2012. szeptember 27., csütörtök

Van aki új cipőre, én új talpakra vágytam............. applikáló talpak

.

Írok cikkeket a céhes újságba tapasztalataimról a varrógéptalpakkal kapcsolatosan. Teszem ezt úgy, hogy nem vagyok kitanult szakmabéli. Ez egyrészről talán jó, hiszen ha a foltvarrók táborát megvizsgálnánk, akkor persze be kell ismerni jópáran vannak olyanok akiknek szakmája a varrás valamilyen formában, de azt gondolom a többség nem hivatásszerűen ül a varrógép mellé. Így első gondolatom szerint hasznos egy olyan vélemény amely kimondottan csak a  tapasztalatokra épül, nem szakmabéli nyelvezetekkel. Másrészről én akkor is csak egy kozmetikus vagyok, igaz lelkem legbelső zugáig megszállott, lelkes foltvarró, igyekszem magam képezni foltos téren is amennyire lehetséges, de lehet, hogy valamit nem jól tudok, varrok, fogalmazok meg. Így aztán igyekszem minden lehetséges információt begyűjteni egy-egy cikkhez, nehogy tudatlanságom okán ostobaságokat írjak, esetleg a saját gépemhez (Pfaff) kapható talpakról írjak csak.
Az elmúlt egy évben minden második hónapban jelent meg írásom a céh újságjában, próbáltam tematikus rendbe szedni a rendelkezésünkre álló varrógéptalpakat. De mára már egy kissé kedvem szegtem, hiszen olyan kevés visszajelzést kaptam, hogy nem is tudom van-e értelme ennyi időt foglalkoznom vele. Pedig sokat járok foltosok közé, de bevallom eddig  csupán 4, azaz négy ember mondta/írta, hogy örül, vagy hasznos, hogy írok. Persze tudom az újságcikkre nem lehet reagálni közvetlenül, de így nekem is nehéz. Persze önszántamból, foltvarró-társadalmi munkaként vállaltam el az egészet, szabadidőben, segítő szándékkal írok, így néha egy pozitív (vagy akár negatív is!!! )  visszajelzés azért jólesett volna.
Azt gondolom, hogy sok nem-céhtag is varr foltot, használja a varrógépét, így a cikkeimet folyamatosan ide is fel fogom tenni.
Így aki céhtag, annak ez a bejegyzés nem lesz újdonság, de remélem, hogy az olvasóink  között lesz akinek talán hasznára válik, ha  olvashatja véleményem, meglátásom.

 Most az applikáló talpakkal tett kísérleteimről, tapasztalataimról írok.


Foltvarrott munkáink készülhetnek applikálással is. Az egyszerű cikk-cakk öltéssel is,-  de akár kihasználva a legmodernebb varrógépek számtalan öltésprogramját -  dekoratívan lehet felvarrni a rátétnek szánt darabokat.  Hosszú ideig ehhez az egyszerű cikk-cakk varrótalpamat használtam. Lehet, hogy ez volt az oka annak, hogy inkább kerültem az applikálást? Akkor szép a munkánk, ha egész pontosan a ráhelyezett anyag szélénél fut a varratunk, az íveket szép egyenletesen követjük, az éles szögleteknél pontosan követjük a sarkokat, az applikáló öltésünk követi az applikálandó darab vonalát. A cikk-cakk varrótalppal is természetesen felvarrható, de ha egyszer a varrógépünkre felkerül a nyitott applikáló talp, akkor minden gond nélkül egyszerűen és legfőképp pontosan, egyenletesen és szépen varrhatunk!
Hogy miért is más ez a talp? A képen jól látszik, hogy széles – azaz stabilan rögzíti az anyagot a tűlemezhez- ugyanakkor középen nyitott, így teljesen belátható számunkra varrás közben az összes kényes részlet. Végre biztonságosan tudom a tűt pontosan a két anyag találkozása mellett vezetni! Ez különösen a gépi pelenkaöltés esetében elengedhetetlen. 



