2010. október 8., péntek

Van aki új cipőre, én új talpakra vágytam :-)) 2.

-

A beújított talpakból még csak egyet mutattam meg, pedig ígérgettem.......................Aztán Czkriszta érdeklődött....... akkor rájöttem, hogy tényleg, szegény talpak elfelejtődtek

Íme a következő Pfaff talp:
Nagyban hasonlít a már bemutatotthoz, de mégis más.


(Sajnos dobozkát nem kaptam hozzá, az árára sem emlékszem, de kb 1500 Ft körüli ára volt)

Ehhez is ikertű kell. A móka kedvéért két különböző színű cérnát fúztem be.

A gépem 9 mm széles mintákat képes varrni, így a 9mm szélességű talpat vettem meg. Volt egyébként 7 mm-es is.

Szerintem a képeken jól látszik, hogy mit lehet vele alkotni.

Első lépésben csak a piécskéket varrom, ehhez nagy segítség a vezető vájat, ami biztosítja a pontos távolságokat. 

Nyilván előre kell tervezni a munkát, mert akár variálni is lehetne a talpon és az oldalon lévó vájat kombinálását. Így különböző távolságokat tudunk varrni a piécskékből.








Ha eldöntöttük, hogy milyen mintát akarunk a piék közé varrni, akkor nincs más dolgunk, mint eldönteni, hogy ikertűvel, vagy anélkül varrunk- kétféle vagy egyféle cérnával. És igazából magától működik az egész, mert a vájat egész biztosan középre teszi a mintát.



Tehát az én értékelésem: 10 pontból 7 pont.

Ami mellette szól, az az, hogy tényleg pontos, nem komplikált, nincs jelölgetés.

Ami miatt nem 10 pontot kapott az az, hogy csak erre a méretre lehet használni, akár a sima talpat is lehetne vezetni a piécskék között (ami valószínűleg ugyan úgy középen varrna).

Tehát jó ha van, de csak specifikusan használható. Véleményem szerint az előzőleg bemutatott talppal is ezt meg lehetett volna csinálni.


2 megjegyzés:

  1. Nem értekezhetnénk egyet a szabadgépi tűzésről is? Nekem is Pfaffom van és mostanában iszonyatosan hurkol alul, a felső szál meg időnként megfeszül.Már a szokásos tisztítás-átfűzés-olajozás-feszességállításon túl vagyok. Néha bejön-néha nem. Ha bejön akkor sem tudom, hogy konkrétan mitől javul meg.Nem lehet, hogy az sem mindegy neki, hogy milyen cérnát használok? Ja és ez szigorúan csak a szabadgépire vonatkozik.

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, szerintem ez igazi pfaff betegség. Hektikus a drága. Nekem is volt már ilyen időszaka, hogy hurkolt - ok nélkül. Általában a kifűzök, befűzök, kikapcsol, bekapcsol segíteni szokott. Én azt gondolom, hogy az okozza, hogy a bobin háta mögé szorul valami szösz-mösz. (de még gyanús az is, hogy a kezdéskor bekap egy darabka kóbor cérnácskát) Olajozni nem szoktam. A jó nagyot odafújok, az viszont működik, valamint van egy jó hosszú szőrű ecsetem, amit néha megjártatok alul. Amíg el nem fogyott, addig levegő-spayal "szereltem". Csodákra volt képes :-))
    Az alsó fertályi koszokról órákig tudnék mesélni, a lényeg az, hogy tavaly Szegedre küldtem a gépem javítani (wellness-fitness volt a gépnek), majd kiderült, hogy semmi baja, "csak" a szöszöktől kellett megszabadítani az alsó részt, ugyanis a bobin mögött beton szilárdságú matéria képződött.

    A cérnára is érzékeny a pfaff!!!! Holnap lesz időm, akkor írok bejegyzést, hogy milyen cérnát használok, szerintem tanulságos lesz!

    Szabadgépinél pedig az öltés feszességét lazítani kell a felső szálon, az alsón nem szoktam.

    Összegezve: alsó fertályt alaposan takarítsd ki, és a kezdésnél fogd a cérnák végét, hogy ne kaphassa alá, felső szálon pedig kicsit lazíts. Cérnáról holnap bővebben :-)))

    Üdv:
    Ági

    VálaszTörlés