2016. január 3., vasárnap

Olvasói levelek, negatív tanmese, ... vagy amit akartok

.
Az úgy volt hogy...
        szóval egy " Így varrom én " bejegyzés akart lenni, amit olvasói felkérésre kezdtem el varrni. (Fene nagy önbizalommal, bevallom) 
Aztán azt gondoltam, hogy ez az a darab, amit ha nagyobb hó esne, akkor bizony elásnék a kert végébe. Majd a lányom felhívta a figyelmemet, hogy szerinte az a hiteles, ha az elrontott munkákat is megmutatom. (Előzmény a gluténmentes fórum, ahol mindig fantasztikus sütemények képeit nézegetjük. Majd karácsony előtt jöttek a morzsalékos kiflik, összeesett piskóták képei. Sokkal bátrabban álltunk neki ezek után a sütésnek. ) 

Tehát vállalom! :-) (persze azért is vállalom, mert utána tökéletes produktum is született ! ) 

téma: forgó hexagon 
ok: nincs a blogon még róla semmi, pedig tuti, hgoy varrtam, de nem tettem a blogra fel
apropó: Cs. Ilona kérte és ha ő kéri, akkor én bizony nekiállok :-) 
 Mi legyen belőle: aktuális egy babatakaró gyártása, tehát varrjunk azt! 
Miből varrjak: na itt volt az első rossz döntés!  A szép színsorba állított anyaghalmaz pont a kezem ügyében volt. Pár napja érkezett haza a boltból!!! Tehát NEM VOLT  BEAVATVA!  (nem amerikai méregdrága, hanem kis költségvetésű, de tetszetős anyagok voltak) 

Szabás 
 Leszabtam olyan szélességű csíkot, mint a sablon. Arra ügyeltem, hogy az egyenes oldala az anyagon a szálirány.
 Kisebb körkést használtam. Most egyrészt ez a kedvenc, másrészt a homorú oldalon egyszerűbb a szabás vele.
 A sablont úgy tartom szabáskor, hogy a sablon szélét támasztom. (A kisujjamat kell figyelni! ) 

A leszabott csíkból jó sok lett. Mivel éles körkéssel szeretek szabni, így négy rétegben volt egymáson. Jó sok lett egyszerre kevés hulladékkal.
Jöjjön a színes! 

1. probléma: A fehér anyagnál nyugodtan hajthattam félbe az anyagot, mert mindkét oldalt tekinthetjük "szín oldalnak".  Nem így van ez a színesnél. De mit számított az nekem! :-( Ezt is szépen félbehajtott anyagból szabtam. 
Egyébként, mint az többször írtam nincs és nem is lesz forgó vágólapom, viszont a kisebb vágólapomat előszeretettel forgatom a nagyon. A szabáshoz leszabott csíkomat viszont felhajtom teljes egészében a kis vágólapra. Így nem mozdul el soha. 

Na mindegy,  most már, hogy ilyen eszement módon szabtam el lett döntve, hogy jobbra és balra forgó hexagont is varrok. Szépen ki is raktam magam mellé, hogy ki kinek lesz a szomszédja. 

 A belső csücsköket jelöltem egy tollal
 Domború alul, homorú felül. Kezdéskor csücsök a csücsökre
 felső darabot emelve szélt a szélre illesztve 1/4 inch varrásráhagyással
 Két véget pontosan összeillesztve (gombostűvel vagy csipesszel - mindegy)
2. probléma - Mivel nem volt beavatva az anyag, így a gyári keménység is benne volt, pluszban ráfújtam még keményító sprayt. Ettől olyan lett, mintha vasbeton elemekkel szőtték volna az egész anyagot. Ekkor már sűrűn szidtam a lustaságomat. Problémát legyűrtem, de nem ajánlom senkinek az érzést.

