.
Az utolsó pillanat volt az idei bodza szörp elkészítéséhez. De az idő tökéletes volt a virágok szüreteléséhez. Telihold, jó meleg, déli napsütés, és (Budapest környékieknek ez lehet hihetetlen) napok óta nem esett az eső, szélcsend.
Ebédidőben így halált megvető bátorsággal bevetettem magam a közeli dzsungelbe. Miközben agyon csípett a csalán avval vigasztaltam magam, hogy ez a legjobb a reuma ellen. Mondják.......
Jókora adag virággal megrakodva álltam neki a szörpkészítésnek. Semmi komplikáció nincs benne.
3 liter víz
2.4 kg cukor ezt fel kell forralni és kb 3 perci forrni hagyni
A tűzről félrehúzni és belekeverni
20 g citromsavat
2 kávéskanál borkősavat
1 kávéskanál szalicilt
Kissé hűlni hagyni (10-15 perc)
Beletenni kb 10 bodzavirágot és 2 citromot felkarikázva
A virágokat nem mosom meg. Ezért mentem a dzsungelbe. Elég messze van az utaktól, permetszertől stb. Csak az a por van benne ami a levegőben is van és persze a csodálatos virágpor ami megadja a szörp illatát ízét :-))
Letakarva két-három napig szobahőmérsékleten állni hagyni, majd üvegekbe szűrni.
Mivel elég tekintélyes adagnak álltam neki, így most pár napig a konyhában az egyik pultomat elfoglalják, de sebaj!!
Ági
Slow Sunday Stitching
-
Welcome to the weekly hand stitching party! We invite you to settle in for
some relaxation, visit our inspiring stitchers at the links below, and take
s...
14 órája







Ez remek, de mi köze a teliholdhoz ?
VálaszTörlésEddig csak a lunatikusokra és a farkasemberekre gyakorolt hatását ismertem :))
Háát, ez egy hosszú történet lenne leírni. Nem élek a holdállás szerint, de inkább azt mondanám, hogy ha mindegy valami, hogy mikor teszem, akkor megnézem a holdnaptáram. Tömören annyit, hogy mindent amit befele akarunk juttatni, akkor növő holdnál, mindent amit kifele, azt fogyóholdnál érdemes. A gyümölcsök, zöldségek, virágok legmagasabb nedvesség, íz, illat stb tartalma ezért teliholdnál van. Sokáig nem hittem a dologban, de pár éve odafigyelek (ha tehetem) apróságokra és így több esetben bizonyságot kaptam.
VálaszTörléshttp://www.ezo-esp.hu/page.php?7 itt szerintem jobban leírják a lényeget.
Ági