2015. június 11., csütörtök

Gyorsan, látványosat?

.
H. Magdi küldött egy ötletet, azon láttam valamit, aztán elkezdtem gondolkodni, meg nézelődni. Aztán nem sokkal ezután már a tervező programmal húzogattam a rádiuszokat, átlókat, számoltam hátulról visszafele, majd előre :-) Egy négyzetnek is kör a vége, lett belőle egy sablon. Nem teljesen saját ötlet, készítenek hasonlót Spanyolországtól Amerikáig biztos többen is. A gyors katedrál technikát lehet vele villámgyorsan és pontosan varrni. Nos az enyém ilyen:
 És, hogy hogyan kell ezt használni? Nos íme a gyors technika egyik variációja - mert egyébként lesz még több is! :-)
Kiszabtam két anyagból kb 17 x 17 cm-es darabokat, azokat színt színére fordítva vágólapra tettem, majd rá a sablont. (halkan jegyzem meg, hogy ilyen esetben én a két anyagot egymáson ki is szoktam vasalni - mondhatnám összevasalom őket. Nyilván nem ragadnak össze, de egész stabilan egymáshoz rögzülnek, így bátran lehet egyszerre két, éles körkés esetén akár 4 anyagot is szabni)
 Kis vágólapon dolgoztam, így ügyesen körbe lehet körkéssel vágni. (még úgy is, hogy nem a hónom alatt vágok a végén! )
 
     Ha kiszabtuk a két körünket, akkor irány a varrógép. 1/4 inch varrásráhagyást tartva az egészet körben össze is varrhatjuk.
 Most lesz értelme annak a két kis lyukacskának.

 A sablont az anyagra helyezve bejelöljük  A SZÍNÉNEK SZÁNT ANYAGON  és a két pont között óvatosan egy hegyes ollóval rést vágunk. Már most segítség a sablonon lévő négyzet jelölés. Hiszen így látjuk, hogy hova is essen a lyuk. Mondjuk  Pl egy törpe áll a ház mellett mintájú anyag esetében nem hátrány, ha a ház nem ferdén áll (meg a törpe sem).

A résen kifordítjuk a köröket, majd alaposan kivasaljuk. Nem éles eszközzel - én az érfogóval szoktam - benyúlunk a belsejébe és kisimítjuk a széli részeket.
Most újra elővesszük a sablont, mert a négyzet bejelölése most történik. Ügyeljünk rá, hogy a vágott rés a megfelelő helyen legyen!!!  Jelölhetjük csak a sarkokat, de ha biztonságérzetet ad varráskor, akkor az egész oldalvonalat jelöljük.


Most már nincs más dolgunk, mint összevarrni a darabokat. Gombostűzzük össze a darabokat elöl és a végén.

 Előszór sorokat varrunk...
Ezután a sorokat egésszé. Mindig sarokponttól sarokpontig érjen a varrás.
Mehet a vasaló alá! és már készen is vagyunk! :-))

A széli részeknél azonban figyeljünk, hogy ha igy akarjuk befejeni, mint én a képen, hogy a vágott rész a kifordított szirom alatt legyen!
Most már más dolgunk nincs, mint a szirmok levarrása. Ez történhet pontosan a sziromok széli részénél, de akár egy talpszélességgel beljebb is.

Ha megtetszett a sablon, akkor látogass el a Csokifolt Shopba, ahol már megrendelhető! 
Ez a sablon kb 10 cm  végleges nagyságú  (tehát a szirmok behajtása utáni méret) blokkokhoz készült, de egyedi igények szerint akár nagyobb, vagy kisebb méretben is (előzetes megbeszélés szerint) rendelhető!




 Még több variáció is létezik, igyekszem azokkal is hamarosan jelentkezni :-)

Nagy, nagy köszönet H. Magdinak, hogy elküldte az ötletet!!!!!!!!!!!!
.

2 megjegyzés:

  1. Ránézésre tényleg igen gyors....

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó dolgokat mutatsz! Köszönöm én is!
    Hááát, nem egyszerűek! De szuper!

    VálaszTörlés