2016. január 13., szerda

Olvasói levelek.... az Y-varrás

.
A vasfüggöny leverése nem volt olyan nehéz feladat, mint a félelmet eloszlatni a kezdő (sőt jópár gyakorlott) foltvarró lelkéből, ha az Y-varratot emlegetjük. (Y-varrattal találkozhatunk, ha 3 anyag találkozik egy pontban, nem kettő, ahogy általában.) 

Mivel én magam sem vagyok tanult szakmabéli, így nagyon jól tudom, hogy a minták tanulmányozásakor máris képes voltam "lapozni", ha láttam, hogy Y varratot kell varrni. Egyszer aztán akkora volt a kíváncsiságom, hogy gondoltam mit veszthetek... megpróbálom. Hazugság lenne azt írnom, hogy nekem aztán elsőre tökéletes lett, mert nem így volt. De bizton állítom, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja az egész problémakörnek!  Akik félnek tőle, legalább egyszer próbálják ki! kb fél óra esélyt adjunk magunknak!

Legfontosabb általam kreált szabályok! 
  • Pontosan szabjuk ki a megfelelő darabokat.
  • Az egész varrás alatt pontosan tartsuk a varrásráhagyást. 
  • Csak addig varrjunk ameddig kell .... 
  • A blokkok varrásráhagyását szépen szét kell vasalni, ha elkészültünk a varrással. 
Inkább mutatom képekben. Az FLORIA  sablonnal készülök varrni, ez pontosan ilyen varrással készül. 3 db fut egy csücsökbe, így aztán ha félek, ha nem,... meg kell varrni :-)


A szabás -ha már erről a sablonról esett szó - próbálom a leg anyagtakarékosabban tenni és úgy, hogy minél kevesebbet kelljen a hónom alatt szabni. Tehát csíkból szabok. Sablonnal., mert így biztos, hogy minden darabom pontos lesz és egyforma. (tehát az első szabálynak mindjárt meg is feleltem)
Mivel egy elég nagy mintát fogok varrni, ráadásul sok-sok színből áll majd a takaró, így érdemes a mintában szereplő színek mindegyikét felcímkézni, mert valószínű egy nyomkereső mohikán sem fog kiigazodni a mintán egy idő után. Én ezt mindig árazó cimkével teszem, vagy készítek egy papírlapot, amire feltűzök egy kis fecnit az adott színből. 

De először segédeszközöket gyártok! 
A sablont odateszem a gép alá, a tűt pontosan a lyukba engedem. Egy nagyon egyszerű szigetelő szalagot pedig a tűlemezre ragasztok, oda ahol a sablon véget ér.
Sablont kiveszem, gyakorlatilag kész a varrás közbeni sablonom! :-) Ez a módszer csak addig kell egyébként, amíg a szemünk meg nem szokja, hogy mekkora részt kell elhagyni az elején. Ha már az 50. blokkot varrjuk, akkor látni fogjunk! :-)
Két kiszabott darabot összefogok és odateszem a széli részét, ahol a szigetelő szalag van.

 Nyilván ez lesz a kezdő varratom. Ha nagyon pontosan ott kezdtem, ahol kell, akkor akár el is varrhatom a kezdő öltést.
...no de varrjunk!

ez lesz az összevarrandó blokkunk: 
A  szürkét és a pinket varrjuk először össze:

A képen jól látszik, hogy a varrat eleje "nyitva van", gyakorlatilag egy varrásráhagyásnyira.
 Most jön a harmadik darab.
 Először a pinket teszem a világos anyagra és varrom őket össze. Ennek a sorrendnek van jelentőssége! Jól látszik a képen, hogy a meglévő VARRATIG  kell varrnom és nem tovább! Ha ebben a sorrendben varrok, akkor nincs szükség további jelölgetésre, hiszen a meglévő varrat mutatja, hogy meddig kell varrni.
Most a szürkére teszem a világosat és varrom őket össze. Remélem a képen jól látszik, hogy a pink színű anyagot behajtva kell tartani.
 Az anyagszéleknek pontosan kell illeszkedniük!
 Megint pontosan csak a VARRATIG varrok, nem tovább! Ha tovább varrnánk, akkor azt akár egy tű segítségével bontsuk vissza.

Na akkor nézzük! :-) Vasalás nélkül sem rossz!
 Az ujjammal már előre segítek a vasalónak:
 .. és le is vasalom. Úgy is fogalmazhatnék, hogy az óra mutató járásával ellentétes irányba hajtok minden varratot, így a középső ponton szépen szétnyílik a három varrásráhagyás. Így biztosan nem lesz egy nagy bunkó ott! (nincs jelentősége, hogy milyen irányba vasaljuk a varrásráhagyásokat, de egy blokkon belül azonos irányba! Sőt, inkább azt mondanám, hogy egy munkán belül érdemes azonos irányban minden blokkot vasalni. A blokkokat össze is kell majd varrni! )

 Hát ennyi! :-)
Tessék kérem kipróbálni és egy cseppet sem félni tőle!

..én ugyan varrom tovább a többi blokkot, de erről majd később írok :-)



2 megjegyzés:

  1. Most megint sokat tanultam, köszönöm a trükköket! A szigszalagos soha eszembe nem jutott volna! :)

    VálaszTörlés
  2. Ági, ez a szigszalag nagy ötlet. Szuper volt az "oktatás". :))

    VálaszTörlés