Természetesen majdnem minden géphez beszerezhető ilyen talp, de általános talpként is, amely talpkonvertálóval a felfüggesztésnek megfelelően szinte bármelyik varrógépre felhelyezhető.  Létezik fém illetve műanyag kivitelben is. Én személy szerint a fém talpakat jobban kedvelem, de mivel elöl teljesen nyitott talpról van szó, így a műanyag is teljesen jó. (Open toe foot néven kell a külhoni honlapokon keresni, de hazánkban is  egyszerűen beszerezhető! A Bernina gépekhez nyitott hímzőtalp néven találtam meg)
Ez az a talp, amit őszintén ajánlani tudok minden kedves foltvarró társamnak!
Bevallom olyannyira megkedveltem ezt a talpat, hogy gyakran inkább ezt használom kényesebb varratok esetén is, ha nagyon-nagyon pontosan szeretnék varrni. Mert végre mindent látok varrás közben!  Biztos segítőtárs ez a talp az íves vonalú árokban varráskor is. (pl íves formák ferdepántjainak rögzítésekor)




 Az igazat megvallva kipróbáltam egy másik – kimondottan applikálásra tervezett – talpat is. Az oldalnézeti képét fényképeztem hátulról.




Ezt a talpat azért tervezték (egyes prospektusok szerint), hogy ha nem valamilyen lazább öltéssűrűségű öltéssel dolgozunk (pl pelenkaöltés, ahol nem halmozódik fel nagyobb mennyiségű cérna), hanem  pl szatén öltéssel – sűrű cikk-cakk öltéssel -  szeretnénk az applikációt díszíteni, akkor elvileg ezt ajánlják. Mert az alján fut egy rés, amely a felvarrt cérna által keletkezett magasságot szépen elvezeti, miközben a talp az anyagot változatlanul a tűlemezen tartja. Persze nekem ilyen talpat be kellett szereznem. Amikor egyenes részeken haladtam a varrógéptalppal, akkor tökéletesen lehetett vele dolgozni. A talp maga keskenyebb, a lábak viszont szélesebbek, így tökéletesebben rögzíti az anyagszéleket, a talp belső felét neki lehet illeszteni a felvarrandó darabnak, így az egyenes részeken tökéletes varratképet ad, nem is engedi „eltáncolni” a talpat az anyagszéltől.  Ám nem csak négyzeteket és téglalapokat applikálunk! A talppal egy virágot próbáltam szaténöltéssel felvarrni próbaképp és bevallom összességében nagy csalódás volt. A legkényesebb részeknél – az íveknél - a műanyagon keresztül nem is láttam tisztán, hogy hol is varrok, az eleje nem volt nyitott, így fordulásoknál csak úgy varrogattam és egy cseppet sem voltam biztos abban, hogy jó helyen is járok. Összességében a nyitott applikáló talppal jobban lehetett dolgozni a kényes részeken, a zártabbal pedig csak az egyenes szakaszokon, akkor, ha a két anyag színe jelentősen elüt egymástól.
 Az első képen ez látható, a másodikon ugyan annak a mintának ugyan az a kényes íve a nyitott applikáló talppal. Talán nem kell tovább magyaráznom a különbséget!  Messze a nyitott applikáló nyert a versenyben, amelyik a második képen látszik!!!!!!! (Jól látható az első képen, hogy a műanyag talp hogy torzítja el látványilag az alatta lévő anyagszéleket- na ezért nem szeretem a műanyag talpakat!)


Trixi írt egy e-mailt nekem, hogy beszerezte a nyitott applikáló talpat a cikk hatására és "zongorázni lehet vele a különbséget". Köszi Trixi az e-mailt!





Ezen aztán felbuzdulva elővettem az összes olyan varrógéptalpamat, amit „valami felvarrására” terveztek.  Minden ilyen talp hátoldalának (az egyszerű cikk-cakk talpnak is!) egyforma a kiképzése, azaz egy rés van a fenekükön, hogy amit felvarrunk (anyag vagy több cérna) annak legyen helye, hogy ne emelje fel a talpat az anyagról.  (tehát a nyitott applikáló talpon is van, nem csak a szaténöltéshez kimondottan ajánlotton) Az egyenes varráshoz használatos talpakon ilyen nincs.


