2011. április 8., péntek

Van aki új cipőre, én új talpakra vágytam:-)) 8

.
Ez a bejegyzés már régóta készülődik. Mondhatnám azt is, hogy valami miatt "nagy falat"-nak éreztem. Többen jeleztétek, hogy jók a talpas írásaim, így különösen fontos számomra, hogy valós képet és igaz véleményt írjak. 

A mostani talp a kéderező talp. Evvel először nyáron találkoztam Ica jóvoltából, amikor is csupa jó véleményem volt róla. Gyorsan be is szereztem, nehogy már nekem ne legyen! Majd elgondolkodtam a dolgon, mivel Marcsi is szokott kédert varrni - zippzárvarró féltalppal - kifogástalan kivitelezéssel. És mivel minden bejegyzésem után eddig pontoztam a tesztnek alávetett talpat használhatósága alapján, így az volt az érzésem, hogy nehéz lenne csak úgy valamit leírni egy benyomás alapján. Így szokásomhoz híven jön a teszt.

Így néz ki a talp. Azért oldalról fényképeztem, mert így látható a lényeg! A talp alján van egy vájat, ami felfekszik a kéderre.



A teszteléshez ugyan azt az anyagot, cérnát, tűt és kéderzsinórt használtam.

A zsinór ne zavarjon meg senkit, ........kicsit lila.........., de olcsón vettem és a vastagsága és a keménysége is számomra megfelelő volt. A lilasága pedig lényegtelen, mert nem fog látszódni a kész darabon.





 A narancs színű anyagot félbe hajtottam és közé tettem a zsinórt. Be a gép alá és már nyomtam is a pedált.


A talpon lévő jelölés (a piros ott középen) a középső tűpozícióra esik. Ez azért hasznos, mert én úgy varrom be a kédert, hogy először a zsinórt "behúzom", majd ezután varrom be a két anyag közé. Ezért úgy gondoltam, hogy először ne pontosan a zsinór mellé essen a varrás, hanem egy kicsit kijjebb, így a tűpozíciót két gombnyomásnyit (nem tudom, hogy más gépeknél ez milyen mértékegységben van) jobbra vittem.

Igazából nem volt nagy tudomány a bevarrás, mert csak arra kellett ügyelnem, hogy a narancs színű anyag pontosan félbe legyen hajtva.  Ilyen lett a varratkép bevarrás után:



És akkor jöjjön a zippzárvarró féltalppal is ugyan ez a művelet:

A dolog annyiban változott, hogy a tűpozíciót kellett ügyesen beállítani. Először ellenőriztem, hogy hol van az a pont, ahol a végleges varratnak lennie kell. (ezt fényképeztem le) majd onnan két gombnyomásnyit vittem jobbra a tűpozíciót.
És csak nyomtam a pedált, a távolságot a talp adta, mert hogy nekifeküdt a zsinórnak. 


A varratkép olyan lett, mint a kédervarró talppal. 

Ekkor jött a következő munkamenet, mert a behúzott zsinórt a két anyag közé kellett helyezni és bevarrni.
Kédervarró talppal: (a tűpozíció most alaphelyzetben középen van már)
és a végeredmény hátulról:

és előról:



Akkor ugyan ez a zippzárvarró féltalppal:
(elnézést, hogy oldalára fordulva van a kép, többszöri próbálkozás után sem sikerült vízszintes állásba hoznom :-(( )



Hátul:


Egész eddig a pontig az motoszkált a fejemben, hogy a bejegyzésem arról fog szólni, hogy igen meg lehet varrni tökéletesre a zippzártalppal a kédert, de akkor megfordítottam az anyagot és máris megváltozott a véleményem.  Már amikor a hátsó varratképet néztem is éreztem, hogy valami nem lesz teljesen rendben. Ezért:

Kínosan ügyeltem a varrás alatt, hogy mindkét talppal precízen, elfogulatlanul dolgozzak, én magam is kíváncsi voltam a végeredményre.

Konklúzió:

1. kédervarrás zippzárvarró féltalppal:

Igen is be lehet varrni a kédert zippzárvarró féltalppal, de macerásabb a tűpozíció beállítása. Jobban kell ügyelni vele a zsinór behúzása során, mert vagy távolabb kell, hogy kerüljön az első varrás a zsinórtól (ami nem túl szerencsés szerintem) , vagy a végleges bevarráskor kell sokkal közelebb varrni a zsinórhoz. Azt tapasztaltam, hogy maga a féltalp nyomja el a zsinórt a második varrásnál. 

Ezt nem tudom, hogy hogyan varrtam volna meg olyan gépen, amelyiknek nem lehet állítani a tűpozícióját?

Vagy varrjunk a kéderrel megegyező színű cérnával és ne nézegessük árgus szemekkel a kéder tövét!

2. kédervarrás kédervarró talppal:

Teljesen egyszerű dolog volt, semmi macera, szerintem tökéletes végeredménnyel.




De még nincs vége!!!
Mert ugye nem is én lennék, ha az egészet nem játszottam volna el csúszó-mászó anyaggal, valódi ferde szálirányú anyaggal.
A teszt elve ugyan ez volt, csak sokkal vastagabb zsinórral (műanyag) dolgoztam:











A két behúzott zsinór:
- a felső a kédervarróval, az alsó a zippzártalppal készült. Itt már teljesen becsődölt a zippzártalp, mert állandóan elcsúszott hol a talp, hol az anyag. A kédervarróval ment egész jól a dolog.


Végül evvel varrtam be a valentin neszeszerbe a kédert :-))



Tehát, ha értékelnem kellene, akkor a 10 pontból 9 pontot adnék!  

(a levonás azért van, mert nem szeretem a műanyag talpakat :-(()

5 megjegyzés:

  1. Nem dolgoztam még ilyen kéder bevarró talppal. Köszi, hogy bemutattad. Nem is hittem volna, hogy ekkora a különbség! A varrógép centrumnál rendelted?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ági! Bár én nem vagyok érintve a talptesztelésben, de elolvasom természetesen!:) Annyira profin adod elő, hogy csak na! elismerésem a munkáitok iránt!

    VálaszTörlés
  3. Na pont ma beszélgettem a barátnőmmel, hogy kéne nekem ilyen kéderező talp, meg kéder.......a varróvilágnál van a janomémra is, és ott még kédert is lehet kapni.

    Nagyon klassz volt a leírás, jó volt olvasni:)

    VálaszTörlés
  4. Éljen a kédertalp! Én az óriási varródobozom felső szélébe drótot! varrtam be vele, és működött!

    VálaszTörlés
  5. Marcsi! VGC-ben vettem, de már majdnem egy éve. A különbség legjobban a foszlós nyúlós anyagnál ütközött ki, de normális esetben ilyet nem sűrűn varrunk.

    Andicsek! Köszi :-)

    Szila! Még lesz folytatás kédertalp ügyben, egy kicsit várj, és ígérem arról is írok hamarosan.

    Annamari! Drótot? Tulajdonképp nagyon jó ötlet!!

    Ági

    VálaszTörlés