2012. november 12., hétfő

Ha van 3", legyen 4" is!

.
A körszeletes sablon úgy tűnik elnyerte a tetszéseteket, ennek nagyon örülünk! De ha van 3"-es sablon, akkor legyen 4"-es is!
Egy kicsivel könnyebb a szabása is és a varrása is. A homorú darabot akár a 45 mm-es körkéssel is lehet szabni.
De, hogy megnehezítsük a választást két verzióban készült el a sablon. Rajtatok áll, hogy melyiket kéritek.
Készült olyan, amelynek a két (a homorú és a domború) része külön-külön darabban van, és van olyan verzió, ahol a két elemet egyben hagytuk.

A szabás egyszerű, hiszen akár maradékokból is lehet szabni, de csíkokból is. Ha viszont csak egy elemnyi rész kell, akkor akár az anyagra téve is biztonságosan szabható. A sablonon mind a szabandó rész varrásráhagyással, mint a varrásráhagyás nélküli körvonal jelölve van. Erre azért van szükség, hogy akár félbehajtott anyagból is lehessen félkört, vagy négybe hajtott anyagból egész kört is szabni.

A sablon elfordításával pedig a két rész könnyedén és pontosan kettévágható.


Ha össze akarjuk építeni egy szélesebb anyaggal (és nem akarjuk őket varrni) akkor a vonalzó mellett pontosan felfekszik a hosszabb sablon. Tudom, csak mm-nyi elcsúszás lenne lehetséges, de így biztonságosabb.

Azért figyelni kell, hiszen a körszelet sablonon rajta van a varrásráhagyás! Ha nem varrjuk össze két darabot, akkor előtte azért gondolni kell arra, hogy összesen csak kétszer kell elhagyni a varrásráhagyást.

Aki ismer az nagyon jól tudja, hogy utálok (mit utálok, gyakorlatilag képtelen vagyok) anyagot eldobni. Nos, hulladék pedig van, mégpedig a homorú rész szabása után.
Már akinek .-))

A 4" körszelet homorú részének szabáshulladékára ráhelyeztem a 3" körszelet domború részét, amit egyből ki is szabtam, majd egy szép dobozkába helyeztem a darabokat. Jó lesz az még!!

Így aztán hulladék is alig-alig lett.

Ötletek? Nekem van rengeteg!




Tehát nézz be a Csokifolt Shopba, ha szívesen varrnál a körszeletekkel!





1 megjegyzés: