2010. március 25., csütörtök

Afrika

.

Érdekes feladatot kaptam egy ismerősömtől. Azt kérte, hogy készítsek faliképet. A beszélgetésünk ugyan úgy indult, hogy mindegy, hogy mit varrok, teljesen rám bízza az egészet, csak....
  • ne legyen benne kék szín
  • a mérete 50 x 100 cm körül legyen
  • inkább barna-narancs-terrakotta-homok színek domináljanak
  • Afrika hangulatú legyen
  • fa legyen rajta
  • kietlen Afrika - kiégett sztyeppe megjelenjen
Tehát bármit varrhatok, teljes a szabadság- mondta , (aha, persze, már amennyire a fent leírt 6 pontot figyelembe veszem - gondoltam) 

Majd következett 2 hét fejben varrás, gondolkodás. A határán álltam, hogy feladom. A google összes képkeresési találatát végignéztem, járt az agyam.

Addig el is jutottam, hogy ilyen anyagkollekcióm biztos nincs. Ezért nekiálltam festeni - gondolván, hogy majd mesésre festett anyagoktól ihletet kapok  
A színek, amiket festeni akartam a fejemben voltak csak meg, a valóság egy kissé másra sikeredett. Naná, hogy  a sárga és kék elegyedéséből rengeteg kék paca jött elő. Azok a zöldek valahogy sehogy sem.:-((
 A terracottás színek inkább narancs és élénk citromsárgás árnyalatban pompáztak. Ó, még valami kissé neonos zöld is lett, hogy hogyan, azt nem tudom!

Tehát a megfestett 6-7 m-nyi anyagom majd egyszer biztosan jó lesz valamire!
De azért az anyagokat szépen kivasaltam, sorba raktam és nézegettem. 

A legnagyobb segítséget a néha kissé giccsesnek tűnő képektől kaptam. Nyilván túlbonyolítani nem lehet, hisz még meg is kell majd varrni!
Aztán ráeszméltem, hogy általános iskolás koromban (túl azon, hogy az még az elmúlt évszázadban volt, akárhogy is számolom években kifejezve is iszonyú régen) tanultam én valamit a perspektívikus ábrázolásról. Valami felsejlett, de csak nyomokban. De az anyagokat már rakosgattam. 
Egy nyugis délutánon aztán körkést ragadtam és vágtam. Veszteni való nem volt. És ahogy vágtam, illesztettem, varrtam, egyszer csak elkezdett tetszeni a dolog.


A színek, amiket kerestem kezdtek előjönni.:-))  (na azt azért meg kell jegyezni, hogy több anyagnak a közepéből nyiszáltam ki a megfelelő darabkát)




Eleinte azt gondoltam, hogy vetex-en varrom, majd amikor rájöttem, hogy szabadon szabdalásos módszerrel nem igazán fog ez összejönni, akkor feladtam.

Volt egy -két trükkös percem, amíg a különböző  minőségű anyagokkal megbeszéltem, hogy tessék kérem szépen sorban, a másik mellé egyenletesen állni !!



Na itt már valami kinézett. 

Az biztatott, hogy ha már az alap megvan, akkor onnan már könnyű lesz. Igen, ezt gondoltam.

Feltettem a massai (hogy harcos, pásztor, falábú vagy miféle, erről ne nyissunk vitát), és a rendelésnek megfelelő fákat, sztyeppét. 


Nem kis macera árán meg is tűztem a széleket. (a festett anyagok között volt molinó, len, vászon és egyéb ismeretlen anyagdarab, amelyek mind más irányba akartak ficeregni)


Akkor jött a pofon. Amit kigondoltam "fa lombozatának" az eltakarta volna a kép azon részét, amelyik a horizontot jelentette, így agyoncsaptam volna az egészet. Gondoltam egy nagyot! Majd jól odatűzök, és lesz egy sejtelmes lombozatom. 

így nézett ki :-((((((((

Ezt persze vérrel-verejtékkel kibontottam és pihentettem az egészet pár napig. Következett újabb képnézegetés, a legvadabb ötletek, amelyek jól lettek volna, ha én azokat meg tudom valósítani. 
Cérna gombócokból akartam avalonos módszerrel
Fonalszöszöket avalonnal és tűzéssel (féltem, hogy csak azon a részen nagyon megkeményíti, a többi meg lágyabb marad)
Ráfesteni az anyagra (nincs paint stick -em)

Most ez van:
Nem tudom :-(( Nekem egy kicsit kopár.

Egyenlőre nem hátlapoztam le, hátha sikerül kitalálni valamit.
(április 3-ig kell késznek lennie)



Ági


4 megjegyzés:

  1. nekem nem hiányzik róla semmi,kell ez a magány és nyugalom... jó ránézni,szuperek a színek,ügyi vagy!

    VálaszTörlés
  2. Nekem ez így nagyon tetszik.Miért gondolod ,hogy kopár?Ez Afrika.Szerintem nagyon jól ráéreztél és nagyon szépen megvarrtad.Gratulálok!!!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem csúcs, nem kell erre semmi ! Sőt, én úgy hagytam volna, minek Afrikába levél ?
    Nyugodtan hátlapozd fel, gyönyörű lett !

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a véleményeket, és a dicséreteket. Akkor hagyom így. A massai ágyékkötőjét még felvarrom és jön a hátlap :-))

    VálaszTörlés