2014. december 31., szerda

Bemelegítés...

.
A próbablokk elkészült. Mert én a gyanakvó fajta vagyok és szeretem a magam módján szabni - lehet, hogy takarékosabban - az anyagot. Azt hiszem most sincs ez másként :-) Bár én szentül hiszem, hogy a patchwork mértékegysége az inch, azért tudom, hogy sokakat most épp visszatart ez a lépték a mai varrástól. Ezért a próbát cm-es egységekben varrtam és most írom is a tapasztalatokat.

Elóször is már az elején eltérek a leírástól. Az alapszínem nekem fekete lesz és a csíkjaim mindenfélék. Az alapszínből én nem négyzeteket vágtam, hanem csíkokat az anyag teljes szélességében. Konkrétan a 4" helyett 10 cm-t. Kettőt. Ezeket összevarrtam egy színes csíkkal. A színes csíkjaim  szabáskor 6,5 cm-esek lesznek.
Kivasaltam a csíkegységet és felszabdaltam 10 cm-es csíkokká. Annyit szabjunk, hogy páros számú darab kell egy blokkhoz. Ha 110 cm-es csíkokból dolgozunk, akkor 5 blokkra való jön ki. (Tehát úgy számoljunk az alapanyag szükséglettel, hogy 20 cm-nyi anyag kell 5 blokkhoz. Azaz ha pl 7x7  vagy 6 x8 blokkos takarót szeretnénk, akkor 2 m-nyi anyagra lesz szükségünk az alapszínből. Egy blokk egyébként kb 30 x 30 cm-es lesz.)

Nem akarom, hogy mindegyik blokkom közepében ez a minta legyen, ezért a tervezett összesen 10 ilyen csíkegységem mindegyikét más más belső színes csíkkal fogom varrni.
A továbbiakaban egyértelmű a leírás, ezért azt nem ismételem. A tapasztalat az,, hogy a színes csík van alul összevarráskor és én vasaláskor a színes csíkok fele vasaltam a varrásráhagyást.

A levágás mértéke annak, aki nem inch-ben szab: 5,5 cm a nagyobb részen!!!!
 A kis részt érdemes varrás előtt benézni, mert könnyen meg lehet fordítani és akkor menthetetlenül bontani kell!!!



Íme az első blokkom előről:
hátulról:
A kocsonyám fő, a pogácsa kisült, a lencse beáztatva, mosógép és szárítógép már szédül, szemetet levittem most akkor megyek varrni!!!!!!!!!!!! :-)





2 megjegyzés:

  1. Te aztán nem bízod a véletlenre a rendezett év végét! (igaz, nálam is épp még megy a mosógép, és most végeztem a mosogatással, felmosással). Szép estét, jó szórakozást, és előre is boldog új évet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, a babonaság nem éppen könnyíti meg az ember életét. No meg persze a vasalni valóról nem szól semmi, így aztán köbméterszám áll a vasalatlan. De nem baj, megvár!!! Nektek is nagyon boldog új esztendőt kívánok!!!! Ági

      Törlés