2017. december 31., vasárnap

Varrjuk össze a darabkákat!

.
Semmi különös dolgot nem kell csinálni, egyik blokkot a másikhoz kell varrni. Na jó, azért a gyors technikáknak tényleg vannak buktatói. A gyakorlottak lapozzanak, de lehet, hogy a kezdők örülnek egy-két trükköcskének.

Az egyik variáció szerint varrjuk a két kiszabott négyzetet körben össze.
Mikor egymásra teszem a két négyzetet általában összevasalom őket, mintegy ideiglenes ragasztó, a varrás idejére egész jól egymáshoz tapadnak.
 Nagyon fontos, hogy tartsuk a varrásráhagyást!  A négyzetünk összedarabolásánál is figyelni kell, hogy az átló az átló legyen.

Most mehetünk vasalni. Én a sötét fele vasalom a varrásráhagyást.
A kapott blokkocskákat mindenképp ellenőrizni kell, a csücsköket, kilógásokat le kell vágni. Az 1 mm-t is!
Nekem most épp jól jött a kis négyzetem, mert pont ekkoráknak kell lenniük a blokkjaimnak.
Ha kiszabtam a szükséges egyéb darabot, akkor összevarrom őket.
Bármennyire úgy áll a kézbe, hogy a kis feketét tegyem felül a nagy szélforgó blokkot alul, akkor is pont fordítva kell fogni őket a gép alá, hogy a varrásráhagyásokat szépen el lehessen igazítani varrás közben.
(még mielőtt valaki megkiabál a cérna színe miatt, közlöm,hogy azért világos, hogy lehessen látni a képeken, hogy hol varrok)
Szóval szépen sorban  varrogatom a darabokat.
Mivel pontosan szabtam ki a kis elemeket, így tuti kell nekik illeszkedni. Ha nem, akkor valami ármányság van a dologban.
Ha a középső blokkocskát körbe varrtuk, akkor összevarrunk két alsót, majd hozzávarrjuk, ezután az oldalsó hármat varrjuk össze és kunyhó szerűen a blokkunkra varrjuk. Mivel itt van egy illesztési pont, így egy gombostűvel inkább rögzítsük őket. (mindig az a darab van felül, ahol van már illesztés)
Hát ennyi. Jöhet a következő!
A másik gyorstechinkánál több az előkészület, viszont cserébe egyből 8 szélforgó blokkot kapunk.

A két négyzetet mindenképp összevasalom. Az átlókat meghúzom. Az is lehet, hogy nem jelölünk tovább semmit, a varrógép talp szélét  vezetjük az átló vonalán. De akár be is jelölhetjük. Én 1/4" -varrásráhagyással dolgozom. így a pálcával is tudtam jelölni


 Varrás előtt két gombostűt azért szúrtam bele, nehogy szétcsússzon a két anyag. Nagyobb darabok esetében nélkülözhetetlen.

Probléma csak a darabok szétvágásakor lehet, ezért érdemes figyelni arra, hgoy először NE  a levarrt részeket vágjuk fel, hanem a függőleges és a vízszintes tengely mentén.


 Persze ezután jön a blokkocskák vasalása és méretre igazítása.

.... aztán játszunk tovább és tovább, hogy minél több színes blokkunk legyen.



13 megjegyzés:

  1. 12 blokk készen van. Ma még 4 db-ot összevarrok ma, aztán 2.-án folytatom.
    Már úgy gondolom egy takaró lesz belőle- ahhoz meg 24 blokk kell.Nem tudok fotót küldeni. Próbálkoztam, de nem sike
    rült.

    VálaszTörlés
  2. 12 blokkot varrtam, de én csak két színt használtam. Végül 2x6 lett, mert félúton eltévedtem, elforgattam az elemeket, és másmilyen lett a struktúrája. Holnap lefotózom, és felrakom a képeket. Én az inches táblázatból a 8x8-as blokkot kezdtem, de a végeredmény nálam 6x6 inch lett. Nem baj! Mára e4nnyi! Mindenkinek BUÉK!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Várjuk a fotót! Igan, azóta másnál is kiderült, hogy elírtam a blokk végleges méretét. Remélem nem szegte kedved, hogy kisebb lett a végeredmény. Bocsánat a tévedésemért!

      Törlés