2012. január 22., vasárnap

Szivárványos varrás

.
Azt mondják, hogy a színeknek gyógyító ereje van. Ez most egy" foglamamsincs," (de szerintem  az orvosnak sem) , de nagyon fájós kórság esetében különös jelentőséggel bír. Mit tesz ilyenkor egy foltvarró? Felhívja a legjobb barátnéját, napok óta nyavalyog a telefonban, hogy itt, meg ott fáj. Aztán végül varrásterápiára fogják magukat közösen. Mert foltvarróknak a  közös varrás a gyógyító terápia, ha az a színekkel együtt van kombinálva, akkor pedig felülmúlhatatlan.  Mivel a munkamegosztás a kínzó derék és gerincfájdalmak körül forog, így az egyikük szab és vág, a másikuk (a fájós) beül kitámasztott derékkal és háttal egy kipárnázott székbe és a kiszabott darabokat heves csicsergések, nem betegségre utaló témák  közepette varrja. :-)) 

De gondolom senki sem a kipárnázott székre kíváncsi :-))

Az, hogy mi milyen sablonokat gyártunk, azt nagymértékben befolyásolja az eddig meg nem varrt takaróink, technikák iránti  kíváncsiságunk, illetve kivitelezési ötletünk. 

A nagy hexagon sablonunk is talán azért készült el, hogy ilyen módon lehessen vele takarót varrni.

A már évek óta polcon lapuló "nem is ilyet akartam festeni"  (mondhatni randa, sőt egyik-másik inkább látlelet színű) anyagok kupacára esett a választásunk szabáskor. (színterápiás gyógyító céllal :-))) De bátran lehet ehhez a technikához pusztítani a maradékos zsák tartalmát, vagy akár olyan anyagból is lehet szabni, amelyiken egy-egy nagyobb minta van, mert az átlátszó sablont szépen a mintához lehet igazítani.

A  4 1/2 inch szélességű  hexagon sablonhoz vágtunk le az anyagokból csíkokat. (11,5 cm)






Aztán a leszabott csíkokat tovább daraboltuk.



Egész addig, amíg 216 db nem lett belőle.

(jó, tudom a képen nem 216 db látszik, de egész biztos, hogy végül annyi lett kiszabva, sőt pár darabbal több is!)

Aztán jött az utolsó számítgatás. Mivel lett egy halom mindenféle színű hexagonunk, így az összekötő színnek a feketét választottuk. 

Előkaptuk a 60 -fokos vonalzónkkat és megnéztük, hogy mekkora csíkokat is kell szabnunk. Jelen esetben 6,5 cm-es csíkokat. DE!!! ez a nagyság csak akkor igaz, ha valaki 6 mm-es talpszélességgel varrja a blokkokat. Természetesen megvarrható az egész takaró ettől eltérő nagyságú talppal is, de akkor az alábbiakban közölt nagyságokat át kell számolni! (7,5 mm-es talpszélességgel varráskor pl 7 cm-es darabokat kell szabni) Mindenképp egy próbablokk elkészítése javasolt, hogy később ne érjenek meglepetések!

Előrelátóan kihasználjuk a 60 fokos vonalzó csúcsán lévő jelölést:


Nos, ennek még nincs jelentősége, de ígérem majd lesz!!! Ugyanis ha nem teljesen a csúcsig szabjuk ki a háromszögeket, akkor később a blokkok összevarrásakor  könnyebb dolgunk lesz! De lehet csúcsig is szabni, úgy is ki fog jönni a minta!

A fekete csíkokra szépen egymás után ráhelyezzük a hexagon darabokat. Nem kell közöttük túl nagy távolságot tartani, kb 1 - 1,5 -2 cm bőven elegendő!! És ameddig tart a csík, addig csak szép folyamatosan - tartva a varrattávolságot -egyenesen csak varrunk és varrrunk!!!!




Tehát addig varrjuk a  színes hexagonunkat fekete csíkra, amíg el nem fogy. a  halom kiszabott fekete csíkunk. Tudom, van aki most magában azt kérdezi, hogy milyen SI mértékegység az a halom? Jogos!

A következőképp számoltunk. A mi - nevezzük blokknak, de helyesebb az egység kifejezés - 10 x 10 cm-esnek kezelendő. Nem négyzet jön ki belőle, de számszakilag így lehet kezelni. A készülő takarónk 12 x 18 soros lesz, azaz szegély nélkül 120 x 180 cm nagysággal tervezünk. Ez majd a végén változik a kiegészítő darabokkal, de ezt most kéretik elfogadni!

A svéd áruházból származó fekete vászon 140 cm széles, aminek egy csíkjára  kb 16 db hexagon kerül fel.
Tehát 16 hexagon darabhoz 2 fekete csík kell, azaz összesen 28 db fekete csíkból áll a "halom". (Tehát összesen 182 cm-nyi,  + ezen kívül is majd kell még  a kiegészítő darabokhoz és a szegélyhez is!!!!! ) 

Ezután a felvarrt csíkot szétvasaljuk és a 60 fokos vonalzó segítségével levágjuk a fekete részeket. (a felső csúcsot nem hagyjuk meg. Ez nem kötelező, ha valakinek úgy tetszik, az hagyja meg bátran!) 


