2014. március 27., csütörtök

Így varrom én a.... Calypso-t.

.
A Calypso sablont amikor terveztem nem is hittem, hogy mennyi különböző hatást lehet a színezésével elérni. A festett és már régóta gyűjtögetett festett anyagainkat bátran vegyük elő!  De inkább most a sablon varrását mutatnám. Mondjuk úgy, hogy azt a módszert, ami nekem bevált. Bizonyára lesz, aki nem ért velem egyet, de az varrja másként!

A színezőlap segítség, hogy átgondolhassuk mit is szeretnénk! Minden vásárlónknak e-mailben küldünk ilyen lapot!

A sablonok mindegyikével 2-2 részt szabunk. A sablonelemek mindegyikén vannak számok 1-6-ig. Logikusan az 1. sz sablonrésszel az 1. sz elemet ..... stb szabjuk FÉLBEHAJTOTT ANYAGBÓL! Ez először költséghatékonyságból lett így, aztán rájöttem, hogy sokkal egyszerűbb és biztonságosabb is a szabás így.
 A hajtásvonalra kell tenni a sablonon középrészénél futó egyenes vonalat, ami egyben az anyagunk javasolt SZÁLIRÁNYA is. Érdemes a hajtásvonalat alaposan LEVASALNI! ugyanis később nagyon jól fog jönni ha látjuk a felezővonalat.
 Szerintem érdemesebb a csíkokból balról jobbra haladni az egyes elemek szabásával, hiszen így biztosan nem fut bele a körkés a következő darabnak szánt anyagba. (már ha jobb kezesek vagyunk. Bevallom a bal kezeseknél nem tudom, hogy hogy működik ez)

 Ahol a sablonon le van vágva a csücsök, ott vágjuk is le!
 Mind a hat elemnek szánt anyagkupacot helyezzük ki, hogy pont oda nyúljunk varráskor, ahova kell.
 Így fog összeállni egy "Blokk".  Balról jobbra haladva van a számozás is (1-6). Ebben a sorrendben is tanácsolom összevarrni.

Én eddig is úgy tapasztaltam, hogy az íves darabokat mindig úgy varrom össze, hogy domború rész alul, homorú felül legyen. Van aki másképp varrja, de az tegyen úgy!

A kezdés a két összevarrandó darab egymásra helyezésével kezdődik. Ne idegenkedjünk a kezdeti látványtól, hogy furcsán áll a kezünk alatt a két darab. Az elején könnyen beakadnak a szélek a tűlemez alá, használjunk egy darab papírt. 


Az íves darabok összevarrásáról már nagyon részletesen írtam ITT, ezért most ezt újra nem taglalom. A lényeg ugyan az itt is.

Ha mind a 6 részt összevarrtuk, akkor a 6. sz elemre helyezzük vissza a sablonunkat, hogy bejelöljük az illesztési pontot. (vagy már szabáskor bejelöltük rajta az illesztési pontot, és akkor már nem kell)
A szabáskori felezővonalra helyezzük a sablon középtájéki vonalát! A sablon mindkét illesztési pontját jelöljük meg - darabonként így összesen 4 db pöttyöt rajzolunk minden 6. sz elemre!


 Az 1. sz elem sarkában lévő illesztési pontot is jelöljük - már szabáskor is megtehettük, szabadon válassza ki mindenki, hogy mikor szeretné.

Rakjuk ki a darabokat, hogy tudjuk, hogy mit mivel szeretnénk összevarrni. Hosszában csíkokká varrjuk a "blokkokat". Egymás alá és fölé.


A 6. sz elemen lévő illesztési pontot az 1. sz elem illesztési pontjával összeillesztjük.

Így:
Majd oda is varrjuk! Az 1. sz elem kezdő és végdarabja csak két varrásráhagyásnyi szélességű, ne ijedjünk meg.

Ha összevarrtuk egymás alá és fölé a blokkokat, akkor most össze kell varrni a sorokat.

Most vasalhatunk ( én csak éppen hogy szoktam, azért, hogy a varrásráhagyások jó irányba nézzenek. Íves darabokat én a munka elkészülte után vasalok ki alaposan), de ügyeljünk, hogy minden varrás a 6. sz elem fele nézzen.

Most jöhet a sorok összevarrása. Van benne egy domború ív és egy homorú - ezek váltakoznak. Most használjunk azért gombostűket, mert az egyes csíkoknak illik egy pontban találkozniuk. Azt tapasztaltam, hogy a legproblémásabb rész az 1-es és 6 elemek találkozási pontjában van. (Ez sem olyan kacifántos egyébként, mint ahogy leírom!)A jó irányba vasalt varrásráhagyások most nagy segítségek, mert így látjuk, hogy hol is kell mennünk az új varrattal.  A 6. sz elem illesztési pontja most is nagy segítség! Mindkét 6. sz illesztési pontot kell egymásra tennünk.

Ilyen lesz összevarrás után:


Én még most sem vasalok, mert nincs széle a munkának. Varrtam még blokkokat olyan színekből, amit háttérnek gondoltam. De csak az egyik oldalhoz! Lehetett volna eleve négy sor és akkor nem kell háttér, de én bevallom még akkor csak kísérleteztem. Tehát az a lényeg, hogy PÁROS SZÁMÚ SORBÓL álljon a munkánk! 
És most jön a kör négyszögesítése, mert valahogy sehogy sem volt kedvem ennyi ívet ferde pánttal beszegni! Az alábbi módszert egyébként minden olyan minta varrásakor tudom ajánlani, ahol Tesselatio van. Pl almacsutka!!!!!! de a 45 fokban szabott daraboknál is jusson eszünkbe!

A két széli részt csőszerűen összevarrom. Látszik a képen, hogy pont összepasszolnak :-):

ilyen lett a cső:
Látszik a szabáskor félbehajtott anyag hajtásvonala, ami ugye pontosan a felező vonal. Itt ollóval elvágom az egészet félbe:
Így nézünk ki, de alul és felül még mindig négyszögesíteni kell:

 A módszer ugyan az :-)

Az egymáshoz illeszkedő 6. illetve 1. sz elemeket összevarrom, úgy mint az elején amikor hosszú csíkegységgé varrtam őket. Megint lett egy cső. Ez most olyan széles, hogy a közepes méretű vágólapomat bele is tudtam csúsztatni. Ez azért jó, mert így körkéssel vághatom el a munkát.

Érdemes egy kicsit elidőzni és végiggondolni, hogy hol is szeretnénk elvágni, mert ugye akárhol is vághatunk :-) 

Ha vágtunk,

vasaltunk

akkor már más dolgunk nincs, mint hátlapozni, tűzni és a szélét beszegni, bújtatót varrni rá és sokáig gyönyörködni a kész munkában! :-)

Ha kedvet kaptál a Calypso sablonhoz, akkor a Csokifolt- Shopban megrendelheted!

Jó varrogatást kívánunk!
3 megjegyzés: