2011. február 25., péntek

Van aki új cipőre, én új talpakra vágytam :-)) 7.

...............és erre nagyon vágytam. Mint írtam meg is jött, és azon mód ki is próbáltam. Az eredetileg hímzőgépes pfaff géphez készült talp passzolt a gépemhez és ennek roppantul örültem.

Eddig, ha vastagabb szállal akartam a tűzést kivitelezni, akkor bobbinhímzést kellett alkalmazni. Az orsóba felcsévélni a díszítő szálat, az alsó szál feszességét lazítani és a munkánk visszáján dolgozni. Ez nem csak leírva kissé macerás, hanem a gyakorlatban is. (számomra legalább is) Eleve a bobbin feszességén nem szívesen változtatok, a tartalék bobbint beszerezni pedig elég költséges dolog. De még az is elriasztott, hogy a felorsózott alsószál  szinte percek alatt kifogyott, így lehetetlenné tette a folyamatos munkát. No és persze az is gond volt, hogy nem a munka színén kellett varrni.

Ezért voltam annyira ráizgulva a talpra, ami lehetővé teszi ezt a varrást a hagyományos módon.

Íme a teszt!

Előkaptam több fonalat, kíváncsi voltam, hogy melyik hogyan viselkedik a varrás közben, mire is jó az új szerzemény.


A csomagban két különböző lyukméretű talp volt, így vastagabb fonalakat is készítettem elő.

Az első probléma a fonal vezetése volt. Mivel mint írtam nem az én gépemre találták ki a szerkentyűt, így nem is passzolt a felfüggesztéshez mellékelt műanyag kampó a gépemhez. Iratrögzítő csipeszeket tettem a gépre, evvel akadályozva meg a műanyag tartókák elcsúszását.
Így kellett levezetni a szálat. A gombolyag a gép háta mögött kell, hogy legyen, letekert állapotban.1. kísérlet: egy viszonylag vastag, moherfonal + a nagyobb lyukú talpAz egyeneseket és a kacskaringókat is jól vette, jöjjön egy merészebb ívű lendületes levélszerű forma.
No itt már voltak gondok! A képen is jól látszik, hogy nem mindenhol a szálba öltött a tű, de összességében rögzítette azt. Csak csipesszel tudtam a szálat elemelni, magától nem vált el.

A gyanú, hogy én vétettem valamit azért élt bennem, mert logikátlan, hogy a csigavonalt tökéletesen kivarrtam a levélnél meg gond volt. A probléma egyszerű: A szál, amit előre letekertem elfogyott, már a gombolyagról húzta a varrat, így az egész megfeszült, ez volt a gond okozója. Miután letekertem sokat, már gond nélkül ment tovább minden.

2. teszt: lapos szalagszerű fonal + kisebb lyukú talp

Nem írom le hosszasan, teljes csőd :-((

3. teszt: nagyon vastag fonal + nagyobb lyukú talp

Az egész művelet 5 öltésig tartott, mert a fonal összetömörödött a lyuknál. Eredetileg azonban a nagy lyukon simán keresztülcsúszott.

Tehát ez nem működött.

4. teszt: buklészerű fonal időnként megjelenő göcsörtökkel + kisebb lyukú talp

+ egy kis technikai változtatás. Már meguntam, hogy a műanyag tartókát igazgassam, így simán az irattűző kapcson vezettem a szálat. Érdemes volt! Jobban csúszott a fonal is oldalról, mint hátulról.


És lőn csoda :-)) szinte hibátlanul ment a varrás. A szakaszosan a fonalban lévő dudroknál kellett egyet taszajtani az anyagon, de ezt leszámítva szépen és egyenletesen, hiba nélkül lehetett varrni.5. teszt: Normál vastagságú kötőfonal + kisebb lyukú talp

És íme, mint a nagykönyvben :-))


Konklúzió:
A lazább szerkezetű fonalakat szereti, de igazán azt, amelyik pont olyan vastag, mint a lyuk maga. Nem minden fonal alkalmas! A próbák elvégzése után sem tudom biztosan megfogalmazni, hogy milyen paraméterekkel rendelkező fonal a teljesen biztosan jó.( a buklé szerűről nem hittem volna, hogy varrja). Ha a horgolótűimet sikerült volna megtalálni, akkor még egy lazán horgolt láncöltés sort megpróbáltam volna vékony fonalból.