 





Ha applikálunk, akkor mindenképp érdemes próbavarratot készítenünk, mielőtt a kész darabot varrjuk. Így ellenőrizhető, hogy a megfelelő öltésszélességet, öltéshosszt és öltés távolságot választottuk-e. A szálfeszítést is érdemes ellenőrizni, hiszen  pl. ahhoz, hogy a szaténöltésünk plasztikusabbá válhasson egy kicsit lazítani kell a felső szál feszességén, így jobban kidomborodhat a varrat a munka színén.



Ha nagyobb munkához állítottuk be a megfelelő paramétereket (öltéstípus, öltésszélesség, feszesség, stb…), akkor azokat mindenképp jegyezzük fel egy papírra, így ha másnap – vagy következő héten – tudjuk csak folytatni a munkánkat, akkor ugyan olyan beállítások mellett dolgozhatunk tovább!



 Az applikálás egyedivé teheti a munkánkat, érdemes hozzá beszerezni egy speciális talpat, hogy élvezetes és könnyű legyen vele a varrás!







21 megjegyzés:

  1. Nem olvasom a céh lapját, lévén még nem is vagyok foltvarró. Itt a hangsúly a még-en van.:)) Személy szerint én nagyon hasznosnak találom a cikkedet, és örülnék egy olyan cikknek, ahol egyenként neveznéd meg a talpakat, hogy melyik mire való. A kezdők kedvéért.. Köszönjük!

    VálaszTörlés
  2. Igazad van tényleg reagálhattunk volna, én nagyon imádom a cikkeidet, nem is egyszer olvasom el, nézegetem a talpaimat, sőt a cikkek hatására vettem jónéhányat. Csak csináld, mert nagyon hasznos.

    VálaszTörlés
  3. Én mindig is oda voltam a talpas bejegyzéseidért!Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó , hogy írtál! Van is hasonló talp a dobozomban, de még soha nem használtam semmire az eltelt 20 év során ( mióta megvan a gépem)- most feltétlenül kipróbálom!

    Judit

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a leírást! nagyon hasznos volt! Én ugyan csak egy nagyon kezdő varrogató vagyok, de az applikáció mindig piszkálta a fantáziámat. Hamarosan szert is teszek majd egy ilyen talpra. Kérdésem az lenne, hogy van nekem (varrógépemhez adták gyárilag) 3 féle talp. Az egyikről gyanítom mire való, de a másik kettőről semmi. Tudnál nekem segíteni, ha elküldöm a képeket e-mailben?

    VálaszTörlés
  6. Nagyon köszönöm a "buksi simogatást" ! Nem az volt a szándékom, hogy kierőszakoljam a dicshimnuszt és a köszönömöket, de bevallom jólesett ! :-))

    erycaD: lépj be a céhbe! Nem kell ahhoz született foltosnak lenni, aki egyszer elkezdi úgy is az lesz előbb utóbb :-)) Az ötleted jó, tervbe veszem a mi mire jó cikket.

    Judit! A talpak a dobozban tartva haszontalanok, de elővéve.......... majd ha használod kedvet kapsz csodás dolgok alkotásához.

    Cinella! Küld a képeket, ha tudok akkor szívesen segítek.

    Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági!

      De, de, igazad van, kell a visszajelzés!!!
      Köszönjük!!! :)

      Törlés
  7. Én olvastam a talpakról írt cikkedet ,bocsánat de nem reagáltam rá !!!!
    Nagyon hasznosak !!!!!!! Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Ági!
    Én mindig érdeklődve és nagy-nagy örömmel olvastam minden bejegyzésedet! Rengeteg hasznos tanácsot, fortélyt kaptam már Tőled! Volt már, hogy a Te útmutatásod után vettem elő, egy addig haszontalannak tűnő talpat és örömmel fedeztem fel, hogy jéé tényleg működik! Arról meg ne is beszéljünk, hogy egy csomó talpról megtudtam, hogy mire is való! :-)
    Köszönet érte sokszor! :-))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon hasznos volt ez az ismertető.
    Nem is hallottam eddig a talpkonvertálóról.
    A továbbiakban is érdeklődéssel figyelem az érdekes és hasznos bejegyzéseidet:)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Ági!
    A visszajelzés fontos, a párom azonban azt szokta mondani (nagyon nagy cégnél dolgozik), ha nem tolnak le, akkor jól végzed a munkád! Ettől függetlenül én minden cikkedet elolvastam, és sokat számít a sok tapasztalat, melyet megosztasz velünk. Gondolom tudod, ha nem jól csinálnád, akkor kapnád rendesen nőtársaidtól a kritikákat....
    Fogadj tehát Tőlem most is egy nagy DÍCSÉRETET!
    Én egyébként megköszöntem - igaz, a tűzőtanfolyamra vonatkozott - a munkádat, melytől az én tűzésem lett jobb ::)) MFC oldala...gyöngyszemek. Szeretettel: Andrási Rita
    Ui. A fúzióért is nagy hála Feléd, de még nem készült el! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a dicséretet! Igazad van.
      A munkáid nagyon szépek, leskelődök ám... :-))

