2011. szeptember 16., péntek

Így varrjuk mi........... az .almacsutka blokkokat

 .

A blokkok kivágását 28 mm-es körkéssel vágjuk sablon segítségével. 

Nem tanácsos nagyobb körkést használni, mivel a belső íveket nem lehet követni a nagyobb méretűvel, viszont a sablon sérülhet.

Az anyagdarabokat akár egyesével (maradékok kiváló felhasználása) de egymásra helyezve is szabhatjuk.

Így egyszerre akár 6-8 db-ot is kivághatunk.


A gépi varráshoz ajánlott olyan talpat felszerelni a varrógépünkre, amelyik 1/4 inch varrásráhagyást tart. Meg lehet varrni szélesebb talppal is, de akkor nem garantált, hogy az íves részeknél szépen kifekszik becsipkesés nélkül is az anyag.
A talp biztosítja, hogy mindenhol pontosan ugyan akkora varrásráhagyással dolgozzunk. Ez elengedhetetlen ha sablonnal szabott darabokat akarunk összevarrni. Ha hol egy kicsit kevesebb, hogy egy kicsit több a varrásráhagyás, akkor szinte biztos, hogy torzulni fognak a darabjaink, így esélytelen, hogy az egyes elemek sarkai pontosan illeszkedjenek. 
Biztos ami biztos alapon ellenőzizzük a talp varrásráhagyását. Ehhez egy vonalzó jó szolgálatot tehet.





Az én készletemben az alábbi két talp van, amelyikkel szívesen varrok íves mintákat.


Nagy segítőm még a csipeszem. Semmi különlegessége nincs, hegyes végű, viszonylag kicsi, de fontos, hogy összenyomáskor a csúcsánál kb 1 cm-en összeérjenek a végei. Ezt a csipeszt nem csak az almacsutka varrásakor, hanem más dolgok varrásakor is használom, mert nagy segítség.


A kiszabott anyagdarabokat a varrógép mellé készítem. Én személy szerint jobbról balra haladva veszem fel az anyagdarabokat, de ennek semmi jelentősége nincs.


És a nagy SZABÁLY!
A kiszabott darabokat úgy varrjuk egymáshoz, hogy a a DOMBORÚ rész van alul, és a HOMORÚ  rész van felül színt színére fordítva!!



A kezdésnél nagyon precízen kell a sarkokat egymáshoz illeszteni. Így:



Óvatosan, nehogy szétcsússzanak a sarkok a varrógép alá tesszük. Ha tudjuk, akkor a varrógépünket állítsuk be úgy, hogy a tű mindig lent maradjon a munkában. Ha ez a funkció nincs a gépünkön, akkor ügyeljünk rá, hogy a varrógép karjával mindig mozdítsuk alsó állásba a tűt varrás közben.

Az első pár öltés után "fogást" váltunk. A bal kezünkbe fogjuk a felső (homorú) darabot és így vezetjük a két anyagot mindig pontosan egymáson, ügyelve, hogy a szélek ne csússzanak el.






Lassan kell varrni, hogy szépen egymáson maradjon a két anyag! A felső (homorú) mintegy felemelve tartjuk a bal kezünkben, az alsó (domború) darabot pedig segíthetjük a jobb kezünk ujjával.








Amikor már csak a darab kb 1/3 -a nincs összevarrva, akkor újra a csipesszel segítjük a varrást.





A csipesszel fixen tartva a két véget szépen lassan varrunk tovább.

Az alul lévő anyagdarabot kell már csak igazítani, amit nagyon egyszerűen a bal kezünk ujjával megtehetünk.
Csak az utolsó pár öltésnél vesszük el a csipeszt és varrjuk végig a két darabot.


Szépen, pontosan illeszkednek a végek!

Tehát a blokkokból először sorokat kell varrni. Az egyes darabokat mindig úgy kell egymáshoz varrni, hogy a domború rész legyen alul, a homorú felül!!!

A kész sorok összevarrásához kell használni gombostűt. (Marcsi ugyan nem használt, de..)  inkább rögzítsük a varrásvonalakat, így biztosan nem fog elcsúszni egyik sem!!!

Mindenki maga ízlése és meglátása szerint igazítja a varrásráhagyásokat. Én úgy szoktam, hogy az egyik sorban mindkettő egyik, a másik sorban mindkettő másik oldalra áll. De természetesen az is jó, ha valaki minden varrásráhagyást szétvasal.
A két sort a varrások találkozásánál gombostűvel rögzíteni kell úgy, hogy a darabok pontosan egymáson feküdjenek.
A sorok rögzítése után így néz ki.


A két sor összevarrásának kezdeti öltéseinél megint a csipesszel segítem a rögzítést.

Majd a blokkok összevarrásánál leírtak alapján varrjuk össze a darabokat.

Az oldalak összevarrásánál már nem lehet csak úgy varrni, mint a blokkoknál, minden második elem esetében a homorú rész lesz alul, de mivel össze van rögzítve a varráspontoknál így nem lesz gond!

A két kezünk ujjai irányítják a két anyagdarabot, hogy a varrógéptalp alatt mindig pontosan egymáson legyenek!


Az utolsó 1/3 darabon pedig rögzítve van a vég a gombostűvel. Egy kicsit nyújthatjuk azt a részt, amelyik igényli, hogy pontosan érjünk a blokkok varrásvonalához.

Hogy a varrásráhagyások pont oda kerüljenek ahova mi szeretnénk (van, hogy eltolja a varrógéptalp) akkor esetleg a csipesszel odanyúlhatunk és megigazíthatjuk.



Így fognak állni a darabok :-))





Jó varrogatást!!!



Ági, Marcsi

2 megjegyzés:

  1. Szuper ! És nagy ötlet a csipesz :))) Halkan jegyzem meg, hogy ágytakarónál érdemes mindig úgy vasalni, mint te, mert a szétvasalás miatt nem védi az anyag a cérnát, és ráülésnél szakadhat :))

    VálaszTörlés
  2. Szia Ági! Kerestem a paszpol varrásodat, de sajnos nem találtam meg.Most bajban vagyok mert emlékezetből nem jövök rá, pedig párszor megnéztem de akkor nem csináltam próbát, így nem rögzült nálam. Segítenél abban, hogy hol találom a leírást? üdv RÓZSI./ igaz,hogy hétvégén találkozunk, de előbb kéne. köszi

    VálaszTörlés