2011. január 4., kedd

Lóhere mintás neszeszer - 2

Ha kész a tűzés, akkor már a nehezén túl is vagyunk!

A kész tűzött darabot úgy lehet szabni, hogy a vágásvonal a tűzött részben legyen, ugyanis így nem fog "szétnyílni" a 3 réteg, egy anyagdarabként kezelhetjük.

Hát, akkor vágjunk bele!!

Az elő és hátlap ezennel  már meg is van!

Nézzük, hogy mit kell szabni.

Tudom, most sokan azt várják, hogy leírom pontosan hány cm x hány cm-t kell kiszabni. De az egész neszeszer varrásnak az a lényege, hogy bármekkorában meg lehessen varrni. Miért vágnánk kisebbre egy gyönyörű anyagot?
Tulajdonképp semmi nagy csoda nincs a szabásmintában, egy egész egyszerű "doboz" szerű a fazon.Csupa téglalapokból áll.
Ez a minta korlátlan lehetőségeket ad, kicsiben, nagyban, tűzöttben, nem tűzöttben jól mutat!  Persze nem titok a lóherés neszi mérete, leírom azt is, de fontosabbnak érzem a számolást ideírni, ami szintén nem egy nagy ördöngösség.

Ez a kész darab méretezése.

A: 17,5 cm, B: 12 cm, C: 5,5 cm

Kiszabandó darabok:

Varrásráhagyásnak 1 cm-t hagytam, de nyilván mindenki annyit hagy rá, amennyit akar.

1-es számú darab- 2x - szabni.  Tűzött anyagból - A+2 cm x B+ 2 cm  (jelen esetben 19,5 cm x 14 cm)

2-es számú darab - 1x -szabni  Keményített alapanyagból - (A + B + 2 ) cm   x (C + 2) cm (jelen esetben 31,5 cm x 7,5 cm)

3-as számú darab - 2x szabni Keményített alapanyagból - ez lesz a zippzáros, paszpólozott felső rész!  (A + B + 2 ) cm   x (C / 2 + 1 ) cm (jelen esetben 31,5 cm x 3,75  cm)


( Az a valami jelölés a 3. rész szélén azt jelenti, hogy az paszpólozva van, és oda kerül majd a zippzár)


Az oldalrészek nem  a tűzött anyagból készülnek. Ezért itt gondoskodni kell a megfelelő keménységről. A zöld vékony anyagot először is ragasztós közbéléssel  bevasaltam, de ez még nem ad elég tartást. A merevítéshez én most kesztyűbélést használtam, de természetesen mindenki azt tesz bele, amit megszokott. A "szürke" táskamerevítőt azért nem használtam most, mert nem igazán kedveli a vasalót, a szép zöld anyagomat pedig paszpólozás után le akartam vasalni.


Sőt a másik problémát is meg kellett oldani, mégpedig azt, hogy keskeny, egyenes darabokra volt szükségem, a szép zöld csúszó-mászó anyag pedig sok mindenre jó, de arra nem, hogy fixen egyben, egyenesen maradjon. Ezért a következőt találtam ki.

A neszeszer két felső zippzárosnak szánt oldalrészét az utolsó pillanatig egyként kezelem. Leszabtam egy, a szükségesnél szélesebb csíkot a zöld anyagból és a kesztyűbélésből, ezeket pár mm-el az oldalon körbevarrtam, hogy ne ficeregjenek.

A  leszabott csík két oldalát 0.5 cm szélesen lepaszpóloztam zöld anyaggal. (belső oldalon csak hagytam szabadon az anyagot)

A visszahajtott paszpolra gombostűvel rögzítettem a szükséges darabnyi méterzippzárt.

(méter zippzárról már írtam többször - először itt és később még  itt is)





(itt látszik, hogy a hátoldalon csak szabadon hagytam a paszpol anyag végét. A lényeg, hogy a zippzár anyagát biztosan elérje a varrás, ezt azért ellenőrizni szoktam)






És az imádott (egyszerűen nélkülözhetetlen!!) nyitott applikáló talp segítségével (még mindig köszönöm Icának, hogy megmutatta nekem) bevarrom a zippzárt.


Kimérem, hogy hol lesz a szükséges anyagdarabom széle és ahhoz viszonyítva egy kicsivel beljebb egy varrással rögzítem a munkát. (hogy vágás után se menjen szét a két rétegem)


Ezután már bátran levágom a szükséges darabokat!




