2013. március 11., hétfő

Érfogó, avagy applikáljunk egyszerűbben

.
Régi blogolvasóinknak nem lesz újdonság ez a bejegyzés. Az igazság az, hogy én már évek óta használom ezt az eszközt. A férjem készletéből einstandoltam le egyszer, aztán nálam is felejtődött .-) Ica barátnőm mutatta nekem az applikálás egyszerűbb (mit simán egyszerűbb, sokkal de sokkal egyszerűbb és pontosabb is) módját. Azóta én csak így... és sehogy másként. 


 Egy iratlefűző tasakra (köznapi életben bugyi) rajzoljuk a mintát. A nylonra másolt minta segítségével felhelyezem az előre leszabott -  blokknagyságnál egy kicsit nagyobbra hagyott - anyagra a felapplikálandó darabokat.
 Ügyelve, hogy a ragasztós felük essen lefele! (volt már, hogy pórul jártam :-(( ) A vasaló lapomon dolgozok, egyrészt mert a végén vasalni kell, másrészt, mert ragyogóan lehet gombostűket szurkálni bele, majd az alatt szépen a kívánt helyre lehet tenni az érfogó segítségével a  kívánt darabokat.
 Főleg nagyobb blokkok és sok kis darabka esetén nagyon hasznos az érfogó, mivel a nylon alá nem fér be a kezünk. Az  eszközzel megfogva a kis darabkát viszont könnyedén lehet az adott helyre becsúsztatni. Utána a nylon felett a szabad kezemmel odarögzítem, majd ha egy-egy  darab pontos helye megvan, akkor gombostűvel rögzítettem, nehogy elcsúszkáljanak.

 Az érfogóval könnyű  megfogni a kis darabokat és a nylon alá helyezni. A nylont a végén leveszem és óvatosan oda-odarakosgatott vasalóval rögzítettem a részeket és meg is van a nyers blokk.
 Hogy hogyan is működik?
Első ránézésre egy ollónak tűnik, de nincsen éle.

Sőt, a vége nagyon is sima kialakítású, így nem akad bele semmibe, nem tesz kárt a kis anyagdarabokban.
A belső felülete viszont recés (de nem élesen) így az érfogóval megfogott anyagdarabot biztosan rögzíti.
Aztán pedig meg is fogja helyettünk a legkisebb darabot is :-) A szári részén van a lényeg! Ugyanis a két szár egymásba is kapcsolódhat, ha szeretnénk.
Így már meg is nyújtottuk a kezünket, mert az érfogó befér a nylon alá is, hiszen hosszú és keskeny! A két felét sem kell fognunk, hiszen ha rögzítettük a két szárat, akkor biztosan tartja az anyagot.
Ezután csak a két szári részt kell egy enyhe nyomással szétválasztani. Ezt aki még nem fogott ilyen eszközt annak azért párszor nem élesben ki kell próbálni, de egy cseppet sem ördöngösség!

A tudománya az érfogónak foltvarró szemmel itt még nem ért véget! Mert ott van ugye az a fránya táskafül esete! Szép is legyen, varrás se nagyon legyen látható, hosszú is, meg sokszor keskeny is. Nem nagy élmény a kifordítása :-(

Érfogóval én így csinálom:
A vetex-el bevasalt szövetet félbe hajtom, körben levarrom. Azért mutatok képet róla, mert látszik rajta, hogy ezek nem sima "löttyedt" fülek, hanem rendesen be vannak keményítve. (no csak azért firtatom, mert ezeket a legnehezebb kifordítani)
A széleken levágom a csücsköket.


A fül közepe táján nyitva hagyok egy nem túl nagy rést a kifordításhoz.
Egyik vég fele felvezetem az érfogót...
.. majd amikor a végére értem az egész csövet egy kicsit feltolom, így a fogó végébe be tudom csiptetni a végét a táskafülnek.

Ekkor aztán be is akasztom a szárakat.
... és szépen kifordítom a csövemet. A kezdeti cső közepénél fogom kihúzni az egyik oldalt.


most ugyan ezt megteszem a másik oldallal is.



Nyilván a szárakat csak akkor fogom szétkapcsolni, ha le akarom venni az érfogót az anyagról.
Ehhez egy kicsit össze kell nyomni a két szárat. (na ezt azért előtte párszor gyakorolni kell, de a 3.-ra mindenkinek menni fog, ígérem! )
Így aztán pár perc alatt készen van a 72 cm hosszú és 3,5 cm széles táskafülem KIFORDÍTVA :-)

A középen lévő kb 4 cm-es lyukat kézzel be kell varrni, kivasalni és kész!

Hogy mire használom még az érfogót?
pl körök kistircelésekor kis lyukon ki tudom fordítani az anyagot, az érfogó fejével pedig könnyen a varrás mellett ki is nyomkodom az anyagot.
de pl  babalábak tömésére is nagyon jó, hiszen le lehet nyúlni vele a keskeny csőben, miközben a tömőanyagot fixen tartja.
... meg a csuda tudja még, hogy mire, mert nekem ott van a varrószobában elérhető közelségben és bizony használom is :-))

Ha felkeltette az érdeklődésedet az érfogó, akkor látogass el a Csokifolt Shop-ba!











3 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos holminak tűnik! Köszönjük a bemutatót! :o)

    VálaszTörlés
  2. Remek ötlet! Úgy érzem, megéri próbálkozni a beszerzésével:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon sokoldalú ,nem is gondoltam ennyi mindenre használható!Köszönöm a bemutatót!

    VálaszTörlés