2010. május 27., csütörtök

Bodza-project

.

Az utolsó pillanat volt az idei bodza szörp elkészítéséhez. De az idő tökéletes volt a virágok szüreteléséhez. Telihold, jó meleg, déli napsütés, és (Budapest környékieknek ez lehet hihetetlen) napok óta nem esett az eső, szélcsend.
Ebédidőben így halált megvető bátorsággal bevetettem magam a közeli dzsungelbe. Miközben agyon csípett a csalán avval vigasztaltam magam, hogy ez a legjobb a reuma ellen. Mondják.......Jókora adag virággal megrakodva álltam neki a szörpkészítésnek. Semmi komplikáció nincs benne.

3 liter víz
2.4 kg cukor       ezt fel kell forralni és kb 3 perci forrni hagyni

A tűzről félrehúzni és belekeverni
20 g citromsavat
2 kávéskanál borkősavat
1 kávéskanál szalicilt

Kissé hűlni hagyni (10-15 perc)
Beletenni kb 10 bodzavirágot és 2 citromot felkarikázva

A virágokat nem mosom meg. Ezért mentem a dzsungelbe. Elég messze van az utaktól, permetszertől stb. Csak az a por van benne ami a levegőben is van és persze a csodálatos virágpor ami megadja a szörp illatát ízét :-))
Letakarva két-három napig szobahőmérsékleten állni hagyni, majd üvegekbe szűrni.

Mivel elég tekintélyes adagnak álltam neki, így most pár napig a konyhában az egyik pultomat elfoglalják, de sebaj!!
Ági

2 megjegyzés:

 1. Ez remek, de mi köze a teliholdhoz ?
  Eddig csak a lunatikusokra és a farkasemberekre gyakorolt hatását ismertem :))

  VálaszTörlés
 2. Háát, ez egy hosszú történet lenne leírni. Nem élek a holdállás szerint, de inkább azt mondanám, hogy ha mindegy valami, hogy mikor teszem, akkor megnézem a holdnaptáram. Tömören annyit, hogy mindent amit befele akarunk juttatni, akkor növő holdnál, mindent amit kifele, azt fogyóholdnál érdemes. A gyümölcsök, zöldségek, virágok legmagasabb nedvesség, íz, illat stb tartalma ezért teliholdnál van. Sokáig nem hittem a dologban, de pár éve odafigyelek (ha tehetem) apróságokra és így több esetben bizonyságot kaptam.

  http://www.ezo-esp.hu/page.php?7 itt szerintem jobban leírják a lényeget.

  Ági

  VálaszTörlés