2011. december 21., szerda

Hasznos tanácsok - sablonokhoz, vonalzókhoz

.
A sablonok gyártatása  közben ragadt rám jó pár hasznos információ. Ezeket szeretném megosztani Veletek, mert vonalzókat, sablonokat nem egy-két alkalomra szerzünk be. Ahhoz, hogy hosszú éveken keresztül hasznos és jó segítőtársaink legyenek az alábbiakat tudom ajánlani.

A legfontosabb a helyes tárolás! 
A plexi sablonok felülete sérülékeny. A gyártás során egy vékony fóliával védik őket a karcolódásoktól, de ezt eltávolítják a kész termék csomagolásakor. Innentől kezdve a felületük karcolódik ilyen-olyan mértékben. Akár mennyire is vigyázunk rájuk egy idő után ezek az apró karcok mattulást fognak eredményezni. Ennek mértékén azonban a helyes tárolással változtathatunk. 
NEM SZABAD a sablonokat egymásra téve pl egy fiókban vagy dobozban összedobálva tárolni!!! Akár hányszor megfogjuk a dobozt, annyiszor fognak a darabok egymáson elcsúszni és rögtön egymás felületét megkarcolni! A sablonokat darabonként kis (tiszta) zacskókban, vagy külön tárolóban kell tárolni, a nagyobb darabokat akár egyesével fellógatva, óvva a felületüket!

Ha valamilyen szennyeződés éri őket, akkor ne alkalmazzuk azt az általában bevált női praktikát, hogy vegyszeres vattával letisztogatjuk! (aceton, benzin, alkohol) A plexi nem jól tűri a vegyszereket, a felületük ha kis mértékben is, de oldódik a hatásukra. Először eredményesnek gondolhatnánk a pl körömlakk-lemosós pucolást, majd egy idő után teljesen magmattul a felület.

Óvjuk a hidegtől! A plexi a hideg hatására rideggé válik, így sokkal kisebb fizikai hatásra is sérül. (a nagy táblában lévő plexi lap egy kis koccanásra is üveg módjára képes viselkedni, széttörik) Nem, nem gondolnám, hogy fűtött helységet biztosítsunk a plexi sablonjainknak és vonalzóinknak, de figyeljünk arra, hogy ha nagyon hideg helyen van, akkor még véletlenül se ejtsük le, futtassuk a sarkokba a körkést!!

Óvjuk a sugárzó hőtől!  Ahogy a hideget, úgy a nagy meleget sem jól tolerálja a plexi. (de jobban bírja, mint a hideget!) Ezért, ha nyáron szállítjuk a vonalzóinkat, sablonjainkat, akkor ügyeljünk arra, hogy ne állítva, hanem sima, egyenletes felületen fektetve tegyük azt. Nagyon forró tárgyakat ne tegyünk a vonalzók közelébe. (A forró kávés és teásbögrét ne a vonalzókra tegyük!!!) Ha mégis úgy gondoljuk, hogy nagyobb hőhatásnak lett kitéve a vonalzónk, akkor várjunk addig, amíg szobahőmérsékletre visszahűl, utána emeljük fel a sima felületről. (itt pl a tábori utazásokra gondolok az 50-fokos autóban) 

Megfelelő körkést válasszunk! Az egyenes oldalú vonalzókra ez nem vonatkozik, de nagyon fontos, hogy a kisebb sablonokhoz a megfelelő méretű (kisebb) körkést használjuk! Az íves sablonokhoz a kicsi körkés alkalmas, mivel a belső ívek vágásakor a kés pengéje belefuthat a plexi oldalába. Így nem csak a sablon oldala, hanem a körkésünk pengéje is sérül!!!

A körkés  és a sablon! Tulajdonképp egyik a másik nélkül értelmetlen, de ugyanakkor egymás ellenségei. Egy kis odafigyeléssel azonban ez kivédhető! Amikor az anyagon elhelyeztük a vonalzót, akkor odatesszük a körkést és................ no akkor van a baj! Ha előveszitek a régebbi vonalzóitokat, akkor láthatjátok, hogy az eleje és a vége sérül a legjobban. Főleg abban az esetben, ha a vonalzó végétől akarjuk végigvágni az anyagot. Amikor már a vonalzó mellett siklik a körkés, akkor semmi baj, csak amíg akár a vonalzón is futhat! Tehát érdemes 1-2 másodpercet rászánni és nagyon figyelmesen helyezni a körkést az anyaghoz a sablon MELLÉ. Vagy nem pontosan a vonalzó szélétől kezdeni a vágást. Így a vonalzók és sablonok sarkai (a legkényesebb részei) sokáig épen megőrizhetők.

Melyik sablon mihez??  Fontosnak tartom itt leírni, hogy körkéssel csak azok mellett a sablonok, vonalzók mellett vágjatok, amelyek vastagsága legalább 2,5, de inkább 3 mm!!! Ennek az az oka, hogy a vékonyabb plexi (vagy egyes esetekben poli-karbonát) sablonok nem védik a kezeteket!! A vonalzók, sablonok vastagsága biztosítja, hogy a körkés az anyagon a sablon MELLETT  fusson. Ha 3 mm-nél vékonyabb a sablon, akkor a körkés szinte pillanatok alatt a kezeteket fogja elvágni!!!

Remélem hasznosnak véltétek a leírtakat és hosszú ideig jó állapotú sablonok, vonalzók segítik majd a munkátokat!


3 megjegyzés:

  1. Köszönöm a tanácsokat,nagyon hasznosnak tartom őket.
    Rózsa

    VálaszTörlés
  2. Köszi, hogy vetted a fáradtságot és idő nem sajnálva megosztottad velünk tapasztalataidat! :)

    VálaszTörlés
  3. Én is nagyon köszönöm, kedves Ági! ÉN még előtte vagyok annak, hogy ilyen hasznos dolgokat bevásároljak, de mindig alaposan utánanézek mindennek, mielőtt nekiugranék a használatának. Ez az infó nagyon hasznos volt!

    VálaszTörlés