A kikészített fonalak között volt az egyik kedvencem a kékes, ezt ki sem próbáltam, mert a vastagsága a nagyon vékonytól a nagyon vastagig váltakozott, tehát egész biztosan nem alkalmas ehhez a technikához.

Az oldalról vezetett szálat jobban középre vezette a talp
Le kell tekerni a fonalat, hogy kicsit se feszüljön meg a szál.

Értékelés??? Nehéz!

Mostani érzésem szerint a 10 pontból 9 pontot adnék.


ui: Információim szerint már Magyarországon is kapható! Kb 6.300 Ft a csomag, ami tartalmazza a két talpat, a tűbefűzőt, a cd-t, egy kevés varrható zsinórt, és a felfüggesztő műanyag kampókat.

Utólagos tapasztalat: Mivel nem az én gépemre készült ez a talp, így működése valószínű sokkal könnyebb azzal a géppel, amelyikhez tervezték. Nekem akkor szép a varratkép, ha a fülemet használom fonalvezetőnek. De megéri a fáradtságot :-) 


11 megjegyzés:

 1. Szabad gépivel csináltad? Mármint leengedted az alsó fogakat? Nagyon tetszik! Az én gépemhez (janome) is van vm hasonló talp. Ki kéne próbálni! :-)

  VálaszTörlés
 2. hatalmas türelemmel és odaadással tudod gyakorolni a legújabb technikáidat, mindeközben még fényképezel is. Köszönjük szépen a tanácsokat!!

  VálaszTörlés
 3. Ha tanácsolhatok valamit, ragassz el vastagabb szívószálat a varrógéped tetejére és azon keresztül vezesd a fonalat.

  VálaszTörlés
 4. Álomjáró!
  Igen, le kell engedni a kelmetovábbítót! Tessék csak előszedni a kincseket és legalább kipróbálni :-))

  Ildikó!
  Nagyon köszönöm a tanácsot! Mindenképp kipróbálom.

  Erika, Rita!
  Nagyon szívesen teszem :-)

  Ági

  VálaszTörlés
 5. Ez a rovat jobb, mint valami autós-magazin-műsor!
  Köszönjük, hogy teszteled helyettünk a széles termékskálát!!! :o)

  VálaszTörlés
 6. Ez megint remek volt, csak ámulok ! Érdekelt volna a kékes :)) Az milyen fonal, és hol lehet szert tenni rá ?
  (Már csak azért kérdem, mert Mártival vettünk egy punching gépet, valami álom, amit csinált vele, egy csodás rózsás képet farmeranyagra, és ez a fonal szerintem isteni lenne hozzá.)

  VálaszTörlés
 7. Matula ikrek! Ez igazán hízelgő :-))) Annál is inkább, mert a férfiak az autós teszteket állítólag tökéletes alapossággal képesek elvégezni.

  Gina! A fonalat talán 1 vagy 2 éve a Meseboltban vettem. Teljesen esélytelen lenne ebbe a talpba befűzni, a vastag része egész biztosan nem ment volna át a lyukon. A már régebben bemutatott zsinórvarró talp talán alkalmas hozzá, de igen, igazad van, punchingoláshoz is kiváló lenne.

  Ági

  VálaszTörlés
 8. Nagyon szeretem a blogodat :)
  Én is talpgyűjtő vagyok.. tudnál segíteni, hogy mi a neve vagy valami azonosíthatósága ennek a talpnak?

  Pfaff 1546-ra szeretnék még talpakat venni.. tudnál segíteni, hol tudok listát szerezni a talpakról?

  Edit

  VálaszTörlés
 9. Névtelen!
  Örülök, ha ötleteket tudok adni, én is sok mindent tanultam és lestem el másoktól.
  A talp neve "yarn couching foot set" névre hallgat angolosan. (mert, hogy onnan rendeltem, de már kapható nálunk is!)
  Én talpügyileg innen képzem magam: http://www.pfaff.com/de/3487.html
  A kódszámok is ott vannak, csak türelem kell hozzá,mert minden talpat külön kell megnyitni.

  Ági

  VálaszTörlés
 10. Köszönöm, megtaláltam mindent.. azt hiszem ebay lesz az én barátom :) Edit

  VálaszTörlés