Szembefordítom a két zippzáros oldalt és összehúzom őket a zippzárkocsival teljesen, majd le is húzom a kocsit és újra felhúzom, hogy az középen maradjon. Nem kell megijedni, később nyitható lesz a zippzár, de így az oldalrészek  összevarrásánál nem fog zavarni bennünket a kocsi!






Az eleje és háta részek szélénél bejelölöm az 1 cm-t, ez volt a varrásráhagyás! (biztos van, akinek ez rutinból megy, én a kezdők bizonytalanságával inkább mindig jelölök)


Az eleje és háta részekhez hozzávarrom az oldalrészeket úgy, hogy pontosan 1 cm-re a vége előtt legyen az utolsó öltés. (itt pár öltést oda vissza varrok, de nem ér bele a varrásráhagyásba!)
Így néz ki, amikor ez elkészült:






Én ekkor vágom le a 2. illetve 3. számú darabot kellő hosszúságra. (ha nem ilyen csúszó-mászó anyagból dolgoztam volna, akkor már az elején levágom a kellő hosszra, de ezt most nem mertem bevállalni!)
A levágott részen azonnal elvarrom a zippzár végeket!!!





3 cm széles anyagból készítek egy kis pántocskát, amit a szél mellett le is varrok, ebből lesz az oldalrész találkozásánál egy kis "kapaszkodó".
Ezt is odavarrom a végekre.


A két két oldalrészt össze kell varrni! Azaz a 2. és 3. számú részek végeit összevarrom.


Az oldalrészeket a sarkoknál be kell vágni!!! 
Ezért is mértem ki pontosan az 1 cm-t és ezért is varrtam el az utolsó öltést olyan alaposan! (összesen 8 helyen kell vágást ejteni - eleje és hátarészeken 2 x 4)

Így már szépen lehet az elő és hátlaphoz az oldalrészeket odavarrni.











És akkor kinyitjuk a kis résen a zippzárt :-)))

Kifordítjuk :-))))

majd azért ellenőrizzük, hogy a sarkok rendben vannak-e!!





Ha minden rendben, akkor már csak bélelnünk kell!

A bélés minden darabját pontosan szabom ki. (lásd fent)
Fontos, hogy amikor az elő és hátlaphoz hozzáillesztjük az oldalrészeket, akkor FELEZZÜNK! Azaz a közepeket mindig jelöljük be és ezek illeszkedjenek egymáshoz! Ezt Marcsitól tanultam és már tudom, hogy mekkora jelentősége van!!  Fogadjátok meg a tanácsát, ha eddig nem tettétek volna!!!


Így néz ki a bélés összevarrva. (naná, hogy a bélésnek szánt anyagom is oszlik-foszlik!!!!, ....de szép :-))





Az oldalrészek találkozásánál a zippzár alatt lévő részt vissza kell hajtani, így varrom őket össze.


Ezután összefordítom őket és a bélést kézzel hozzávarrom a zippzáros pánthoz.(én ilyenkor egy kicsit mélyebben öltök a tűvel, ez rögzíti a paszpól anyagát  a zippzárhoz is, így azok szépen összefekszenek, nem nyílnak majd szét.)






Talán készen is vagyunk!









Egy hiányossága azért van neki .-)) A zippzárkocsira illene húzókát készíteni. A jószándék megvolt bennem. Zöld szalagot és filcet is találtam, de a lóhere minta kivágása ..... szóval az nem publikus........tehát húzóka kössöntyű nélküli a neszeszer.

Jó varrogatást kívánok azoknak, akik kedvet kaptak az elkészítéséhez!!!


4 megjegyzés:

  1. Köszönöm a részletes képes leírást! Nagyon profi!
    Ancsa

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük a profi leírást!
    Az a vonalzó szerű, amivel a varrásráhagyást méred, azt hol lehet beszerezni? Nagyon praktikus!

    VálaszTörlés
  3. Ez egy nagyon munkás darab. Gyönyörű szép. Köszönöm a leírást. Profik vagytok, és nagyon nagyon becsüllek Benneteket, hogy közzétettétek.

    VálaszTörlés
  4. Örülünk, ha tudtunk valami újat mutatni /mondani/írni!

    Nem olyan munkás darab, csak túl sok részletre sikerült széttagolnom a leírást :-)) Állj neki bátran!!

    A vonalzószerű egy nagyon egyszerű "eszköz". 3-400 Ft-ba került és a Varrógépcentrumban vettem. (de szerintem máshol is biztos kapható) Ráadásul hajlékony is, így tényleg sok mindenre lehet használni, akár ruha varrásnál is. (Güttermann márkájú is van, az enyém Madeira.)

    Ági

    VálaszTörlés