      Törlés
  11. Kedves ÁGI!
    Én elmondhatom, hogy az egyik talpas bejegyzésednek köszönhetem, hogy rátaláltam a blogodra! Nagyon kezdő foltvarróként, a kéderező talpról hallottam egy ismerősömtől, utána kerestem reá a bejegyzésekre. Mikor megtaláltalak, akkor láttam, hogy egy számomra kincsesbánya a blogotok, és elkezdtem az összes talpas, majd a többi bejegyzésedet is olvasni, köszönöm a lehetőséget!! Egyszerűen, szuper, hogy tudatlan számára is érthetővé tetted a sok ismeretlent. És persze azóta is, mindig várom az új bejegyzéseiteket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Maca! Szívből örülök, hogy hasznos amit írok. Igyekszem, hogy ezentúl is találj számodra érdekeset, újat! :-)

      Törlés
  12. Még egy kis apróság. A héten bementem a VC-ba aplikáló talpat venni. Műanyagot tudtak mutatni, azt ugye nem kértem. Mikor mondta, hogy ragaszkodnék a fémhez, egy darabig keresgéltek majd közölték elfogyott, mert mióta megjelent a magazinban a cikk mindenki azt keresi, biztosan én is olvastam, és azért akarok. Mondtam, hogy én nem a magazinban olvastam. :-) Na szóval visszajelzés van, csak nem nálad csapodik le. :-) Egyébként jövő hét végére ígértek fém aplikáló talpat, ha érdekel valakit, csak 1-et hagyjatok nekem! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. He,he.. ezt nem is tudtam :-)) egyébként milyen géped van??

      Törlés
  13. Szia!
    Meg tudnád nekem mondani/mutatni egy képen, hogy a gépen melyik öltésfajtával tudok ilyen "kézi hatású" pelenkaöltést csinálni, mint a cikk utolsó képén? Előre is nagyon köszönöm a választ és nagyon nagyon köszönöm az eddigi hasznos tanácsaidat és sok sikert kívánok a továbbiakban is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ez az öltésfajta nagyon sok varrógépben előre be van programozva. Vagy tudja a varrógéped vagy sajnos nem :-( Tudom (én is) sokan nézzük, hogy sok díszítő öltés legyen áhított varrógépünkön, de bevallom én összesen 5-6 fajtát használtam az elmúlt 8 évben. A gépi pelenka öltés köztük van.

      Törlés
    2. Szia!
      Köszi a gyors választ, van egy képem, amin lefényképeztem az öltésfajtákat amik az enyémen vannak, de nem tudom feltölteni ide. Ez egy Singer Tradition 2259 gép. Itt megnéznéd hogy szerinted ezen van-e?http://www.varrogepek.hu/singer/

      Mivel leírásként egy nagyon szűkszavú amolyan "díszítő öltések" használati útmutatást kaptam :( Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

      Törlés
    3. Sajnos kimondottan pelenka öltés ezen a gépen nincs :-( A képen - azon a nagy kör alakú képen, amelyiken csak az ötéstípusokat mutatja - kb 6 óra állásnál lévő öltéstípussal (szoknya felvarrásához ajánlják - vaköltés) próbálkozhatsz, igaz nem lesz teljesen azonos a pelenka öltéssel. Az öltés szélesség azt néztem fix -és nem tudsz rajta változtatni, de az öltés hosszakkal játszhatsz.

      Törlés
    4. Nagyon köszönöm már ki is próbáltam, és úgy gondolom jó lesz :) Már csak egy talpat kell beszereznem hozzá, hogy rendesen lássak is! :) További szép napot.

      Törlés