2011. január 22., szombat

Az ominózus káposzta saláta

.
Elnézést, ez most nem patchwork - de már annyi embernek ígértem, hogy egyszer csak leírom, hogy miből mennyi, hogy egyszerűbbnek tűnik kiírni ide az egészet.

Ma aztán előre mértem, majd elkészítettem, aztán visszamértem, mert másképp nem tudom, hogy mennyi az az annyi, amennyit évek óta "ízlés szerint" készítek. A hozzávalókról a képet azért készítettem, mert látszik, hogy milyen sót használok. Vannak erősebb és gyengébb sók is, tehát tessék először kevesebbent beletenni, mert lehet hogy a kimért mennyiség sok lesz.
Tehát :

Egy  káposztát vásároltam , letisztítottam, feldaraboltam, torzsáját kivettem és leszeltem vékony csíkokra.  Egy nagy (hatalmas) tálba tettem.

A lé hozzávalói:
1,5 liter  víz
1,5 dl 10 %-os ecet
140 g cukor
50 g só
15 g egész kömény

Azért kóstoljuk meg, mert "ahány ház....", ...... ennek elég intenzívnek, de azért kellemesnek kell lennie. A levet hidegen kell kóstolgatni, mert ahogy melegszik már másképp érezzük az ízeket!
A lé hozzávalóit egy nagy fazékban összekeverjük és felforraljuk Kb fél percig forraljuk a levet,  majd lekapcsoljuk a tüzet és azon mód

 ráöntjük a káposztára a levet (forrón!!)  Jól összekeverjük és kész!
Üvegbe, vagy tálba téve a hűtőben hetekig tartósítószer nélkül is eláll. De kihűlés után frissen is már ehető!
Olcsó is, jó is, ráadásul tudjuk, hogy mit eszünk!

Jó étvágyat!!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a receptet.Nekem nagyon ízlett ,amikor készítetted.Soha nem csináltam, úgyhogy éppen ideje ,hogy kipróbáljam.:)

    VálaszTörlés