2013. december 8., vasárnap

Így varrom én a szélforgókat

.
Tegnap írtam, hogy mutatom a felezett és negyedelt négyzetek gyors-technikás módját is.
 Nem szeretek jelölgetni átlókat, előre pontosan leszabott négyzeteket darabolni, de a Vadliba sablonnal erre már nincs is szükség!

A sablon segítségével 11 különböző méretben (cm-es váltakozással) lehet könnyedén a 2x2 cm-től egész a 12x12 cm-es nagyságig + varrásráhagyás - könnyedén szabni. A sablon 7,5 mm-es varrásráhagyással készült, így azt szabáskor és varráskor be kell tartani!

A csomagban van egy szabási táblázat, amely mutatja, hogy melyik nagyságú négyzethez mekkora anyagcsíkokat szabjunk le. 

Ennek megfelelően a felezett négyzetnél leszabunk két csíkot, majd azokat színt színére fordítva összevarrjuk mindkét oldaluknál. 
Ezután már semmi más dolgunk nincs, mint a megfelelő vonalat a VARRÁSVONALRA helyezni és a sablont körbevágni!

A sablon egyes vonalai nincsenek feliratozva, ezért érdemes egy jelölőcímkét a megfelelő vonalhoz tenni, így sokkal gyorsabban megy a szabás. A számozás (a szabási táblázatban) felülről az 1. sz -tól lefele a 11. sz -ig halad.

Tehát mindkét oldalról a varrásvonalra kell tenni a megfelelő vonalat és vágni!


Így készült a karácsonyi faliképhez is a sok kis felezett négyzetem:
Széthajtás, majd vasalás és íme már készen is van:
Én először a visszáját vasalom meg és úgy nyitom szét, majd újra levasalom.



A kilógó sarkokat akár ollóval, de körkéssel is lenyisszanthatjuk:
Ellenőrizhetjük is a blokkunkat, de akár a más módon készült felezett háromszögünket is méretre vághatjuk. A nagy átló vonal és a végleges méretjelölés a sablonon segít. (a sablonon feltüntetett méret a kész méret (amikor a blokkokat már összevarrtuk egymáshoz egy nagy egésszé) , azaz ez már tartalmazza a 7,5 mm varrásráhagyást is!


Ha sarokra szeretnénk tenni, akkor így:

 A blokkokat kezdem összeállítani:


Ha van felezett, akkor legyen negyedelt négyzet is!!!!!

Most is először csíkot készítünk, de csak az egyik oldaluknál varrjuk össze. Szét is vasaljuk. (a szabási táblázat 1. szabás része vonatkozik a csíkokra)
A csíkokat feldaraboljuk (szabási táblázat 2. szabás része)

Ezeket a darabokat hosszában összevarrjuk. Két hosszabb csíkot készítünk.
A két hosszabb csíkot csőszerűen összevarrjuk, színt színére fordítva. Ügyelni kell, hogy a varrások egy pontba találkozzanak. Érdemes gombostűt használni az illesztéshez.
Innentől kezdve a dolgunk ugyan az, mint a felezett négyzet szabásakor. Ki kell választani a megfelelő vonalat és a VARRÁSVONALRA helyezni. A sablonon lévő sarokból induló vonal pedig a függőleges VARRÁSVONALON legyen!




A két szemben lévő háromszög között lehet némi hulladék, de ijedjünk meg, ez abból adódik, hogy a "cső" valamivel szélesebb, mint a szükséges.

A legszélén pedig marad egy fél háromszögünk, de ennyi maradék még azt gondolom elfogadható :-)

Amire ügyelni kell!
A megfelelő vonalat amikor a varratra helyeztük, akkor oldalt teljesen legyen a sablon anyagon. A bal oldalt kell most nézni, a csipesszel mutatom a HELYES felhelyezést. 

Most akkor mutatom a hibásat. A sablon a vágott anyag szélére van ezen a képen helyezve helytelenül! Ott kandikál ki a hiányzó sarkocska.
 A sarkokat le kell vágni vasalás után ollóval vagy körkéssel.
Ilyen gyorsan el is készültek a blokkok :-))




Ha kedvet kaptál a sablonhoz, akkor látogass el Csokifolt Shopba!

6 megjegyzés:

  1. fantasztikus. Probàlom àtvenni tölled..mert nagyon szép pontosak a szélforgok :) köszönöm hogy megosztottad velem :)

    VálaszTörlés
  2. Persze mit nem adnék érte, ha ott lehetnék és pontosan làthatnàm tölled,hogy a sablonokat hogy kezeled a nagy vàgolappal. Nehezen lehet megtanulni egyedül :( minden közvetlen segitség nélkül .

    VálaszTörlés