Összevarrás után jön a következő darab.  Meg a következő. Ilona kérdése pontosan az volt, hogy mit tanácsolok? Kettesével, hármasával, vagy sorban összevarrva.? ezt most a körbe varrós módszerrel próbáltam.
 Az, hogy most így néz ki az nem baj! Csak akkor szoktam kivasalni az íves darabokból álló blokkokat, ha azokat már összevarrtam. Egyébként össze-vissza nyújtanám a vasalóval. Tehát eddig még nincs semmi szokatlan.
 Hátul is oké!
 Na itt álljunk meg egy szóra! Itt kezdődtek a bajok!

3. probléma - Ha a vasalót bekapcsoljuk, akkor ne akkor tegyük, amikor elvakult szemmel várjuk addigi varrományunk eredményét. Mert mit tettem én? Blokk kész, vasalót felhúztam a maximumra, oszt hadd menjen. A vasalók először túlmelegszenek, aztán bekapcsol a termosztátjuk és úgy fog visszahűlni a beállított hőmérsékletre! Erről egyszer írtam, de ugye az agyam nem ott járt, vagy úgy gondoltam, hogy rám ez akkor már nem vonatkozik?

 Ráadásul én fényképezni is tudok ugye, miközben vasalok ? Így a bal kezemmel illusztrálom, hogy fogom az anyagot és mintha a jobb kezemben a vasalót tartanám (miközben fogtam és odatettem az anyagra,  mintha nem tudtam volna, hogy az nem hideg!) állíthatva a fókuszt, meg egyebeket a túlfűtött vasaló elintézte a származását illetőleg beavatatlan pakinsztáni matériát!
Aztán ugye mit várhatunk? Elégett és eldeformálódott blokkot. Megkaptam! :-(  A Piros pöttyös alakult át a legjobban! :-(  na ezt akarnám elásni a hóba! 

De akkor már tudtam, hogy ebből a történetből nem jövök ki jól, szomorkodtam egy darabig és saját magamat nevelő szándékkal tovább szívtam, mint a torkos borz. Akkor legyen a másik oldal, mert a kérdésre a választ még mindig nem kaptam meg. (2-2-2, 3-3, vagy körben varrva jobb) 

A variáció: 3-3
 Annyi, hgoy nem egy varrással megyek végig. Középtől a szélig, majd egy másik varrással újra a középtől  a szélig. Domború alul, homorú felül szabály miatt.
 Összevarrva, vasalva
 Másik kérdés az volt, hogy merre álljanak a varrásráhagyások? Szerintem így:
 B variáció: körben
 Vasalás után.  A bal oldali a körben varrt, a jobb oldali a 3-3 variáció 
 SOKKAL szebb lett és könnyebb is volt a varrása a 3+ 3 módszerrel varrtnak.
 Vasalva a varrásráhagyások.
Konklúzió: 
  • Csak beavatott anyaggal szabad dolgozni
  • A vasalót nem azonnal akarjuk használni
  • Nem fotózunk forró vasalót anyagon hagyva
  • 3-3 db-ot összevarrva varrjuk a forgó hexagont. 
  • A domború oldalt a szomszéd fele hajtva vasaljuk a részeket.  
Tehát ez volt a negatív tanmese, de azért talán hasznos nem csak nekem!




26 megjegyzés:

  1. Ági, nagyon jó, hogy ezt is leírtad. Időnként én is elámulok magamon, hogy milyen hülyeségeket tudok csinálni..... mint aki sosem varrt :))
    Nem tudom milyen tapasztalataid vannak a pakisztáni anyagokkal, de nekem kifejezetten nem ajánlották. És bizony volt már olyan anyagom is, hogy minden mosás után kisebb lett..
    A forgó nagyon aranyos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs különösebben bajom a pakisztáni anyaggal, HA előtte nem kímélő mosással ki van mosva, én a szárító gépbe is be szoktam tenni, majd jó nagy hőfokon kimosom. Akkor már mindent kibírt és ha egyben van és szine is van, akkor bátran belevarrom mindenhova.

      Törlés
  2. Megnyugodva vettem tudomásul,hogy az új technika iránt érzett izgalom másnál is felülírja a máskor egyértelműen betartott szabályokat.Az érzelmek kioltják az értelmet,az ember csak néz,egy munkán belül mennyi hibát bír összehalmozni.Eddig azt hittem ilyesmi csak velem fordulhat elő. Jó tudni,hogy nem vagyok egyedül 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szerintem egyáltalán nem vagyunk egyedül, csak nem szoktuk mutogatni. De attól még vannak ilyenek!

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Sokkal többször kellene meg osztanunk egymással a hibáinkat !! Ezzel sokkal többet tudunk segíteni másoknak, mint megmutatni a szép és kész alkotást !
    Nagyon köszönöm, hogy meg mutattad, hogy mit ne kövessünk el !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök,ha így látod! :-) Tudod én szoktam kapni "hideget" és "meleget" is. Nem mintha érdekelne, a fontosak azok akik értékelik a véleményem!

      Törlés
  5. Köszönöm nagyon tanulságos .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legfontosabb a beavatás, eddig is tudtam, csak valahogy elcsábultam.

      Törlés
  6. Köszönöm neked, tanulságos volt és Ilona Lévainénak nagyon igaza van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem akkor ezentúl a negatív dolgokról is írni. Mert velem is történnek :-(

      Törlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon átérzem :) Szóval nem csak velem történik ilyen meg ehhez hasonló :) Köszönöm, hogy elmondtad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, szerintem majdnem minden foltvarróval történnek ilyenek :-( A legnagyobb baj az, amikor azt hiszi valaki, hogy az ő varrástudásával van baj, pedig az anyag tehet róla.

      Törlés
  9. Ez egyáltalán nem negatív tanmese :-) Hanem hatásosan bemutatott példa arra, hogy miért nem szabad így csinálni :-) Megnyugtató, hogy nem csak amatőrök vétenek ilyen hibákat :D (mondjuk a vasalót én megtanultam, mert ez előző vasalóm rendszeresen kiolvasztotta a cérnát a varrásból, így soha nem kezdek azonnal vasalni)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megélni negatív volt :-( De néha kell ilyen, tudom :-) A vasalással szerintem egy darabig nekem sem lesz gondom :-)

      Törlés
  10. Negatív(!), negatív(?), de mennyi pozitívumot hozott a végkifejlet! És milyen megnyugtató más kárán tanulni! ;) Jól a fejembe vésem, ha Neked sem sikerül "futtában" varrni, akkor nekem ugyan miért menne? Köszönöm ezt a meg sem tudom számolni, hány varrótrükköt! És BÚÉK!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bea nagyon kedves vagy! :-) Megy neked is futtában, csak jobban oda kell figyelni a részletekre. Mert ugye a kutya ott van elásva mindig!

      Törlés
  11. Szia Ági!BUÉK !Szerintem minden patchwörkösnek lenne hasonló "negativ tanmeséje"Köszi, hogy leirtad,okulunk belőle !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. BUÉK! Okulni jó, csak az adott pillanatba ugorjon is be! :-)

      Törlés
  12. Van egy jó fél levél Andaxinom, csak úgy ajándékba így az újesztendőben...:)

    VálaszTörlés
  13. Ezt nagyon nagyon jó volt olvasni. Köszönöm az őszinteségedet, meggyőződésem, hogy mindenki tanul a hibáiból.Nem kétséges, hogy veled is így lesz.
    Nagyon izgulok én is mindig, ha másnak varrok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szerintem jobb, ha az anyag nem minőségi mivolta még varrás előtt kiderül. Bár mint írtam a pakisztáni ha kellőképp meg van dolgozva varrás előtt, akkor utána már működik és semmi baj sincs vele.

      Törlés
  14. Kedves Ági! Nagyon jól írsz, mosolyogtam láthatóan is, mikor e valós "mesét" olvastam. És gratulálok a csodás hozzáállásodhoz ahogy viszonyulsz a varráshoz, és mindig sokat lehet tanulni Tőled. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel mindig is csak hobbinak tekintettem a foltozást, így nem engedem semmi balul sült dolog okán, hogy kedvemet szegje! :-) Köszönöm kedves soraid, igazán jólesett :-)

      Törlés