2013. december 15., vasárnap

Csillag variációk 22,5 fokos sablonnal

.
Most csak az egyik variáció a 22,5 fokos sablonnal, mert persze ezzel is lehet nagyon sokat. De ha ennek megértjük a lényegét, akkor a többi már hipp-hopp menni fog :-)  Aki a csillagvarázslót használja, az szinte egyből rá fog jönni a nyitjára. Gyakorlatilag ugyan az történik, csíkegységekből kivágjuk a megfelelően elfordított sablonnal a darabokat.

Most először ezt a típusú csillagot varrom lépésről lépésre, ha valami nem érthető kiabáljatok!! Elég extrém színeket válogattam.... egyrészt nem ennyire vad, csak fényképezni nem igazán tudok, másrészt a jó érthetőség kedvéért választottam ezeket.


Azért ezt variációt választottam, mert akár milyen hihetetlen nem kell a darabokat csak a kiszabott darabok elején és végén passzítani.  Cheryl Phillips oldalán sok ötletet látni. Nem teljesen azonos az ő és a Csoki-foltos sablon, de ha most hirtelen nem elég ez a csillagvariáció, akkor nézzetek be az oldalára.
Hogy érthető legyen a szabási metódus ezért ezt a rajzot ide teszem, gyakorlatilag az összes csillag szabása ezen alapszik.
A sablonnak van egy A. illetve egy B. felirata, amelyik az oldalukat jelenti. (úgy kell majd elfordítani a sablont, mint a bakelit lemezt anno). De inkább képekkel:

Én szeretek spórolósan szabni, ez most sincs másként. Ha már vagdosok, akkor minél kevesebb hulladék legyen. Így egyszerre két csillagra való anyagból indulok ki.  Az alapszínből két db 15 cm-es csíkot, a "csillagnak" szánt anyagból pedig szintén 15 cm-es csíkot szabtam ki, majd egy csíkegységgé varrtam őket össze. (a csillagnak szánt csík már eleve csíkos a képen, de természetesen ez is állhat különböző anyagokból összevarrt csíkokból!!!)  Kivasalva a vágólapra tettem. Két csillag kiszabásához összesen két darab csíkegységre lesz szükség!  A második csíkegység széli része azonban lehet keskenyebb!!!!!!!!! A széli csíkok csak 9 cm-esek, a középső marad 15 cm!


1. szabás:
A sablon 45 -fokos jelölését teszem a varrásra, úgy, hogy a sablon "A." oldala nézzen felém. Most az egész sablont körbevágom, azaz a rajz szerinti "A-oldal nagy" darabokat fogom szabni.
A csíkegységem egyszer alsó, egyszer felső darabjára helyezem a sablon és körbevágom.

Egy csillag-blokkhoz összesen 4 db ilyet kell kiszabni, mivel én most két csillagra valót szabok, így összesen 8 db-ot.
Arra kell figyelni, hogy ne nagyvonalúan nyiszáljunk a körkéssel a sablon csúcsi részénél, mert akkor a következő darabot már nem tudjuk spórolósan az anyagra tenni. Mutatom, hogy hol - ami a tetején jön vágás, azt óvatosan! :

Ez lett a csíkegységből szabás után:

2. szabás:
A csíkegységből még bőven van, így folytatom ott a szabást, de most a "A-oldal kicsi" elemek következnek. Egy csillaghoz 4 db, két csillagot szabok, így összesen 8 db kell. A sablon felhelyezése ugyan az, mint előbb. A oldal néz felém, a 45 fokos szöget a varratvonalra teszem.
jelölőtollal, vagy ceruzával a sablonon lévő rést megjelöljük. Lehetőleg teljes hosszában.
A sablont körülvágjuk körkéssel, de csak a ceruza jelölésig, az alját nem kell. Majd a jelölés mellé helyezzük a sablon egyik oldalát és levágjuk azt a részt is.

Ilyen lett a kiszabott blokkunk:

egyet innen, egyet onnan:
ha ezekkel megvagyunk, akkor már gyűlnek a darabok:   (mivel nem szimmetrikusan csíkos az anyagom, ezért különbözőek a darabjaim. Ha valaki szimmetrikusan csíkos anyagból - vagy csíkegységből dolgozik, annak akkor vagy egyforma lesz minden darab és akkor elég az egész csillaghoz egy csíkegység)

3. szabás:
"B-oldal nagy" részeket fogom szabni. Értelemszerűen meg kell fordítani a sablont, felém néz a B. jelölés. Ugyan úgy a 45 fokos vonalat teszem a varrásvonalra. Csillagonként 4 db ilyenre lesz szükség.  A mostani csíkegységem széli darabjai keskenyebbek, mint az előző csíkegységé. Fentről lefele nézve 9 cm - 15 cm -9 cm széles csíkokból áll.


