2015. szeptember 22., kedd

SUNNY

.
Verőfényes szép napja legyen mindenkinek!  Ha mégsem ezt tapasztaljátok az ablakon kitekintve, akkor segítek egy SUNNY sablonnal ezen ! :-) 


 Az alapötlet egy ideje itt pihent a számítógépemen egy mappában, majd egy kedves foltos barátnőm Ildikó adta meg az utolsó-  legnagyobb -  inspirációt, hogy ez a sablon elkészüljön. Mivel akkortájt javában tombolt a  kánikula, így névadásként a SUNNY nevet kapta. Azóta ez a sablon a kedvenceim közé tartozik. Mert sokoldalú a maga egyszerűségében. Aki kezdő az is élvezettel használhatja, aki már régóta és gyakorlottan varr az is talál benne örömet. Bevallom én nem tudtam a "próba blokkok" varrását abbahagyni :-)

A tennivaló csak az annak, aki a SUNNY sablonnal dolgozik, hogy csíkokat vág, azokat összevarrja, majd a sablonnal kivágja a megfelelő nagyságokat. Aztán újra összevarrja és elégedetten szemléli a remekművét! :-) 
Na jó, akkor lássuk az elejétől. Mivel olyan sablon gyártásának nem vagyok híve, ami csak egy mintához jó, így aztán a SUNNY sablonnal is lehet több mindent varrni. A csomagban van egy leírás is két variációhoz - az egyszerűhöz és egy összetettebb mintához. Persze aztán aki ezen túljutott, az kezdjen el variálni, színekkel játszani! 

Most az egyszerűbb variációt mutatom.

Ahogy írtam vágj le két csíkot.
 Egy "alap szín" anyagból 10,5 cm-es csíkot
Egy "forgónak" szán anyagból 7 cm-es csíkot.

Ezeket varrd össze és vasald ki a csíkegységet.

Most tedd rá a csíkra a sablont. Fontos, hogy a SZAGGATOTT VONAL kerüljön a varrásra!

Nem mutatom, hogy körülvágom, de egyébként körülvágom. FONTOS!  A sablon elcsúszhat szabás közben, a bal kezünkkel (már ha a jobb kezünkben tartjuk a körkést) a sablon minden oldalát támasszuk meg, nehogy szabás közben elcsússzon a sablon!   ITT ÍROK ERRŐL BŐVEBBEN 

Mindig a sablon ugyan azon oldalát fogjuk használni! Tehát minden egyes kivágott darabunk jobb felső részén lesz a forgónak szánt szín! (ezt úgy szoktam megjegyezni, hogy akkor fogom jól a sablont, ha "olvasható" a felirat.  

 Ha jó sok ilyet kivágtunk, akkor levágunk az alapszínnek szánt anyagunkból 6,5 cm-es csíkot, majd erre tesszük a teljes sablont és feldaraboljuk az anyagcsíkunkat.

Tehát ezután most ott sorakoznak ezek a darabok:
A két színt tartalmazó darabból pontosan kétszer annyi kell, mint az egyszínűből. 
Aztán most ezeket is összevarrjuk.  Semmi probléma nem adódhat, hiszen nem kell egyik varrást semmihez sem igazítani!!!!!!!!!!!!

 Íme kész egy BLOKKUNK!!!  A mérete kb 15 x 15 cm + körben a varrásráhagyás

ebből varrunk jó sokat, konkrétan annyit, hogy pl egy takaró fedlaphoz elég legyen :-) Mivel úgy sem fogjuk tudni abbahagyni, így ez nem fog gondot okozni.  Én vasalás után 10 db-os csoportokba szoktam tenni a darabokat, hogy tudjam mindig "hányadán" is állok.


Aztán jól összevarrom őket. A két egymás mellett lévő blokkok 90 fokkal mindig el vannak fordítva. (magyarul az egyik blokk álló, míg a másik fekvő)  Mivel a felhasznált anyagokat "csak úgy" ahogy jöttek varrtam össze, így most vagy próbálunk rendet tenni a színek között, vagy marad a random színezés.  Jöhet a vasalás.
Így lett aztán a próba darabból egy takaró fedlap

Aki ismer, az tudja, hogy nem igazán szeretek eldobálni anyagokat. Egyrészt mert drága, másrészt mert szép, harmadrészt mi foltvarrók textil -függők is vagyunk. (A. Magdi szerint  ".. inkább a vérem adom, mint a rongyom!")  Ezért aztán én sem dobok ki semmit. Főleg nem akkora darabokat, mint ami a Sunny sablon szabásakor leesik a  csíkokból. 
Mivel mi magyar foltosok 150 cm széles illetve 110 cm széles anyagból is szabunk, így adott, hogy a csíkegységeink nem egyformák. A szabáskor megmaradó darabok egy új csíkra visszavarrva újra szabhatóvá válnak:
 
 Aztán itt vannak ugye azok a kis háromszögek. Nem dobjuk el!  Hanem szépen összevarrjuk. A kapott négyzetecskék nagyon jók lesznek - egyrészt ennek a takarónak a széli részébe, másrészt ha nem itt, akkor máshol! :-)



 Most készülnek, hamarosan rendelhető is lesz ez a kis négyzet, amivel egyszerűen méretre vághatóak a darabkáink. 
 Mondjuk ezekhez a kis darabokhoz pont nem a legtökéletesebb, de lehet, hogy készítek egy kisebbet is. Mit gondoltok??????? Mekkora az, amit szívesen használnátok Ti is ?



Most itt tartok. Szegélyen gondolkodom egyenlőre, hogy legyen-e vagy sem, na és persze hátlapozni és tűznöm kell. 

De hajtott a kíváncsiság és ki kellett próbálom a sablonon lévő másik jeleket is. Ennek leírása a sabloncsomag mellékletében van, de a próba darabom így néz ki:
Ennek a varrása sem bonyolult, de kell a blokkok összeillesztésekor az egyes elemeket passzítani. Ennek a színezése sok sok lehetőséget tartogat. 

Ha megtetszett a SUNNY  sablon, akkor látogass el a CSOKIFOLT SHOP -ba ahol már rendelhető a sablon! 




1 megjegyzés: