2011. november 22., kedd

Valaki segítsen!!!

.
Azt hittem nem lesz probléma, de nem jutok előrébb :-(((

A feladat egy karácsonyfa talp takaró elkészítése. A szerkesztéssel nem boldogulok!!!! Tudom, ez általános iskolai feladat, de bevallom, nem megy.

Gyakorlatilag egy csonka gúlának a palástját kellene megszerkeszteni. A gúla alapterületének átmérője 60 cm, a magassága 45 cm a tengelyén, a felső lyuk átmérője 12 cm. A teljes palástot 6 darabból szeretném összevarrni.

De hogy szerkesszem meg egy darab körszeletét???????????????

Ha valaki tud, akkor nagyon kérem segítsen!!!

17 megjegyzés:

  1. A matek nekem sem az erősségem, de én már varrtam pár évvel ezelőtt ilyet.https://picasaweb.google.com/101901218024024195882/2009#5482546497849791954
    igaz az enyém 8 részből állt. Én köröket vágtam ki papirból, és azon jelőltem a cikkeket,a 60 cm átmérőjú a belső csmíg a 90 cm átmérőjű nagyobb körön pedig a csúcsok helyezkednek el .
    az egyik cikknél szétnyitható, illetve tépőzárral záródik .

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép a Tied, de nekem nem jó a teljes kör. Gyakorlatilag egy pelerint kell varrnom :-((

    VálaszTörlés
  3. hát nem tudom mennyire lesz ez segítség, de a kör kerülete 2r(vagy d)*pí (bocs, nem tudom melyik billentyűkombináció adja ki)
    ahol az r=51 vagyis egy 51 cm sugarú kört kell rajzolni, (ebből 6 cm a belső kör sugara, majd 45 cm a magassága) kör kerületének 1/6-od rész pedig 53,36 cm)a belső körnél pedig az 1/6-od része pedig 6,28 cm tehát elvileg felül 6,28 cm, alul pedig 53,36 cm a körcikkely amit keresel.
    (Azért nem bánnám, ha ellenőrizné valaki, hogy jól gondolom e.)

    VálaszTörlés
  4. De jó, most rajzolok, aztán majd beszámolok az eredményről!!! :-))

    VálaszTörlés
  5. na most írtad, hogy csonkagúla, akkor az sokkal bonyolultabb, ha nem akarsz azzal vacakolni, akkor javasolnám, hogy mondjuk vedd a kör 1/7 részét, és csak 6 rész miatt gúla lesz (ha nem is teljesen szabályos.
    de ha mégis ragaszkodsz hozzá, itt megtalálod :-)
    http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%BAp

    VálaszTörlés
  6. Ági, ha az segít, az előzőben belinkelt képletnél, akkor nálad az r=30 cm a h=51 cm, de nekem nincs itthon olyan gépem, ami tud gyököt vonni (a szgép tudományos számológépén sincs gyökvonás) de hátha nálatok a gyerekek miatt akad :D
    utána már csak rászerkesztesz egy 6 cm sugarú kört a tetejére és már meg is kaptad :D
    Na többet nem ötletelek

    VálaszTörlés
  7. Kaccat! Én nem vagyok ám olyan négyzetgyökös guru, hogy azt a sok képletet foltozásra bírjam :-(((( De én Neked hiszek, így most az előző számítások alapján legalább rajzolok, aztán majd valami lesz. Az utolsó bejegyzésedet pedig bevallom nem értem, pedig nagyon tudományosnak tűnik. Magyon köszönöm, hogy segítetek!!! :-))))))))

    VálaszTörlés
  8. hát én tutira nem számolgatnék, megszerkeszteném az egészet csomagolópapírra, egy gombostű, egy fonal és egy ceruza segítségével körzőt kreálnék, kivágnám a palástot olyan méretűre, amilyenre kell, aztán a kerületeket egy merőleges mentén hat egyelőre részre osztva szépen elvágnám, varrásráhagyással kiszabnám oszt jóvan...