4. szabás:
"B.-oldal kicsi" részek szabása, mely a fentiek szerint B. oldal néz felém, varratra a 45 fokos jelölést, a résekben jelölni és a sablont csak eddig szabni. Jelölés mentén levágni.
Kész a szabás!
Rakjuk össze, hogy végre valami látszódjon az egészből:


Alternatív szabás:
mert ugye nem minden foltvarrónak jár egy rugóra az agya.... lehet úgy is szabni, hogy az A-oldali sablonnal a csíkegység színén szabunk, a B-oldal helyett pedig szintén az A-oldali sablont használjuk, de a csíkegységünk visszáján szabunk. Ebben az esetben ügyeljünk, hogy a vonal a varrásra kerüljön! Dupla anyagból (színt színére téve a két csíkegységet) ennél a csillagnál nem lehet, az majd egy következő projekt!

És akkor most el kell dönteni, hogy mit szeretnénk a középső résszel később tenni!
  •  merészek vagyunk és meghagyjuk középen a sok anyagot, ami elég nagy kihívás is lehet, hiszen 16 db anyag megy be középre
  • nem vállaljuk a sok anyagvéget, a középső részre applikálunk majd egy kört
  • nem szeretnénk applikálni sem és bajlódni 16 db széli részével sem. Negyedenként varrunk hozzá egy kis háromszöget.
  • más megoldás is lehetséges, hiszen párosával is dolgozhatunk, de ezt most nem részletezem
Ha nem akarjuk a csúcsokat egybe futtatni, akkor a végekből le kell vágni. Ez egyébként úgy a legegyszerűbb, ha a blokkok darabjait már kettesével összevarrtuk. (a szomszédokat, de ügyeljünk, hogy melyiknek melyik szélét kell összevarrni. Ebben segít, ha először összerakjuk a blokkot) 
A sablon vonalát (a képen látszik, hogy melyiket) az oldalra illesztjük és a sablon sarka érjen a kiszabott darab oldalához. Ott lenyisszantjuk. 


Aki szereti a sarkokat is a könnyebb illesztés érdekében lecsapni (mint én is) annak ezt most kell megtennie. A kicsi elemek hegyesebb sarkait érdemes csak levágni, a nagy elemeknek nincs értelme. A sablon középen végigfutó vonalát helyezem az alsó részre, majd az egy varrásvonalnyi táv ahol az anyag széléhez ér, azt vágom le.
Szerintem ezen a képen jobban érthető:
Na akkor most varrjuk össze :-)
Semmi macera, adja magát. Ha levágtuk a sarkot, akkor nagyon spekulálni sem kell.
A varrásráhagyásokat varrás közben igazíthatjuk, vagy azoknak megfelelően varrjuk a darabokat láncban.
Íme készen az első variáció szerint - ha a közepére a végén akarunk majd applikálni egy környi anyagot. Kicsi a lyuk, így nem kell, hogy hatalmas legyen a középső kör, viszont az anyagszélek mégsem érnek össze:

hátulról:

Második variáció szerint (én nem akartam köröcskéket, jo-jo-t a közepébe) varrni fogom, azaz negyedenként dolgozok tovább. Hogy mekkora  a betoldott háromszög, az mindenkinek a saját ízlésére van bízva, én nem akartam nagyot, hiszen a csillagról szól a blokk, ráadásul a szabáskor leeső hulladékokat pont fel lehet használni.
A negyed blokkokat egyenként (kivasalva) vonalzó alá teszem és a közepét beigazítom. Meg kell jegyezni, hogy melyik jelölésre tesszük, hogy minden blokkot egyformára vágjunk.
Hozzávarrtam mindegyikhez egy-egy háromszöget, majd így a négy darabot egy egésszé.

Hátulról pedig megnyitottam kissé az első varrást és szépen levasaltam.


Ha pedig bátrak vagyunk, akkor nem vágjuk le a csúcsi részt, hanem összefuttatjuk a közepére a darabokat. Sorban varrtam az egyes részeket és csak a csúcsig varrtam. A közepén van egy kis dudor a sok anyag miatt, de nekem így is tetszik. Nagyon kezdők ezt a középrészi megoldást ne válasszák elsőre!

 Jó varrogatást kívánunk!

Ha kedvet kaptál a 22,5 fokos sablonhoz, akkor látogass el a Csoki-folt Shopba, ahol már rendelhető a  sablon!

Hamarosan újabb csillagvariáció leírásával jövök.



1 megjegyzés:

  1. Szuper ez a forma. Na, ha otthon leszek be kell újitanom egy-két dolgot tóletek....

    VálaszTörlés