Így fognak kinézni:

Most a hexagonok azon oldalát varrjuk fel fekete csíkra, amelyik oldal szemben van a másik feketével toldottal. A módszer ugyan az, szépen egymás után csak fektetjük fel a csíkra kb 1 - 1,5  - 2 cm távolságot tartva két darab között. Ha kész, akkor szétvasaljuk.

Még évekkel ezelőtt láttam Eleanor Burns egy videóján, hogy ő mindig úgy vasalja szét az összevarrt darabokat, hogy először végighúzza a vasalót a két anyagon úgy, ahogy az a varrógép alól kikerül: 
Így:


Ezután a még langyos anyagokat hajtja szél és vasalja le. Bevallom először nem is értettem, de azt kell, hogy mondjam,  sokkal tökéletesebben lehet az anyagokat szétvasalni ezzel a módszerrel. És valljuk be őszintén nem is akkora macera, viszont a végeredmény sokkal szebb!


A teendő ugyan az, mint előzöleg, le kell vágni a fekete anyagot a 60 fokos vonalzó segítségével.

Közben megérkezett Erika barátnőm is, aki semmi foltvarró múlttal nem rendelkezik, csupán régi blogolvasóink emlékezhetnek rá, mivel neki készült az "Erika napra" készült neszeszer.  Ő  körkést sem ragadott iziben, de leültettük valahova és immáron hármasban beszélgettünk, miközben készítettük a színes hexagonokat. A káosz közben a tetőfokára hágott, mivel mindent szépen magunk köré tettünk, hogy fájós derékkal ne kelljen meg se mozdulni, de mégis minden kéznél legyen.




Azt gondolom, hogy a délután igen eredményes volt, mivel 5 óra alatt eljutottunk odáig, hogy elkészült a 216 (+ 8 db tartalék) egységünk - nevezzük blokknak. 

Aztán egy kicsit még elkezdtük rakosgatni az elkészült darabokat, amelyeket még közel sem biztos, hogy ilyen sorrandben fogunk egymáshoz varrni, csupán nem szeretnék álmatlan éjszakákat szerezni azoknak, akik kíváncsiak hogy mi is fog ebből a 216 kétoldalán fekete háromszögekkel megtoldott hexagonból kisülni :-)))

Valami ilyesmi.......... De még várni kell, hogy a derekam rendbe jöjjön, mert a helyes sorrend kirakosgatása egy cseppet sem derék és hátkímélő manőver lesz. De a színek már úgy érzem hatnak, mert a tegnapi naphoz viszonyítva máris jobban vagyok :-)) (bár lehet, hogy a gyomromat rágcsáló gyógyszer is közrejátszik ebben) 


Ági, Marcsi



11 megjegyzés:

  1. Jobbulást kívánok!
    És kíváncsian várom a végkifejletet!

    VálaszTörlés
  2. Jobbulást lányok, látjuk, hogy a folt-szenvedély átsegít minden nehézségen! :o)

    VálaszTörlés
  3. Jó lett, és a színes anyagok nagyon vadítóak. Ettől biztos meggyógyul a derekad.

    VálaszTörlés
  4. Mielőbbi felépülést! Köszi, hogy megosztottátok velünk ezt a módszert!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Ági!
    Először is jobbulást kívánok,lehet,hogy egy jó Thai masszás jót tenne!
    Köszönöm a sablonhoz való eligazítást,én nem így csináltam volna,így sok időt spóroltál meg nekem...
    Köszönöm Rózsa

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon-nagyon jó!!! Annyira hihetetlenül egyszerűnek tűnik a sablonnal!!! Még a végén kedvet kapok hozzá ;-)
    Hátadnak, derekadnak, meg expressz küldtem egy halom gyógymanót...Csak hogy mihamarabb láthassuk a folytatást! ;-)
    Jobbulást!

    VálaszTörlés
  7. Jobbulást, és nagyon várom a folytatást!
    Nagyon izgalmasnak tűnik!

    VálaszTörlés
  8. Drága Ági! Mielőbbi gyors gyógyulást kívánok neked! Ha még nem próbáltad a lóbalzsamot feltétlenül ajánlom. Nálam csodákat tesz, bármely testrészem is rakoncátlankodik.
    Boldog névnapot is kívánok egyben... ha jól láttam a hétvégén volt Ágnes! :o)

    VálaszTörlés
  9. Jobbulást Ági, boldog névnapot kívánok!
    Marcsi, klasszak vagytok!!!

    VálaszTörlés
  10. Isten éltessen Ági és jobbulást kívánok. Nagyon tetszik az újabb ötleted!

    VálaszTörlés
  11. Névnapi jókívánságokat nagyon köszönöm. Már gyógyulgatok (sajnos csak -gatok)
    Bizony jó ez a közös varrás, és a színek, most is csak nézegetem a darabokat! :-))
    Ági

    VálaszTörlés