2023. december 31., vasárnap

Variáció, ha bátrabb vagy!

 .

Bár roppant egyszerűnek tűnik, azért bizony oda kell figyelni a részletekre. Jó játék, izgalmas variációkat lehet kihozni belőle! 


 

Válassz legalább 3 különböző színű anyagot. Kivasalva, lehetőleg ki is keményítve illeszd őket egymásra, és szabj belőlük egyforma négyzetet. Én 30 x 30 cm ( 12" x 12") nagyságból indultam ki. 

Jelölj ki egy pontot, ami a jelképes középpont lesz. Ennek nem kell pontosan a négyzeted középpontján lenni. 


 

Fogj egy egyenes vonalzót és bátran vágd ketté a három (esetleg 4) anyagot úgy, hogy a jelölt fókuszponton áthaladjon a vágás........ aztán még egyszer, aztán mégegyszer, egészen addig, amíg kellőképp nem daraboltad fel. A jelölt pontra figyelj, hogy minden vágás keresztül halajdon rajta! 



Én szépen átpakoltam az egészet egy kisebb vágólapra, mert ezzel el tudom vinni az egész csomagot a varrógép közelébe. Ezután a kupacokon belül átcsereberéltem az egyes anyagokat, hogy más-más szín kerüljön egymás mellé. 


Kontrasztos színű anyagot kerestem, ami ennyi szín esetén a fekete lett. Mivel 1/4" varrásráhagyással fogom őket összevarrni, így 1"-es csíkokat vágtam le. Ha 7,5 mm-el varrsz, akkor a csík legyen 3 cm. Most nem tanácsolnám, hogy kevesebb, vagy több legyen. 4x varrásráhagyás!! 


 

Más dolgunk nincs, mint összevarrni. Gondold ki, hogy melyik átló lesz az utolsó- megsúgom a választ, amelyik az első vágás volt!! Ezt fogjuk utoljára varrni, a többi darabot párosával illesszük össze. 

A csíkkal bánjunk nagyvonalúan, az elején és a végén is hagyjunk rá legalább 1-1 cm-t. 


 Amikor a másik darabot varrnánk hozzá kihajtás után ollóval vágjuk le a felesleget a blokk széli részénél.  Így fogjuk majd hozzáilleszteni egyszerűbben a szomszédos darabot.


Ha segít, akkor jelöljük be a csücskök illesztése miatt a varrásráhagyást. Így kevesebb lesz a végén a hulladék.


Ha tartottuk a varrásráhagyást, akkor a hátán pontosan felfekszik a két anyagszél. A csík irányába hajtjuk a varrásráhagyásokat. Ha előtte keményítettünk, akkor most valószínű elég a "körömvasaló". 


 

Két-két párt is már összevarrhatunk, de előtte a középpontunk felé mutató sarkokat kell kiigazítani. Ezt úgy tehetjük meg, hogy követjük a színes kiszabott darabok vonalát. 

A párok összevarrásakor ügyeljünk, hogy a csík legyen alul, a már összevarrt darab felül, mert így fogjuk tudni szépen igazítani a varrásráhagyásokat. 

Alakulunk, alakulunk!!

ha odafigyelünk és úgy varrjuk össze a darabokat, hogy egy keresztirányú vágásunk maradjon, akkor most így néz ki a blokkunk: 

A középen lévő fekete mindenfélétől megszabadulunk, hogy egyenes vonalat kapjunk és összevarrjuk őket egy hosszú csíkkal. 


 


Most az oldalakat méretre és derékszögre vágjuk. Igyekeztem pontosan varrni, mégis látszik, hoy van elcsúszás. Ez szerintem normális. 


A végén 28 x 28 cm-es lett a blokkom.  Na most van még kiszabva két blokkra való, ott  sorakoznak..... azokat is hamar össze kellene varrni, de majd este.

Van még variáció, jövök azokkal is hamarosan.....





1 megjegyzés: