthatatlan forrásból a rongyoszsákból fogok dolgozni.

Én nem tudom hogy van ez, de rengeteget kiveszek belőle, majd még nagyobbá válik az a zsák. Vagy lehet, hogy egyre kisebbek azok a darabok, amelyeket nem bírok kihajítani??

Az alapszín az egyforma lesz, vagy legalábbis hasonló színű az összes darabnál. A virág, vagy lóhere, - vagy mindenki kedve szerint nevezze el, hogy micsoda -  pedig különböző. 
Persze a Joker sablonnal fogok szabni:
 

Egy blokk elkészítéséhez kell 4-4 db kis derékszögű háromszög (ezek egymással tükör szimmetrikusak) és 4 db egyenlő szárú háromszög, melyet a nagy sablonnal szabok.

Az alapszínből leszabok egy csíkot. Ha van inch-es vonalzó, akkor annak segítségével, ha nincs, akkor a kínai lámpás blokk varrásánál bemutatott módszer szerint. 


Egyébként tetszőleges lehet a blokk nagysága, én most azt szeretném, ha a kész blokk mérete 8" + varrásráhagyás legyen. De mindenki akkorában varrja, amekkorában szeretné!!!!

A levágott csíkot feldarabolom:
Majd jön a "lóhere" kivágása, aminek a sarkait a sablon segítségével le is csapok a könnyebb illeszthetőség kedvéért. A nagyságra ügyelek, mert a  kis háromszögeknél már kiválasztott nagyságot tartom itt is. (ki kell nézni egy vonalat és következetesen arra helyezni az egyenesre szabott szélt)



A varrási metódust már mutattam  a kínai lámpásnál. De itt is nagyon fontos a kivasalt blokk igazítása!! A sablonon lévő jelöléssel ez nem okozhat gondot!


Ha négy darab kis négyzetünk kész, akkor rakjuk ki őket sorrendben. Minden blokk csúcsos részét 90 fokkal elforgatjuk a másikhoz viszonyítva:

Akkor ezeket most összevarrjuk.

A négy blokk talákozásánál egy rakat anyagunk találkozik, így jobb, ha egy kissé megnyitjuk a varrásráhagyásokat így:



  amit aztán le is vasalunk, így végül el is készült egy blokkunk :-))

A csúcsoknál pontosan annyi rész maradt el, amennyi egy varrásráhagyásnyi, így amikor majd a következő blokkokat összevarrjuk, akkor a csúcsok szépen érintkezni fognak.

A Joker sablonnal varrt blokkok sora még nem ért véget, így hamarosan újabb ötletekkel jövök.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon sok oldalúnak látom, ezeket a Joker sablont!

    VálaszTörlés
  2. ááá minden leírásnál ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy megszerezzem, közben meg mostanában nem is varrok semmit.
    Leírás alapján ez is olyan könnyűnek tűnik, de az az igazság, hogy a csillagvarázslóval is rendszeresen meggyűlik a bajom, mert egyszerűen nem áll rá az agyam, ezért még annak ellenére is el szoktam rontani a szabást, hogy közben meredten nézem a leírásotokat, ami pedig teljesen korrekt, így a hiba az én készülékemben lehet :D

    VálaszTörlés