2011. október 28., péntek

Így varrjuk mi..............a részeg ember lépése blokkokat

.
Talán a leggyorsabban varrható blokkok a részeg ember lépései. Tulajdonképpen egy varrással készen is van egy blokkunk.

Ha pontosan szabunk- márpedig ez sablon segítségével biztosított, akkor egyszerre 4-5 anyagdarab egymásra helyezésével ez nem gond.
A vágáshoz használhatunk 45-ös körkést is, viszont a homorú belső ívek biztonságosan 28-as körkéssel vághatók.





A sablonokat két méretben készíttettük el.
A nagy sablonpár összevarrva 18cm-es blokkokat ad ki. A kicsi ennek pontosan a felét, azaz 9 cm-es végleges blokk méretűek.

A kis sablonnal akár egész kis maradék anyagdarabok is felhasználhatóak. Szabáskor nem is kell másra ügyelni, mint arra, hogy az egyenes részek szálirányba fussanak. Ebből adódóan az íves részek egész biztosan szépen ki fognak majd varrás után feküdni.



A sablonok még sokoldalúbb felhasználása érdekében készíttettünk egy "köztes elemet" is, amely a nagy sablon homorú oldali részét és a kis sablon domború részét összeköti.
Szabáskor itt sem kell másra figyelni, mint arra, hogy az egyenes rész szálirányba fusson.

A képeken jól látszik, hogy minden sablonra készíttettünk lyukakat. Tettük ezt azért, hogy ha mégis bizonytalan valaki, akkor az összevarráskor a felező jelöléseket akár bejelölje az anyagon, másrészt azért, mert az elemeket akár kockás, vagy csíkos anyagból is szabhatjuk. A jelölések pedig segítenek a csíkok vagy kockák helyes irányának betartásában.

Szinte pillanatok alatt sikerült kiszabni a sablonnal a szükséges elemeket!





Nincs is már hátra más, mint összevarrni az egyes kiszabott részeket.

Tudom, hogy sokan félnek az íves részek varrásától, de azt kell, hogy mondjam a félelem teljesen alaptalan!

A varrás menete nagyon hasonlít az almacsutka blokkok varrásához, de a részeg ember lépése blokkok ennél még sokkal egyszerűbbek! Hogy miért is? Mert csak egy ív van egy blokkon belül, a külső rész összevarrható a hagyományos módon, mivel teljesen egyenes az oldala!

Az íves részeket mindig 1/4 inch szélességű varrógéptalppal - vagy 1/4 inch varrásráhagyásra belállított talppal varrjuk. Ennek az az oka, hogy ebben az esetben keskenyebb a varrásráhagyás, tehát a szélek becsipkedés nélkül is szépen ki fognak feküdni. Ha szélesebb varrásráhagyással dolgozunk, akkor már hullámok lehetnek az összevarrás mentén a varrásráhagyás részén, amit még mindig el lehet tüntetni, ha kisollóval becsipkedjük az anyagot, de erre semmi szükség, ha varrás előtt ellenőrizzük egy inch-es vonalzó segítségével, hogy megfelelő varrógéptalpat választottunk-e!

Ez egy kimondott egyenes varrásra alkalmas 1/4 inches talp.

De ha ilyen épp nincs a készletünkben, akkor se csüggedjünk! Ha a varrógépünk tűpozícióján tudunk állítani, akkor máris könnyű szerrel be tudjuk állítani azt, hogy a varrat pontosan a kívánt távolságra fusson. A vonalzó segít ebben!!!!

Az elv, mint írtam ugyan az,mint az almacsutka blokkoknál!!!

A domború rész van alul, a homorú rész van felül!!! MIndig!

A kezdőpontokat pontosan egymásra illesztjük és a bal kezünkbe fogva a felső - homorú részt vezetjük a jobb kezünkkel tartott alsó- domború részen.  A varrás során csak arra kell ügyelni, hogy a két darab mindig pontosan egymáson feküdjön és pontosan 1/4 inchre legyen a varrás a szélektől.



Az ív utolsó egyharmadánál pedig már összefogjuk a két darab végét, hogy pontosan összeérjenek a végek.

Íme egy kész blokk a köztes elemmel kombinálva :-))



És jöhet a játék!!!!!!!!! A variációs lehetőség száma rengeteg, csak győzzük kiválasztani a nekünk tetszőt :-)
De varrás előtt azért nem árt, ha van elképzelés, hiszen a szabáskor már ennek megfelelő számú elemet kell szabnunk. De ha az összképpel nem vagyunk elégedettek, akkor variálhatjuk tovább a blokkjainkat.









Na most aztán melyiket is válasszam??????

További ötleteket még ITT találsz! 


Sőőőőt: Edit már javában szab, varr, variál ! :-))

Ha kedvet kaptál a blokk megvarrásához, akkor látogass el a CSOKIFOLT SHOP-ba és rendelj részeg ember lépése sablont!

