2012. november 28., szerda

Karácsonyi csillag

.
Az ünnepek közelednek.......mondhatnám az idén is korábban lesz karácsony, mint kellene. Persze a hőn áhított "időkibővítő" még mindig nincs a birtokomban, így annyi időt kell beosztanom, amennyi van!
Persze én is szeretem a lakást egy kissé ünnepi hangulatba hozni. Most egy karácsonyi asztalközép készült el. Nem nagy darab, de a fehér abroszon majd jól fog mutatni.



Kiválasztottam három féle karácsonyi anyagot. A piros szabásával kezdtem. Összesen 6 db piros rombuszra van szükség (ha a 60 fokos rombusz sablonnal szabunk) egy csillaghoz. Ezeket leszabom.



Ezután csíkokat vágok a világos színű anyagból és szépen sorban erre varrom fel a piros rombuszaimat.
Majd vasalás és körbevágás...


Ezután a másik oldalait is felvarrom ugyan így egy világos anyagcsíkra. 

 Vasalás és körbevágás...

 Jön a következő szín...
 Vasalás és körbevágás....

Figyelni azonban nem árt, mert a csíkra - amire felvarrjuk a rombuszokat - nem a legelejétől lehet felvarrni a darabokat!!!!!!!!! Különben így járunk, mint én. A hiba ott van a kép bal alsó sarkában, ahol az ujjammal mutatom. A csík elején kell egy kis távolságot hagyni, majd a második darabtól már mehet szépen folyamatosan. (ezt a darabot fényképezés után lebontottam  és a sor végére varrtam fel újra)



 Most az elkészüld 6 darabot össze kell varrni. Tudom, ahány ház annyi szokás! Van aki 3 db-ot összevarr, majd a 2 x 3-at újra.  Én nem. Ennek az az oka, hogy sokkal nehezebben tudom akkor majd a varrásokat szétbontani a középrészen. Nem tudom, hogy melyik módszer a szabályos!!!!!! Aki tudja kérem árulja el nekem is!  Bár az igazat megvallva régen én nagyon macerásnak tartottam azt, hogy csak a pontos varrat találkozási pontig varrjak, de most azt gondolom, hogy szebb a végeredmény így.
 Tehát én a sablon segítségével bejelölöm, hogy hol is kell majd a daraboknak találkozniuk, csak onnan kezdődik és pont addig is fog tartani a varratom. 
Ezt a sablonon lévő lyukacskák segítségével könnyedén meg is tehetem!!



A két-két darabon lévő találkozási pontokra azonban figyelni kell!! Vagy bízunk magunkban, vagy az illesztési pontokat gombostűvel rögzítjük.   (ez utóbbi célszerűbb!)

Hátul a varrásráhagyásokat szépen körbe igazítjuk .....

Majd vasalás után így néz ki a blokkunk:



És tudom, most azt gondoljátok, hogy milyen nehéz lesz a belepasszoló darabot kiszabni és bevarrni. Pedig nem az! (ha a zöld köré még egy jóval szélesebb világos csíkot varrtam volna, majd összevarrás után azt a kívánt méretre vágom, akkor úgy is kivitelezhető lenne. De most azt a verziót választottam, amikor egyben van a betoldott rész)

A sablon másik oldalát használom, így minden egész egyszerű lesz.
A felső varrat találkozási pontot azon nyomban be is jelölöm!!!

Majd bevarrom a helyére.

Ilyen hátulról:


Célszerű kicsivel nagyobb darabot bevarrni, majd a felesleget levágni.


A következő darab így könnyedén be fog passzolni .-) Ezt szintén a sablon segítségével tudjuk a legprecízebben levágni. 





Vasalás után készen is vagyunk ..




Vékony bélés, hátlap és valószínű piros paszpol fog a szélére kerülni.
Természetesen nem csak a 60 fokos, hanem a 45 fokos rombusz sablonnal is kivitelezhető ez a módszer.
 Jó varrogatást kívánok!

Ha kedvet kaptál a varráshoz, látogass el a Csoki-folt Shop-ba, ahol megrendelheted a rombusz sablont!







3 megjegyzés: