2013. január 9., szerda

Ez is talpas bejegyzés......

.
Egy kedves foltos társunkkal beszélgettem telefonon ma. Arról volt szó, hogy milyen talppal varr. Nem részletezem, de a beszélgetésünk lényege az volt, hogy nem feltétlen szükséges beszereznie 1/4 inch szélességet elhagyó talpat, ha a varrógépén állítható a tűpozíció. Ígértem, hogy átküldöm neki az erről szóló blogbejegyzésem. Aztán keresgettem, de nem találtam......
Vagy szétszórt vagyok és rosszul kerestem, vagy ez a szösszenet ide a blogba még nem került fel :-( A Hírfoltokban tudom, hogy volt erről már írás, de itt ezek szerint nem. Így Ilonának  nyílt levélben küldöm a tippeket :-))


A foltvarrás kapcsán  tudnunk kell, hogy melyik talpunk milyen varrásráhagyást hagy el, hiszen szabáskor már eleve egy adott varrásráhagyásnyi anyaggal számoltunk. Ezt a varrásráhagyást kell nyilvánvaló alkalmazni az összevarráskor is.
 A követelmény az, hogy az egész varrógéptalp felülete az összevarrandó anyagon feküdjön varrás közben, így biztosított az, hogy ne csússzanak szét az anyagok és ne is gyűrődjenek a talp alá.  A legbiztosabban úgy tudjuk az adott távolságot tartani, ha mindig a talp szélénél fut az összevarrandó anyagaink széle.(vagy 1 cm-nél szélesebb táv esetén sorvezetőt használunk) Ezért célszerű minden munka megkezdése előtt ellenőriznünk, hogy megfelelő talpat választottunk-e a varráshoz. 
Azok a talpak, amelyeknek középen csak egy kis lyuk van, azok csak egyenes varrásra alkalmasak. Ügyeljünk rá, hogy még véletlenül se akarjunk vele széles öltést  varrni – cikk-cakk öltést, vagy ne állítsuk el a tűpozíciót sem – mivel a tű ilyenkor a talpba fog szúródni és a tű biztos, hogy  az első pillanatban el fog törni.
Az egyenes varráshoz is használhatunk cikk-cakk öltéshez kifejlesztett varrógéptalpat.  Ezeknek a talpaknak a varrás helyén szélesebb rés van. Ez további lehetőséget is ad a felhasználásukra.
Így tehát célszerű a talpakat először ellenőrizni, amit egy patchwork vonalzó segítségével könnyedén meg is tehetünk.

 Ha gyakran varrunk patchwork munkát, akkor szerintem érdemes beszerezni egy kimondottan 1/4 inch szélességet elhagyó talpat. Így ellenőrizhetjük a legegyszerűbben, hogy egy inch-es beosztású vonalzóra helyezzük. Jól látható, hogy pontosan  1/4 inch távolságra fog a tű leölteni a széltől. Nincs más dolgunk varrás közben, mint az anyagok széli részén vezetni a talp széli részét!



 Ha ilyenünk nincs, akkor feltesszük azt a talpat, ami van, de mindenképp cik-cakk öltésre alkalmas talpnak kell lennie!
Látszik, hogy a tűpozíció normál állásánál a varrat nem az 1/4 inchnél lenne!



 A tűpozíciót addig állítjuk jobbra, amíg a tű a kívánt jelöléshez nem ér! 









Ezt jól megjegyezzük és amikor ilyen varrásráhagyással kell, hogy dolgozzunk, akkor minden esetben ebbe a tűpozícióba állítjuk a varrógépünket! 




Így már lett is egy pw varró talpunk! :-) 


3 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm a hasznos információt!

    VálaszTörlés
  2. Valóban hasznos ez a tájékoztatás, már csak azt nem tudom, hogy a tűpozíciót hol lehet állítani. Bocsi, de teljesen amatőr vagyok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Böbe! Nem minden gépen lehet állítani a tűpozíciót. A bejegyzés elején is írtam, hogy ez a módszer csak akkor működik, ha ilyen funkcióval rendelkezik a géped. Ha ezt tudja, akkor a kezelőfelületen van valahol egy gomb.... ehhez el kell olvasni a varrógéped leírását.
      Ági

      Törlés