A sablonokat nem csak egyben, hanem a kicsi, a nagy és a köztes elem páronként is megvásárolható. A nagy blokkot főként takarók készítéséhez ajánljuk. Persze a kis sablonnal még tovább kombinálható.
A kis sablonpár főleg azoknak hasznos, akik kisebb darabokhoz  -táskákhoz, faliképek elkészítésére gondoltak.

A három csomag pedig korlátlan lehetőségek megvalósítását teszik lehetővé


Ha a leírásban valami nem világos, akkor jelezzétek!!!!

Találtam egy videót ! Elisa Backporch a részeg ember sablonok nagyasszonyának bemutatójával




Ági, Marcsi

13 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a sablon,már én is használom!!! Folyamatban vannak a kész termékek,a hétvégén fent lesznek a blogomba.Könnyű használni, jó vele dolgozni.Reméljük,hogy még bővíteni fogjátok a sablonokat.(pl.hatszögek)
    Köszönöm
    Rózsa

    VálaszTörlés
  2. Ági!Írtam levelet emailban, ugye nem felejtesz el?

    VálaszTörlés
  3. Rózsa!
    Nagyon várom, hogy mit készítesz vele! Ugye jó játék és nem nehéz a varrása?
    Hatszögeken gondolkodunk, tényleg!

    Krszta!
    email megy estére!
    Ági

    VálaszTörlés
  4. Én szívesen vennék egy drezdai tányér sablont is. Olyat ami akár több méretben is kiszabható jelöléseket is tartalmaz. :D
    Na remélem jól feladtam a leckét.
    logót tervezek magamnak. Esetleg van valami ötletetek segítő programot keresek?

    VálaszTörlés
  5. ja és miért fekete négyzet van a képem helyén? valaki nem tudja véletlen?

    VálaszTörlés
  6. Edit!
    Sajnos nem tudok segíteni a felkiáltójeles képeid ügyében és a logótervezésben sem :-((
    A mi logónk azért lett ez a fa, mert én szecesszió és fa kedvelő vagyok, ráadásul jól tűzhető is a minta. Ráadásul nem akartunk se tulipánt, se virágot, se madarat, se............ szóval ez megtetszett én megtűztem és ez lett:-)
    A blogbajok blogon nagyon okos emberek vannak, nekik kellene írnod, biztosan valaki tudja az okát. Nekem is vannak mostanság bajaim a bloggerrel, de várok, hátha magától meggyógyul.

    A drezdai tányéros ötleted nagyon jó!!!! Tervbe vesszük!! Köszönjük a javaslatot!! :-)))

    Ági

    VálaszTörlés
  7. Én nagyon szeretnék egy ilyen sablont, van még ?
    Most dolgozom két napig lehet, hogy nem tudom ügyezni, tegyetek félre egy készletet.Az almacsutka nagyon jó, majd mutatom, ha lesz egy kis időm.
    Márta

    VálaszTörlés
  8. Martimez!

    Persze van még sablon!! A hétvégén Bp-en leszünk a Határtalanul-on, ott is oda tudom adni valakinek, de rendelhetsz is és majd küldöm!

    Ági

    VálaszTörlés
  9. Én is mindig így varrom, oszt most leltem egy videót :)) http://shecanquilt.blogspot.hu/2011/12/sewing-curves-is-not-hard-seriously.html

    VálaszTörlés
  10. Gina! Igen, már tapasztaltam én is, van aki alul teszi a domborút mint mi, van aki felül. A lényeg egyébként ugyan az mindkét verziónál. Én próbáltam mindkettőt, de nekem az alul domború több okból is jobban bevált. De köszi a videót! :-)
    Ági

    VálaszTörlés
  11. Kedves Ági!! Nagy felhÁborodásomat szeretném csillapítani azzal hogy ide írok Nektek. Hétvégén vettem egy részeg-sablont Tőled. Hiányos volt a csomagom. Nem tartalmazta a leállást segítő ellenszert. Először gondoktam varrok max 12 blokkot amivel eljátszogatok a tervezőfalon. Már 48-nál tartok. Imádom. Nagyon könnyű. Kész egy takaró fedlap. És azt is utálom benne, hogy millió variációban ki lehet rakni. Alig tudtam dönteni melyiket varrjam össze. Szóval köszönöm!!! Akarom a többit is. Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lele! A csomag valóban nem tartalmazza a leállást segítő ellenszert, sőőt, időkibővítőt és foltvarró klónozót sem tartalmaz. De mivel egy foltvarrónak legalább nyolc élete van, hogy minden elképzelt dolgot a felhalmozott anyagkészletéből megvarrhasson, így aggodalomra semmi ok!! :-)) Játsz bátran a blokkokkal és ne is ábrándozz azon, hogy nem tudok még újabb variációkat mutatni! :-)
      Ági

      Törlés
  12. Üdvözöllek! Lehet még sablont vásárolni? 😊

    VálaszTörlés