    VálaszTörlés
  9. Ági, dióhéjnak teljesen igaza van, de közben számolgattam neked, ami kijött (de ez sem lesz egyszerű, mert itt meg szöget kellene kimérni :D), hogy egy 59,17 cm-es körre van szükséged, amiből a középpontnál 182,52 fokot kell kimérni az adja meg pontosan a gúládat, aminek az alapja 30cm sugarú kör, és a magassága 51 cm (45+6)
    de az egész lényege, hogy szerkessz egy 59 cm-es kört, és kicsit nagyobb részét hagyd meg, mint a fele, akkor kb megkapod amit szeretnél, annak vedd a hatod részét és kész :-)

    VálaszTörlés
  10. NAGYON KÖSZÖNÖM!!!!! már a hatodolásról is lemondtam, a palást megvan a segítségetekkel :-))) Új ötlet jött, ezt meg tudom varrni :-))) Holnap jövök a mikulásokkal és remélem a talptakaróval is :-)))
    Nagyon nagyon köszönöm!!!!!

    VálaszTörlés
  11. Most kúp vagy gúla?
    A kúpnak kerek az alapja, a gúlának szögletes. Hatszög alapú csonka gúlára szeretnéd megszerkeszteni? Nos ennek nincs átmérője, az alapnak vannak átlói, illetve nyilván szabályos hatszög, tehát az oldalakra merőleges szakaszok is jellemző számok.

    Amúgy matek-tudás híján (vagy függvénytábla híján), azt javaslom, hogy végy pár hirdetési újságot és szerkeszd meg! :-D Ha egy gúla átlóit adtad meg, akkor csak fel kell mérned az adatokat rá: a két alap fele, illetve a közöttük lévő távolság. A végpontokat összekötöd és megkaptad a kiszabandó trapéz oldalai hosszát, az alapjai pedig a gúla átlóinak fele, a magassága pedig az átlók szorozva gyök 3 (ami 1,73) osztva néggyel és a magassággal kiszerkesztve ugyanúgy, mint az oldalak. :-D

    (A gyökvonás az egy-kettedre emelés. Az x az ypszilonodikon kifejezésbe zárójellel behelyettesítendő. Emiatt minden szám hatványát és persze gyökét ki lehet a tudományos számológéppel kalkulálni. Ha nem megy, akkor az excel matematikai függvényeit is tudom hozzá ajánlani! Van közte négyzetgyök számoló is. :-D)

    VálaszTörlés
  12. Zsófi! Igazad van, nem gúla, hanem kúp, de most próbálkozom Kaccat számításával és a reklámújságokat nyirbálom. Konkrétan állok a papírfecnikben.
    Volt idő, amikor a mátrixok sem fogtak ki rajtam, most bepánikolok egy hosszabb képlet láttán. Öregszem :-(( Vagy hozzászoktam a szabásmintákhoz? Lehet. De nem adom fel!!! Azért köszönöm!
    Ági

    VálaszTörlés
  13. Na??????????? Sikerült???????? Én is papírra rajzolnám.

    VálaszTörlés
  14. Kaccat számítása működik :-))) A belső ívet megszélesítettem és így jó. Az volt a nehéz, hogy nincs nálam a karácsonyfa talp, így nem tudom arra rámérni, de megépítettem egy hasonló építményt.

    VálaszTörlés
  15. Kiszámoltam ahogy én gondolom, elküldtem. Kíváncsi vagyok jó lett-e az elgondolás.

    A szgép számológép alkalmazásában van gyökvonás egyébként, a jobb oldalon a C alatt az SQR (square) gomb az. :)

    VálaszTörlés
  16. örülök, hogy működik, pedig utána gondolkoztam, hogy nem biztos, hogy jó :D
    szkornélia, akkor vak vagyok, mert kerestem rajta, mivel excel függvényben is így jelölik :D (na most megnéztem, nekem még mindig nincs ott az SQR gomb :D)

    VálaszTörlés
  17. Na ideértem mire befejeződött a matek szakkör :-)

    VálaszTörlés